У топовому складі: на біатлонному ЧЄ у Польщі тренери вирішать, хто поїде на ЧС-2021

29.01.2021
У топовому складі: на біатлонному ЧЄ у Польщі тренери вирішать, хто поїде на ЧС-2021

Ветеран української збірної, олімпійська чемпіонка Сочі-2014 Вікторія Семеренко має статус найтитулованішої учасниці ЧЄ-2021. (Фото з сайта www.biathlon.com.ua.)

Добре відомо, що в еліти світового біатлону чемпіонат Європи користується не надто великою популярністю.

 

Водночас в Україні цьому старту приділяють достатньо велику увагу.

 

Очільник федерації біатлону України Володимир Бринзак пояснює: «Чемпіонат Європи – це другий для нас головний старт у сезоні після чемпіонату світу. Цей офіційний міжнародний старт високо оцінюється дер­жавою, тому на континентальній першості маємо демонструвати хороший результат».


У нинішньому році ЧЄ приймає польське місто Душники-Здруй. І вже в першій гонці змагань українська збірна розжилася нагородою. Продемонструвавши в індивідуальній гонці ідеальну стрільбу, Анастасія Меркушина піднялася на другу сходинку п’єдесталу.

 

В поточному сезоні 26-річна спортсменка загалом демонструє вельми скромні результати, через що не змогла отримати гарантованого права для виступу на майбутньому чемпіонаті світу в Поклюці.


Як пояснив головний тренер збірної України Юрай Санітра, чемпіонат Європи 2021 року для вітчизняних біатлоністів проходитиме в режимі відбору на світовий форум.

 

Тож не дивно, що в складі «синьо-жовтих» на ЧЄ можна віднайти цілу низку знаних персон. Вікторія Семеренко, Меркушина, Ірина Петренко (Варвинець), Артем Прима, Руслан Ткаленко не раз змагалися на найрейтинговіших біатлонних змаганнях, однак їхній нинішній рівень готовності змусив тренерський штаб влаштувати перед ЧС-2021 для них своєрідний кастинг.

 

«Якщо Меркушина залишилася на тому ж рівні, що й до чемпіонату Європи, то їй доведеться пропустити головний старт сезону», — заявив напередодні єврофоруму в Польщі президент ФБУ Бринзак.


Новоспеченій віцечемпіонці Європи не вдалося як слід підготуватися до старту сезону, через що вона опинилася поза першою збірною, котра змагається на Кубку світу-2020/2021.

 

До того ж у Меркушиної та її особистого наставника, котрим виступає її батько Олег Меркушин, виникли певні розбіжності з керівництвом національної команди щодо способу та форми (у складі збірної чи під патронатом персонального тренера) подальшої підготовки біатлоністки.


У минулому сезоні Меркушина мала стабільне місце в основному складі жіночої естафетної команди, нині ж вона бореться за саму можливість позмагатися на стартах найвищого рівня.

 

Володимир Бринзак наголошує: «Якщо на ЧЄ Анастасія проявить себе з найкращого боку, на ЧС вона отримає можливість виступити в одиночній змішаній естафеті».


Виборовши в Польщі європейське «срібло», Настя чітко продемонструвала своє бажання виступити на «мундіалі» в Поклюці. «Дуже вдячна всій команді, сервісу і тренерам, усім, хто в мене вірив. Це справді велика нагорода для мене. Навіть друге місце», — зазначила Меркушина.


Додамо, що Ірина Петренко в жіночій «індивідуалці» стала п’ятою, Катерина Бех посіла девяте місце, а досвідчена Семеренко фінішувала на 11-й позиції. У чоловічій індивідуальній гонці кращий поміж українців результат показав Артем Прима, котрий iз трьома додатковими хвилинами штрафу посів шосте місце.