Симптоми деяких недуг «зашифровані» на обличчі: як їх розпізнати

27.01.2021
Симптоми деяких недуг «зашифровані» на обличчі: як їх розпізнати

Придивляйтеся до себе уважніше. І не тільки «заради краси»… (Фото з сайта alrai.com.)

Хоча б кілька разів на день ми зазираємо в люстерко: накласти живильний крем, зробити макіяж, поправити зачіску чи просто — «для контролю».

 

Як стверджують медичні фахівці, звичка дивитися в дзеркало може допомогти і при першій діагностиці деяких недуг. Тож варто зазирати в люстерко, не тільки щоб «поправити красу», а й критично оцінити стан свого здоров’я.


І якщо ви завважили, що шкіра на підборідді стала чутливою і має ознаки запалення, важливо звернути увагу на роботу травної системи. Її напружена робота, як стверджують лікарі, провокує аномальну активність капілярів на підборідді. Про те, що шлунково-кишковий тракт «не задоволений» своїм станом, свідчать також лущення і дерматит уздовж чола і по лінії росту волосся.


Темні кола під очима, на думку фахівців, можуть бути наслідком недостачі сну, стресу або депресії. Американські лікарі називають понад 100 причин синців біля очей. Вони можуть свідчити про дефіцит дуже важливого ферменту сульфотрансферази.

 

Брак цього елементу провокує фізичні і навіть поведінкові проблеми. Якщо ви достатньо спите, добре відпочиваєте, але темні кола під очима не зникають, зверніться до фахівця, аби переконатися, що не йдеться про серйозну недугу.


Згідно з медичною статистикою, майже 20% людей регулярно потерпають від болючих виразок у роті. Зазвичай, такі ранки свідчать про стоматит — поширену недугу порожнини рота, яка може виникнути з різних причин. Однак постійні виразки в порожнині рота часто пов’язані з серйозними захворюваннями, скажімо, такими, як целіакія (генетично обумовлена недуга тонкого кишечника).


Так само уважно придивляйтеся до вій. Час від часу вони випадають — це природний процес. Якщо втратили одну чи дві вії — нічого страшного не сталося.

 

Але якщо вони «сиплються» масово, іноді — разом із бровами, це може свідчити про мадарозе (так у медицині називають патологію надмірної втрати вій і брів, коли гинуть їх корені). Надмірна втрата вій може також свідчити про приховані проблеми в роботі щитоподібної залози.