Ці надокучливі «бухикання»: головні причини кашлю і як його приборкати

27.01.2021
Ці надокучливі «бухикання»: головні причини кашлю і як його приборкати

Будьте уважні з кашлем. Він може свідчити про різне… (Фото з сайта profile.net.)

«Гавкання» і свист, що розриває груди

Узимку організм, ослаблений холодною погодою і браком сезонних вітамінів, легко «ловить» хвороботворні мікроби, які часом просто кишать у повітрі.

 

Особливо, коли після морозів різко настає відлига. І ось уже незчувся, як маєш нежить, біль у горлі, кашель.

 

Саме надокучливий кашель — безпомильний індикатор запальних процесів у дихальних шляхах. Чому він виникає і як допомогти собі впоратися з цією неприємністю?


Валентин Сидоренко, лікар сімейної медицини, пояснює, що кашель — відповідь на подразнення гортані, трахеї, бронхів чи легеневої тканини — плеври. І крихта, яка «не туди пішла», і мокрота, що зібралася в легенях, — усе однаковою мірою провокує кашель.

 

Ми кашляємо, щоб звільнити дихальні шляхи від чужорідного тіла: дихальні м’язи рефлекторно скорочуються, «виштовхуючи» повітря з легенів. Завдання кашлю — очистити легені від того, чого там не повинно бути.


Кашель буває різним — залежно від того, що стало причиною нездужання. Якщо вас спіткав грип і висока температура, то докучатиме сухий і частий кашель. При фарингіті (запаленні горла) з’являється відчуття грудки в горлі, яку хочеться викашляти.

 

При кашлюку — болісний, що періодично переривається паузами з дзвінким вдихом, який знову переходить у кашель. Ларингіт (запалення гортані) супроводжує сухий, болісний, «гавкаючий» кашель, а голос при цьому стає хрипким.

 

При гострому трахеїті (запаленні трахеї) кашель голосний і болісний, з глибоким «трубним» звуком. Натомість при бронхіті кашель не дає болісних відчуттів, проте він вологий і гучний. Обструктивний бронхіт супроводжує кашель-свист, його напади лавиноподібні, які важко спинити. Хворі на бронхіальну астму скаржаться на важкий, приглушений, задушливий кашель.


При пневмонії (запаленні легень) кашляти дуже боляче, а з кожним відкашлюванням виділяється багато мокротиння. Болісний і сухий кашель, який посилюється при глибокому вдиху, супроводжує плеврит (запалення тканини легень).


Зрозуміло, що характер кашлю змінюється  впродовж перебігу хвороби.

Обережно з інгаляціями і відхаркувальними засобами!

Лікарі застерігають, що самостійне лікування кашлю, без консультації з фахівцем, може мати серйозні, неприємні наслідки. Але не завжди і не кожен має можливість потрапити до поліклініки. Тож яку терапію можна дозволити собі вдома?


«Якщо кашель виник у вас як реакція на переохолодження і триває кілька днів — можна спробувати інгаляції. Але обережно, маючи впевненість, що такі маніпуляції не спровокують алергійних наслідків, — пояснює Валентин Сидоренко. — При сухому кашлеві допомагають лужні інгаляції (з додаванням олій, на відварах трав — мати-й-мачухи, календули, евкаліпта). Можна парити ноги (якщо немає судинних проблем і запальних процесів по гінекології), ставити гірчичники між лопатками, натирати груди лікувальними бальзамами на жировій основі».


Водночас лікар застерігає, що при підвищеній температурі тіла будь-які зігрівальні процедури робити небезпечно. Так само обережно слід поводитися з відхаркувальними засобами. Навіть виготовлені на основі лікарських рослин, такі препарати не можна вживати безконтрольно і тривалий час.


І пам’ятайте: бувають ситуації, при яких відкладати консультацію у лікаря аж ніяк не можна. Наприклад, небезпечно зволікати, якщо кашель не минув упродовж трьох днів, не дає спати вночі, його супроводжують напади задухи, із сухого він перетворився на вологий.


«Тим, хто має вроджені вади або набуті захворювання серця, слід пам’ятати, що кашель ускладнює роботу цього органа, — пояснює Валентин Ігоревич.

 

— Тільки фахівець зможе точно визначити, чим викликаний кашель (вірусом чи бактеріальним ускладненням) і чи достатньо загальної терапії основного захворювання без додаткового лікування кашлю. Помилки тут дуже небезпечні. Наприклад, при пневмонії категорично недопустимі зігрівальні процедури (зловживання ними може навіть призвести до летальних наслідків). А при трахеїті вони, навпаки, показані — для полегшення стану. Тож найголовніше — встановити правильний діагноз. І обрати правильну тактику лікування».

Недолікований кашель — міна уповільненої дії

А що робити в разі, коли кашель триває досить довго (два тижні і більше), не зменшується і ви не помічаєте покращення стану? В такому разі лікар має призначити флюорографію легень. Із допомогою знімка фахівець швидше з’ясує причину докучливого «бухикання». Якщо ж відхилень не виявили, а кашель не припиняється, варто проконсультуватися в отоларинголога. Він визначить, чи не пов’язаний кашель із проблемами у верхніх дихальних шляхах.


Часом людина стикається з проблемою: кашель начебто вилікували, а через короткий проміжок часу він знову повертається. На думку лікарів, такі рецидиви трапляються з кількох причин: або ви не закінчили призначений лікарем курс антибіотиків (перервавши лікування, щойно відчули перші симптоми полегшення), або не приймали в достатній кількості призначених відхаркувальних засобів, тому в легенях залишилося мокротиння, яке при найменшій інфекції знову повернулося запаленням.


«Кашель повертається, якщо ви лікували вірусне захворювання з допомогою антибіотиків або не приймали їх при кашлі бактеріального похо­дження, — застерігає Валентин Сидоренко. — Ви знову починаєте кашляти, якщо лікувалися самостійно і пропустили серйозне захворювання дихальних шляхів. Наприклад, бронхіальну астму. Ну і проблема знову нагадає про себе, якщо, маючи кашель, ви не вживали жодних заходів, дозволивши ситуації розвиватися «на власний розсуд». Тому раджу кожному бути розсудливим і обачним».

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Звідки береться «хроніка»


Якщо кашель триває понад три місяці, лікар встановлює діагноз «хронічний кашель». Майте на увазі, що тривалий кашель може бути ознакою досить небезпечних хвороб: хронічного бронхіту, бронхіальної астми, серцевої недостатності, пухлини  в легенях і дихальних шляхах, туберкульозу.

 

Тому хворі з хронічним кашлем мають потребу в регулярному і ретельному обстеженні. В деяких випадках хронічний кашель виникає у нер­вово хворих людей (без певних хвороб дихальної системи), а також у людей під впливом несприятливих факторів довкілля: пилу, диму, їдких газів. У курців хронічний кашель часто є ознакою тривалого подразнення бронхів тютюновим димом, або одного з ускладнень паління (бронхіту, раку легень).

 

Хронічний кашель небезпечний також тим, що спричиняє серйозні порушення дихальної системи: емфізему, спонтанний пневмоторакс (зупинку дихання), порушення роботи серця, утворення грижі внутрішніх органів.

ДО РЕЧІ

Плоди інжиру здавна застосовують як засіб від кашлю. Добре допомагає мікстура з молоком. І чим жирніше молоко — тим краще. Жир пом’якшить гортань. Інжир для рецепту підійде як сушений, так і свіжий. Щоправда, сушений легше знайти в будь-яку пору року.


Налийте молоко в емальовану каструлю, нагрійте на повільному вогні. Добре вимиті плоди інжиру покладіть у гаряче молоко (один плід на 1,5 склянки), доведіть до кипіння. Варити 30 хвилин під закритою кришкою. У результаті майже третина молока випарується, тож ви отримаєте одну склянку засобу від кашлю.


Після цього каструлю важливо вкутати: ковдрою чи накрити подушкою. Після повного охолодження перелийте ліки в скляну ємність, щільно закрийте кришкою. Пити за пів години до їди: столову ложку для дорослих, чайну — для дітей.