То в жар, то в холод: як змінився клімат України і чого чекати

27.01.2021

Незважаючи на нещодавні «мінуси», довгостроковий прогноз погоди для нашої країни на майбутні місяці свiдчить усе ж на користь того, що ми ввійшли до нової кліматичної зони.

 

Синоптики сходяться на думці, що суворі морози залишилися у минулому й попереду нас чекають похмурі дощові та відносно теплі зими, на зміну яким приходитимуть досить прохолодні літні місяці.


Природний катаклізм пов’язаний із тим, що територія України ввійшла до єдиної з Європою кліматичної зони, тому літнє тепло буде мінливим, хоча часом на термометрах синоптики фіксуватимуть й аномально високі позначки.


— На тлі глобального потепління в Україні середньорічна температура піднялася на 2,5 градуса у 2020 році, що вже призвело до безлічі змін в екосистемах, — каже завідувачка відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАНУ Віра Балабух.

 

— Уперше за весь час спостереження у 2020 році на всій території країни не було метеорологічної зими. Період із середньодобовою температурою нижче 0 градусів тривав не більше п’яти днів, також був відсутній сніговий покрив. Майже в усі місяці, окрім квітня і травня, стовпчик термометра піднімався вище за норму. При цьому шість місяців були найтеплішими за останні 140 років. Значення середньомісячної температури нерідко перевищувало норму на 5-7 градусів, а на півдні України середньодобові показники виявилися на 10-15 градусів вищими! Відзначимо, що хоча літо й прийшло минулого року за календарем, але затрималося аж до середини жовтня.


Характерною особливістю 2020 року стала не лише аномально висока температура повітря, а й тривала посуха на півдні України, яка спровокувала проблеми з водними ресурсами та лісові пожежі.
Фахівці Всесвітньої метеорологічної організації вже спрогнозували, що 2021 рік також «порадує» аномальним теплом.


Особливо це помітно взимку, коли на зміну снігу з морозами приходять дощі з туманами. Погода в цілому по Україні тримається похмура, а мокрий сніг йде впереміш із дощем, провокуючи спочатку ожеледь, а потім — величезні калюжі на асфальті.


Причиною аномально теплих зимових місяців у 2021 році, на думку синоптиків, став активний рух циклонів iз території Атлантики, які мають вирішальний вплив на формування погоди в Україні.
Кліматологи не виключають, що новий рік так само, як 2020-й, увійде до п’ятірки найтепліших за всю історію спостереження за погодою в нашій країні.


— Прихід весни запізниться, й вона у цілому буде холодною, — упевнений народний синоптик Леонід Горбань. — Це призведе до того, що звичайні та плодові дерева пізніше почнуть розпускатися, та й усі рослини сільгосппризначення доведеться садити з невеликою відстрочкою.

 

Також не буде балувати погодою й літо — цього року оптимальним за показниками погоди виявиться лише червень, а решта літніх місяців будуть не самими щедрими на спеку. Варто чекати й на холодну осінь із рясними опадами. Дійсно, літній сезон у 2021 році може відзначитися значними перепадами температур удень та вночі, а також потужними грозами з градом та відсутністю довгострокової спеки у липні та серпні.


Ближче до осені у північних та східних регіонах України сформуються антициклони, які відіграють вирішальну роль у погодних умовах міжсезоння.


Синоптики прогнозують великі перепади між нічними та денними температурними показниками по всій території країни протягом усіх майбутніх місяців року.


Подекуди ці температурні «гойдалки» виявляться настільки масштабними, що поб’ють минулі температурні рекорди, подарувавши жителям України аномально затяжне тепло під кінець 2021 року.

ДО РЕЧІ

Синоптики та літні люди сходяться на думці, що багато народних прикмет, на які раніше вони орієнтувалися у своїх прогнозах, стали неінформативними, а деякі з них зовсім перестали працювати.


Непередбачувані погодні нюанси, що все частіше виникають останніми роками, фахівці напряму пов’язують із погіршенням екології в цілому на планеті Земля.

 

Адже забруднення атмосфери й водних джерел, а також неконтрольована робота заводів, фабрик, агрохолдингів, які не дотримуються норм природоохоронного законодавства України, призводять до такої зміни кліматичних умов, яку наші пращури й уявити собі не могли.