Весняні рулетики та альтернативний холодець: рецепти післясвяткових страв від Оксани Білінської

27.01.2021
Весняні рулетики та альтернативний холодець: рецепти післясвяткових страв від Оксани Білінської

Оксана Білінська.

Для господинь післясвятковий період — випробування на майстерність і натхнення.

 

Бо, з одного боку, за свята всі встигли звикнути до дуже смачних страв, ситних, калорійних, вишуканих, словом гурманських.

 

А з іншого — вже й не хочеться багато їжі, бо «талія — не балія», душа прагне легкого і простого. І що готувати у таких випадках?


Кулінарні майстрині радять запитувати рідних і близьких, для кого готуєте, що би хотілося їм цього дня.

 

Оксана Білінська, господиня з Буська, що на Львівщині, каже, що їжа — це частинка маленького родинного свята, і це свято треба підтримувати щодня.

 

Бо родина — це своя фортеця, свій світ, і дуже багато залежить у цьому світі саме від жінки, яка з давних-давен вважається берегинею роду.


Після свят Оксана Білінська не стомлюється готувати нове, «не хочу повторюватися» — пояснює вона. Затим ділиться рецептами з господинями-однодумцями, і вони дивуються, як це можна щоразу придумувати нову страву, так часто і так натхненно.

 

Пані Оксана, до речі, педагог за фахом, має на це універсальну, але дуже дієву відповідь «Готуйте з любов’ю».

Як це — готувати з любов’ю?

Насправді цю фразу ми часто чуємо, настільки часто, що вона вже не викликає потрібних рефлексій. А даремно: загальнолюдські цінності завжди мають бути в пріоритеті.

 

Педагог Оксана Білінська впевнена, що любов’ю можна зрушити гори. І вона щоранку творить чарівне дійство на кухні, яким потім захоплюватимуться шанувальники її кулінарної творчості. Це може бути випічка, перша страва чи оригінально приготовлене м’ясо, але в кожній цій страві видно душу господині.

 

«Моя сім’я — це перші дегустатори і критики, до їхньої думки я прислухаюсь найбільше, для них хочу творити ще і ще», — каже господиня з Буська.


А ще — коли страва вдається настільки гарною і смачною. Що викликає суцільне захоплення, почуваєшся трохи чарівницею. Після свят це також цікаво: чари мають тривати!

Кіш — готуй скоріш

Ніжний пиріг із хрумкою начинкою стане добрим продовженням святкових днів. Але готується він швидше за святкову випічку, результат чудовий.


Потрібно для основи: 220 г борошна, 5 г розпушувача, дрібка солі, 100 г грецького йогурту, 40 г масла та яйце.


Борошно змішати з розпушувачем, сіллю і перетерти з маслом у дрібну крихту. Додати йогурт, яйце і замісити еластичне тісто; забрати в холодильник на 20 хвилин.

Затим розкачати і розподілити по формі 22-24 см , сформувати бортики, поколоти виделкою все тісто.


Випікати 10 хвилин при температурі 200 градусів.


Начинка: 300 г курячого філе, 350 г печериць, 2 яйця, 150 г молока, 100 г твердого сиру, сіль та перець за смаком.


Куряче філе порізати на невеликі шматки і відварити 15 хвилин. Гриби порізати і потушкувати до готовності, додати сіль, перець. Сир натерти на середній терці. Змішати молоко, яйця, сіль; додати до цієї суміші гриби, курку та половину сиру; все добре перемішати.


Начинку викласти на основу, зверху покрити рештою сиру і ставимо випікатись на 40-45 хвилин при температурі 180 градусів.


Кіш смакує і теплим, і холодним; і як самостійна страва, і як доповнення до перших страв.

Весняні рулетики без заморочок

А кому ж хочеться зараз особливо заморочуватися? Оксана Білінська радить придбати упаковку тоненького лавашу і приготувати з ним смачні апетитні рулетики з курячим філе і зеленою цибулькою. Коли їх ще й змастити жовтком, то це — цілком весняна страва. Отож готуймо!


Потрібно: 2 курячі філе, 1 ст. л. томатної пасти, 170 г твердого сиру, 1 ст. л. сметани, по пучку кропу та зеленої цибулі, сіль та перець за смаком, лаваш бездріжджовий, жовток для змащування, кунжут.

 

Курятину нарізаємо дрібно і обсмажуємо на сковорідці з томатною пастою. Виймаємо, додаємо натертий на грубій терці сир, зелень, сіль, перець, сметану; начинка готова.


Лаваш розрізаємо на смуги шириною 10 см; накладаємо начинку і скручуємо в рулети.


Рулетики кладемо у форму для випікання, змащуємо жовтком, посипаємо кунжутом. Випікаємо при 200 градусах 10 хвилин, а потім ще трошки під грилем для того, щоб верх трошки припекти.

Курка в желе — легка і гарна альтернатива холодцю

«Курочка в желе — надзвичайно смачно, а готується дуже просто і швидко!» — каже Оксана Білінська.


Потрібно: 900 г курячого філе, 20 г швидкорозчинного желатину, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. солодкої паприки, 3 зубці часнику, 50 мл води, перець за смаком.


 Філе нарізаємо дрібними кубиками. Додаємо желатин, приправи; перемішуємо; додаємо воду; перемішуємо.


Накладаємо масу в силіконову форму, змащену олією; добре трамбуємо, накриваємо фольгою. Випікаємо при 200 градусах 40 хвилин. Даємо трохи охолонути; виймаємо і ставимо у холодильник для подальшого охолодження. Просто, швидко і смачно!

Тушкована смакота!

«Ніжне м’ясо і смачний ароматний соус! Ммм, смакота! Раджу обов’язково приготувати! Рецепт до неможливості простий, але нереально смачний!» — заохочує майстриня.


Потрібно: 1 кг курятини (бедра), 200 г сметани, 3 великі цибулини, 300 мл гарячої води, 2-3 ст. л. борошна, спеції, сіль, перець.


Курятину помити, посушити, зняти шкірку. Добре посолити, поперчити, додати спеції до курки; все розмішати і залишити при кімнатній температурі на 15 хвилин.

 

Цибулю нарізати півкільцями або четвертинками, якщо велика. Обсмажити шматочки курки на добре розігрітій сковорідці з олією і скласти в іншу посудину.

 

Обсмажуємо цибулю з борошном, додаємо сметану, воду, солимо, перчимо.

 


У цей соус кладемо курку, накриваємо кришкою і тушкуємо 15-20 хвилин. Смачна страва готова!

Мандариновий хіт — панакота!

Мандариново-сирна панакота після святкувань і особливо в сезон мандаринів — саме те, що потрібно! Освіжаючий, в міру солодкий десерт! Кулінарка каже, що вдасться будь-кому і ділиться рецептом.
Для мандаринового шару: 700 г очищених мандаринів, 50 г цукру, 15 г желатину.


Сирний мус: 500 мл молока, 120 г маскарпоне, 20-50 г цукру, 15 г желатину.


Мандарини чистимо від шкірки і кісточок (по можливості); пробиваємо блендером; зливаємо у сотейник, додаємо цукор, желатин, перемішуємо і трохи проварюємо; перемішуючи доводимо майже до кипіння (але щоб не закипіло). Чекаємо, поки трошки охолоне, і розливаємо у формочки; ставимо у холодильник на годину.


Робимо мус: у сотейнику змішуємо молоко, цукор, желатин; прогріваємо майже до кипіння, помішуючи; відставляємо з вогню, даємо трохи охолонути, додаємо до цієї маси маскарпоне; розмішуємо.
Виливаємо мус на застиглий шар з мандаринів і ставимо в холодильник ще на годину.


Далі прикрашаємо за бажанням (у рецепті — шоколадна стружка). Це дуже красиво і смачно!

Лимонно-яблучний пиріг нашвидкуруч!

Але нашвидкуруч — не означає абияк. Це такий смачний пиріг, що не описати. Спробуйте — господиня розповідає, як це легко робиться.


Потрібно: (діаметр форми — 20 см)


2 яйця, 60 мл олії, 60 г коричневого цукру (можна звичайний), 60 мл лимонного соку (з одного великого лимона), цедра одного лимона, 220 г борошна, 10 г розпушувача, дрібка солі, 2 яблука.
Змішуємо яйця, цукор, сіль, олію; додаємо сік і цедру лимона; працюємо вінчиком.

 

Затим змішуємо борошно і розпушувач; додаємо суміш до яєць; розмішуємо спочатку вінчиком, потім лопаткою. Одне яблуко чистимо і нарізаємо кубиками; додаємо до тіста і розмішуємо. Тісто виливаємо у форму з пергаментом.


Друге яблуко нарізаємо скибками, занурюємо в тісто. Випікаємо у розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 40 хвилин (перевіряємо дерев’яною шпажкою!). Коли пиріг охолоне, притрушуємо пудрою.

 

«Готуйте з любов’ю і смакуйте на здоров’я!» — резюмує кожен свій рецепт господиня зі Львівщини Оксана Білінська. Творіть смачні свята у родинах!