У 2021 році 20 абітурієнтам з найкращими результатми ЗНО виплатять по 5 тисяч гривень

30.12.2020
У 2021 році 20 абітурієнтам з найкращими результатми ЗНО виплатять по 5 тисяч гривень

Пандемія пандемією, а зовнішнє незалежне тестування — за розкладом.

 

Реєстрація на пробне ЗНО розпочнеться вже з 5 січня і триватиме до 19 січня включно, повідомило Міністерство освіти і науки України.

 

«Через епідеміологічні загрози у 2021 році кожен учасник або кожна учасниця зможе вибрати лише один предмет для прохо­дження пробного ЗНО. Тестування з усіх предметів (українська мова, українська мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська, іспанська, німецька та французька мови) відбудуться 10 квітня 2021 року», — заявили в МОН. Декого з абітурієнтів такі нововведення засмутили. 

 

«Я більше року готуюся до тестування і розраховувала, що зможу спробувати свої сили на трьох тестах. Врешті, це ж можливість перевірити не лише свої знання, а й моральну готовність до тестування. Тому ця новина — що можна буде обрати лише один тест, м’яко кажучи, мене засмутила», — коментує «УМ» 11-класниця Ірина Вовчук.


Підсумки пробного ЗНО-2021 для осіб, які введуть свої відповіді на спеціальному сервісі визначення результатів на сайті Українського центру оцінювання якості освіти, буде оприлюднено на їхніх інформаційних сторінках 16 квітня.

 

Вартість пробного ЗНО у 2021 році різнитиметься за регіонами й коливатиметься в межах від 195 до 255 гривень.

 

Підвищення вартості пробного ЗНО-2021 порівняно з попереднім роком зумовлене зменшенням очікуваної кількості тестувань і збільшенням оплати праці працівників першого тарифного розряду.

 

Водночас у 2021-му учасники пробного ЗНО матимуть додаткові можливості: кожен зможе завантажити тестові зошити з усіх навчальних предметів із переліку предметів ЗНО-2021 і пройти тестування вдома, після чого внести свої відповіді у форми на спеціальний сервіс для визначення результатів.

 

«Як на мене — це дуже крута ініціатива. Зважаючи, що по всьому світу зараз вирує пандемія, ми вже давно сидимо на дистанційному навчанні з більшості предметів і бережемо сили та здоров’я. Це круто, що буде можливість в онлайн-режимі тренуватися і готуватися до тестування. Тому із задоволенням відреагував на цю новину», — вважає одинадцятикласник, киянин Олексій Саварин.


Однак щоб старання не минали дарма, найкращим із кращих у 2021 році виплачуватимуть премії.

 

Цього року Кабінет Міністрів затвердив проєкт акта, що передбачає заснування 20 щорічних премій, які призначатимуть учням, котрі продемонстрували найкращий результат при здачі зовнішнього незалежного оцінювання.

 

Таке рішення ухвалили на засіданні уряду 28 грудня. Як зазначається у тексті відповідного указу президента, премію вручатимуть із 2021 року.

 

«Заснувати, починаючи з 2021 року, щорічну премію президента України учасникам зовнішнього незалежного оцінювання, які отримали найвищий результат. Кабінету Міністрів України починаючи з 2021 року передбачати в проєктах законів про Державний бюджет України видатки на виплату зазначеної у статті 1 цього указу премії», — йдеться у ньому.

 

Наступного року на премії мають спрямувати 100 тисяч гривень. Відповідно, 20 українських учнів отримають премії в розмірі по 5 тисяч гривень. У тексті указу зауважується, що метою впрова­дження премії є підвищення інтелектуального потенціалу суспільства та заохочення обдарованих учнів.