У Києві планують створити центр зберігання вакцин від коронавірусу

30.12.2020

Про підготовку до вакцинації на своїй сторінці у «Фейсбуці» повідомив голова парламентського медичного комітету Михайло Радуцький.

 

За словами народного депутата, розглядають варіант створення національного центру зберігання або в столиці, або ж поблизу міжнародного аеропорту «Бориспіль».

 

Центр буде обладнано холодильниками, здатними одночасно вмістити сотні тисяч доз вакцини. Радуцький додав, що з центру зберігання до пунктів щеплення в регіонах вакцини транспортуватиме логістична компанія у спеціальних термобоксах. Очікується, що в регіонах вакцина зможе зберігатися не довше п’яти діб.


Вакцина в Україні з’явиться не раніше лютого, зазначають у МОЗ. А в бюджеті на вакцинацію виділили понад три мільярди гривень. Ще уряд планує створити додатковий фонд, який збиратиме кошти для закупівлі вакцин від коронавірусу та на доплати лікарям.

 

«Тут така логіка: вакцина прилітає на літаку, від машини до складу ми транспортуємо її в термоконтейнері з сухим льодом, потім перевантажуємо в холодильники, в яких вона може зберігатися тривалий час. Далі ми прораховуємо, як і в якій кількості цю вакцину треба привезти в пункт щеплення, і в пункті щеплення вона може зберігатися п’ять днів при температурі від +2 до +8», — заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.


Водночас за минулу добу в Україні зафіксували 6 тис. 988 нових випадків коронавірусної хвороби. Такі цифри надає Міні­стерство охорони здоров’я. Зокрема, захворіли 324 дитини та 337 медпрацівників.

 

Найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована в Києві, Одеській, Полтавській, Львівській i Запорізьких областях. В опозиції ж заявляють: кількість інфікованих зменшується, бо влада не збільшує кількість тестувань, і багато людей хворіють, не перевіряючись.

 

Адже попередньо в МОЗ за добу обіцяли робити 75 тисяч перевірок на вірус, однак за минулу добу протестували лише 15 тисяч осіб. І більшість тестів українці роблять за власний кошт. А це, нагадаємо, від 750 до 2 тисяч гривень.