У школі села Білозір’я Черкаського району дітворі пропонують меню від Євгена Клопотенка, українського кулінарного експерта, шеф-кухаря та телеведучого.
Тож тепер сільські школярі мають змогу скуштувати у їдальні свого навчального закладу овочеву паелью, чахохбілі, печеню «Три види овочів», пасту «Болоньєзе», курячі нагетси та стіки, запіканку «МАК енд чиз», курячий шніцель, картоплю, запечену з куркумою, картопляні галушки та багато іншої смакоти.
У школі кажуть, що такі страви до вподоби дітворі. А ще вони поживні, смачні та, найголовніше, корисні для здоров’я малечі. Адже у меню багато овочів, є спеції, соуси й мало солі та цукру. Здоровим харчуванням своїх дітей у стінах школи задоволені й батьки.
Як розповів «Україні молодій» Володимир Міцук, голова Білозірської об’єднаної територіальної громади, у сільській школі наразі навчається 570 учнів.
«Не так давно у шкільну їдальню ми поставили ще й новеньке обладнання. За кошти державної програми, а це 400 тисяч гривень, закупили все необхідне», — зазначає пан Володимир.
І додає, що торік Білозірська ОТГ також придбала в їдальню обладнання на 150 тисяч гривень.
Тож наразі в опорному навчальному закладі є новенькі й сучасні морозильна камера, холодильник, посудомийна машина, м’ясорубка, тістоміс, овочерізка, холодильник, пароконвектомат, слайсер, блендер тощо.
До речі, нові стандарти якості харчування на Черкащині запроваджені ще і в Драбівському та Чигиринському навчально-виховних комплексах, у Іваньківській школі.
Там, зазначає голова Черкаської ОДА Сергій Сергійчук, також розробили мультипрофільне меню, оновлюють харчоблоки та фуд-зони, автоматизували процеси приготування їжі, провели навчання для працівників харчоблоків.
«А ще склали рекомендації із впровадження здорового харчування для учнів та батьків. Щоб і вдома, і в школі діти харчувалися із користю для здоров’я», — уточнює Сергій Сергійчук.
Він каже, що 47 черкаських закладів освіти впровадили картку «Юніор». Ці картки — це і батьківський контроль за тим, що їсть дитина, а ще можливість мінімізувати використання готівки, що важливо в період пандемії. Це також дозволяє нівелювати корупційну складову, адже всі розрахунки обліковуються.