Комп для тракториста: як Решетилівський аграрний ліцей отримав сучасне ІТ-обладнання

30.12.2020
Комп для тракториста: як Решетилівський аграрний ліцей отримав сучасне ІТ-обладнання

Директор Решетилівського професійного аграрного ліцею Ніла Спільна, голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький та відповідальна особа за координацію проєкту «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України» на Полтавщині Анатолій Безпалюк у (Фото Ганни ЯРОШЕНКО.)

Чудовий передноворічний подарунок — ноутбуки, принтери, проектори, а також програмне забезпечення — отримають у межах проєкту з підтримки реформи української профтехосвіти «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України» п’ять професійно-технічних закладів із Запорізької й Полтавської областей.

 

Загалом понад 3 тисячі учнів та 3 сотні викладачів матимуть можливість опанувати й використовувати нове сучасне ІТ-обладнання німецького виробництва.

 

Завдяки реалізації згаданої програми за фінансової підтримки ЄС (зокрема таких держав-членів, як Німеччина, Фінляндія, Естонія та Польща) уже закуплено девайси для п’яти навчальних закладів на понад 100 тисяч євро.

 

На Полтавщині почесне право стати учасником цього проєкту вибороли професійно-технічне училище №44 міста Миргород, вище професійне училище № 7 міста Кременчук, а також державний навчальний заклад «Решетилівський професійний аграрний ліцей імені І. Г. Боровенського».

Девайси німецького виробництва слугуватимуть поліпшенню якості професійно-технічної освіти

17 грудня у стінах Решетилівського професійного аграрного ліцею відбулася церемонія офіційної передачі ІТ-обладнання, яким уже встигли облаштувати один із навчальних кабінетів — кабінет сільськогосподарської техніки.


— Із великою радістю приймаємо 24 ноутбуки, а також два принтери, змінні картриджі для них, чудовий екран із проєктором — усе це обладнання слугуватиме поліпшенню якості професійно-технічної освіти, підвищенню її престижу.

 

Наш заклад готує спеціалістів тих професій, які дуже затребувані в аграрному секторі: це трактористи, водії, слюсарі, кухарі, лаборанти, пекарі, зварники, котрі, окрім усього, володітимуть комп’ютером, адже навички комп’ютерної грамотності сьогодні потрібні всім, — говорить директор цього навчального закладу Ніла Спільна.

 

— Тож поповнення матеріально-технічної бази ліцею новим ІТ-обладнанням — для нас величезна підтримка від міжнародних інституцій. Вона цінна ще й тим, що нині, в умовах пандемії коронавірусної інфекції, актуальним стало дистанційне навчання.

 

Ми розуміємо, які виклики стоять перед онлайн-освітою. І саме європейці подбали про те, аби навіть за таких непростих умов ми могли надавати якісну освіту, серйозну професійну підготовку.

 

Приємно й те, що нашому навчальному закладу презентують не лише ІТ-обладнання, а й програмне забезпечення — ми отримуємо ліцензійні продукти та сервіси, які, безперечно, стануть надійною платформою для освітніх досягнень.

 

Окрім усього, в межах проєкту «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України» навчають викладачів, тож нині весь наш педколектив проходить широкомасштабне навчання з інформаційно-цифрової компетентності.


Ніла Петрівна поділилася, що вийти в лідери серед професійно-технічних закладів області було не так просто: протягом двох років міжнародні експерти проводили глибокий аналіз роботи всього колективу із залученням викладачів, учнів, випускників і навіть роботодавців, бо для європейців не існує головних і другорядних питань. Водночас, наголосила вона, право на участь у престижному проєкті аграрний ліцей виборов і завдяки підтримці та допомозі Полтавської обласної ради.

«Фінансова допомога ЄС, європейських структур для нас дуже важлива»

— Ця співпраця з міжнародними структурами розпочалася два роки тому. Тож, можна сказати, це такий собі довгий тернистий шлях, — пригадав і голова обласної ради Олександр Біленький. — Тут, у ліцеї, неодноразово відбувалися проміжні зустрічі з керівниками та експертами проєкту «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України», під час яких ми переконували їх, що в поліпшення матеріально-технічної бази саме цього навчального закладу можна вкладати кошти і при цьому бути впевненими, що вони дійдуть до учнів. Бо педагоги роблять усе можливе, аби підготувати висококваліфікованих спеціалістів аграрного сектору, які нині дуже затребувані на ринку праці, а от матеріально-технічна база ліцею, будемо об’єктивними, кульгає.


Відповідальна особа за координацію проєкту «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України» в Полтавській області Анатолій Безпалюк офіційно передав акт прийому-передачі ІТ-обладнання директору навчального закладу Нілі Спільній — тепер тут зможуть поставити його на баланс і використовувати в освітньому процесі. Водночас він заінтригував присутніх, зазначивши, що все це — «тільки квіточки» й багато чого хорошого — ще попереду.

 

До речі, керівництво програми «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України» підписало меморандум про співпрацю з Полтавською обласною радою, відтак з огляду на те, що тривалість проєкту, про який ідеться, розрахована до 2023 року, можна сподіватися, що попереду нас і справді чекає ще багато приємних сюрпризів.


Наприкінці заходу Олександр Біленький зауважив, що він відповідає за фінансову підтримку обласною радою закладів профтехосвіти, допомога ж Решетилівському аграрному ліцею — колишньому ПТУ № 52, яке він свого часу закінчив (перед тим, як здобув три вищі освіти), для нього є своєрідною даниною подяки й поваги.


— Ми продовжуємо таку підтримку. У цьому можна переконатися, поцікавившись, скільки коштів вкладається в інфраструктуру як аграрного ліцею, так і Решетилівської ОТГ загалом. І в подальшому робитимемо все, аби наш аграрний ліцей став одним із кращих в Україні, а те, що він найкращий в області, не викликає жодного сумніву. Звісно ж, область потребує додаткових коштів, співфінансування важливих проєктів. У ситуації, коли наступний рік, без сумніву, буде нелегким, фінансова допомога Євросоюзу, європейських структур для нас особливо важлива, — підсумував голова обласної ради.

ДОВІДКА «УМ»

«EU4Skills: Кращі навички для сучасної України» — це програма, завдяки якій у нашій державі реалізується великий пакет заходів із діджиталізації для підтримки реформи профтехосвіти. Вказаній програмі сприяє ЄС (зокрема за підтримки таких держав-членів, як Німеччина, Фінляндія, Польща та Естонія).

 

Її загальний кошторис становить 58 мільйонів євро, а серед основних завдань — модернізація обраних закладів профтехосвіти, оновлення змісту освітніх програм, розробка нових стандартів підготовки спеціалістів, навчання викладачів у 7 областях: Полтавській, Вінницькій, Запорізькій, Рівненській, Львівській, Миколаївській і Чернівецькій, на які поширюється пілотний проєкт.

 

Програму реалізують в Україні Німецьке товари­ство міжнародного співробітництва (GIZ) та Німецький державний банк розвитку (KfW).