Бідність до бунту доведе: експерти порахували, наскільки зубожіли українці за 2020 рік

30.12.2020

Коронавірусний рік приніс українцям не тільки пов’язанні зі здоров’ям біди, а й суттєво вдарив по гаманцях: за підрахунками аналітиків ринку, купівельна спроможність споживачів України впала на... 40 відсотків.


Експерти називають низку найважливіших чинників, найсуттєвішим iз яких вважають катастрофічне падіння економіки країни і, як наслідок, — втрату роботи чималою кількістю людей (за час пандемії армію безробітних поповнили щонайменше 150 тисяч наших співгромадян).

 

Малий та середній бізнес теж зазнали значних збитків. Добивають пересічного українця й зростання тарифів на комуналку (про що «УМ» писала в попередньому номері). Підкинули у 2020 році хмизу у вогонь і примхи погоди: через посуху і неврожай здорожчали продукти харчування.


Натомість підвищення соціальних виплат було проведено державою в середньому лише на... 10%, тож і не дивно, що купівельна спроможність в Україні знизилася ледь не вдвічі лише за рік.

 

А з посиленням карантину справи в країні пішли ще гірше, й людям доводиться економити на продуктах першої необхідності та на якості харчування (половина з того, що могли покласти у свій візок у супермаркеті українці ще рік тому на тисячу гривень, тепер стало просто недоступним).


А що вже говорити про купівельну спроможність щодо побутової техніки та одягу — справи тут геть кепські. І, як абсолютно логічно стверджують експерти, це, швидше за все, пов’язано з тим, що громадяни намагаються економити й менше роблять спонтанних покупок.


Справедливості заради варто додати, що, наприклад, у європейців справи теж поганенькі: 16% населення країн-членів Європейського Союзу живуть під загрозою фінансового зубожіння, про що свідчать дані, оприлюднені Єврокомісією ще 17 жовтня. І, зрозуміло, не останню роль у цьому зіграла пандемія.


Та європейці європейцями, а нашим можновладцям треба піклуватися про власний народ, проте складається враження, що керуються вони тезою: «Корову» треба менше годувати та більше доїти!». Але з таким підходом влади до «простолюду» недалеко й до соціальних бунтів!