Кубковий реванш: львівський «Барком-Кажани» утретє поспіль здобув Суперкубок України

29.12.2020
Кубковий реванш: львівський «Барком-Кажани» утретє поспіль здобув Суперкубок України

Волейболісти «Баркому-Кажани» завершили 2020-й рік на мажорній ноті, здобувши Суперкубок країни. (Фото зі сторінки ВК «Житичі» у «Фейсбуці».)

У період Різдвяних та новорічних свят практично весь український спорт йде на зимові канікули.

 

Однак в окремих випадках, пов’язаних iз коронавірусную пандемією, організаторам національних змагань довелося змінювати календарний план i корегувати командам відпочинковий графік, аби ті змогли надолужити згаяне.


Наприкінці жовтня в містечку Городок, що на Хмельниччині, найкращі жіночі та чоловічі команди минулого сезону мали змагатися за Суперкубок України. Однак тоді вдалося розіграти лише жіночий трофей.


Протистояння між чинним чемпіоном чоловічої суперліги та володарем Кубка України — «Барком-Кажани» та «Житичами», відповідно, — через спалах коронавірусної інфекції в таборі останніх довелося відкласти. Відтак на майданчик спорткомплексу «Епіцентр» у Городку львівський та житомирський колектив вийшли за кілька днів до завершення календарного року.


Анонсуючи цей поєдинок, волейбольні аналітики очікували побачити запеклу боротьбу між його учасниками. Чинний володар національного Кубку в поточному розіграші суперліги піднявся на високе друге місце, тож можна було припустити, що, попри дебютну для себе участь у суперкубковому фіналі, здатен на серйозний опір. Однак нав’язати справжню конкуренцію «Кажанам», які вже вп’яте боролися за престижний трофей, команда з Житомира не змогла.


Дарма, що в проміжному протоколі ЧУ-2020/2021 чинний чемпіон посідає лише п’яту сходинку. Зіграють успішно підопічні Угіса Крастіньша свої пропущені поєдинки — й вони обов’язково повернуться до групи лідерів.


А перед матчем за Суперкубок «кажани» тримали в пам’яті «всуху» програний «Житичам» півфінал національного Кубка. У Городку команда Крастіньша взяла у житомирян переконливий реванш. Не дозволивши опоненту взяти жодного сету — 3:0 (26:24, 25:23, 25:20), «Барком-Кажани» втретє поспіль і вчетверте загалом здобули Суперкубок України.


Тепер чинний чемпіон може повністю сконцентруватися на справах національної першості, де у львівського колективу з’явився серйозний конкурент.


У стартовому поєдинку ЧУ-2020/2021 найсильнішу команду попередніх сезонів саме в Городку несподівано переграв амбітний новачок суперліги — «Епіцентр-Подоляни», й відтоді команда з Хмельниччини не програла в турнірі ще жодного матчу.


За словами власника «Епіцентру-Подоляни» Олександра Гереги, мета його волейбольного клубу — участь у Лізі чемпіонів.

 

«Президент ФВУ Михайло Мельник сказав мені, що Україна має право заявити одну команду до найавторитетнішого єврокубкового турніру — значить, нам шлях саме туди. Зрозуміло, що він має пройти через обов’язкове здобуття золотих медалей чемпіонів країни і, відповідно, належне кадрове підсилення. Бо, щоб гідно представляти нашу країну на рівні всієї континентальної еліти, без цього не обійтися», — наголосив президент «Епіцентру-Подоляни».


А в рік свого міжнародного дебюту, нагадаємо, «Подоляни» дісталися до чвертьфіналу третього за силою єврокубкового турніру — Кубка виклику.

 

«Останнім часом волейбольна Україна показала, що спроможна бути на передових позиціях у Європі на рівні національної збірної. Відповідно, чому не може перебувати на них і на клубному рівні? Переконаний, що може! Тож «Епіцентр-Подоляни» якраз і народжені для того, щоби довести цю спроможність і самим собі, і всьому волейбольному континенту!» — заявив Олександр Герега.