Європа «на голці»: 27 грудня в Євросоюзі стартує масова вакцинація від коронавірусу

23.12.2020
Європа «на голці»: 27 грудня в Євросоюзі стартує масова вакцинація від коронавірусу

Джо Байден зробив щеплення у прямому ефірі.

Європейська комісія дозволила застосування в країнах Євросоюзу вакцини від коронавірусу спільного виробництва німецької компанії BioNTech та американської Pfizer.

 

Про це ввечері у понеділок, 21 грудня, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. За її словами, вакцина рекомендована усім особам від 16 років.

 

Раніше у понеділок схвалило допуск до застосування цієї вакцини в країнах ЄС Європейське агентство лікарських засобів (EMA). Це відкриває зелене світло для широкої вакцинації населення країн ЄС у найближчий час.


Раніше застосування вакцини Pfizer/BioNTech було дозволено в США, Великобританії, Канаді, Швейцарії та інших країнах. Все­світня організація охорони здоров’я (ВООЗ) може схвалити вакцину від коронавірусу нового типу від компаній Pfizer і BioNTech до кінця року, заявила помічник генерального директора організації Маріанджела Сімао.

 

У США схвалена також вакцина корпорації Moderna. Влада Німеччини планує розпочати вакцинацію населення 27 грудня, повідомив міністр охорони здоров’я ФРН Єнс Шпан.

 

Польща отримає перших 10 тисяч доз вакцини від коронавірусу 26 грудня, до 27-го препарат буде доставлений до обраних так званих вузлових лікарень, і цього ж дня почнеться імунізація людей із груп ризику. Міністр охорони здоров’я Франції Олів’є Веран також датою початку вакцинації називає 27 грудня.

 

Цього ж дня кампанія щеплень стартує одночасно в усіх інших країнах-членах ЄС, незважаючи на те, що 27-ме — це неділя. В Іспанії, як повідомляє уряд країни, будуть формувати список людей, які відмовляться добровільно робити щеплення від COVID-19. З якою метою укладають цей «чорний» список, наразі не повідомляється.


Компанії Pfizer і BioNTech також перевірять ефективність своєї вакцини від коронавірусу проти нового «британського» варіанту хвороби, заявив глава BioNTech Угур Шахін в інтерв’ю «Більд». На думку глави компанії, вакцина буде ефективна проти мутованого вірусу. «У найближчі тижні це будуть перевіряти», — розповів Шахін.

 

А росіянам такі перевірки не потрібні. Вакцина «Супутник V» буде ефективна не тільки проти британського штаму коронавірусу, а й проти інших майбутніх мутацій. Про це заявив глава Російського фонду прямих інвестицій (РФПІ) Кирило Дмитрієв, повідомляє РІА «Новості».

ОСОБИСТИЙ ПРИКЛАД

Уряди різних країн розробляють власні стратегії вакцинації, одним з елементів яких є особистий приклад відомих осіб для заохочення населення робити щеплення.

 

Так, обраний президент США Джо Байден у понеділок, 21 грудня, у прямому ефірі вакцинувався від коронавірусу. Йому зробили щеплення вакциною від BioNTech/Pfizer у шпиталі Christiana в Ньюарку, штат Делавер.

 

Дружина Байдена — Джилл — отримала укол раніше. Трансляцію вела газета «Вашингтон Пост» на своєму YouTube-каналі. 78-річний Байден закликав американців вакцинуватися, коли це стане загальнодоступним. За його словами, людям «не буде про що турбуватися», коли їм зроблять щеплення, а наразі вони повинні продовжувати носити маски і «слухати експертів».