За вищим класом: новий біатлонний комплекс у Буковелі приймає свої перші офіційні змагання

23.12.2020
За вищим класом: новий біатлонний комплекс у Буковелі приймає свої перші офіційні змагання

У Буковелі на новому біатлонному стадіоні проходить чемпіонат України. (Фото з сайта www.biathlon.com.ua.)

Щойно в австрійському Хохфільцені завершився четвертий етап Кубка світу, під час якого капітан чоловічої біатлонної збірної України Дмитро Підручний потішив своїх шанувальників шостим місцем у спринтерській гонці, в українському Буковелі розпочався чемпіонат країни з біатлону.


Цьогорічний ЧУ проходить в особливій атмосфері — спортсмени змагаються на новому біатлонному комплексі, котрий зводять за найвищими стандартами.


Фахівці кажуть, що в недалекому майбутньому Україна матиме змогу прийняти тут навіть етап Кубка світу, однак наразі в Буковелі завершена лише перша черга будівництва — прокладено трасу та зведено стрільбище.

 

Після того як навесні зійде сніг, будівельники планують на гоночній трасі вкласти асфальт, і тоді біатлонний комплекс у Буковелі підросте до рівня арени, здатної приймати літній чемпіонат світу.


«Щойно з’явиться асфальтне покриття, можна буде подавати заявку на проведення літнього чемпіонату світу з біатлону. Надалі, як закінчать будівництво трибун, думаю, можна буде претендувати на проведення кубків IBU й, можливо, зимового чемпіонату Європи», — прогнозує директор Державного центру олімпійської підготовки з біатлону В’ячеслав Деркач.


Аби до Буковеля приїхали зірки світового біатлону, біатлонний комплекс має обрости всією необхідною готельною інфраструктурою. Нині ж учасники ЧУ-2020 мешкають в сусідній Ворохті — за 25 км від місця змагань — і це створює їм певні незручності.


Іще один організаційний нюанс, який одразу привертає до себе посилену увагу, — вельми широкий рівчак із водою, що розділяє на стрільбищі спортсменів та мішені.

 

Дехто хвилюється, що природна перепона, над якою в окремі моменти може підніматися туман, здатна буде завадити проведенню змагань. Однак президент ФБУ Володимир Бринзак заспокоює: «Тут усе робиться на високому рівні. Наявність рову ні на що не впливатиме. Усі нюанси враховані. До прикладу, такий само рів є в Італії, де так само через стрільбище проходить річка».


За медалі національного ґатунку в Буковелі ведуть боротьбу 98 біатлоністів та біатлоністок із дев’яти регіонів нашої країни. Попри відсутність на чемпіонаті України спортсменів першої команди змагання аж ніяк не позбавлені гучних імен та інтриги.


У перший день змагань, коли розігрувалися нагороди в спринті, як у чоловічому, так і жіночому дивізіонах точилася напрочуд запекла боротьба.


Напевно, не в останню чергу завдяки досвіду виступів на етапах Кубка світу, Артему Тищенку та Ірині Петренко (до заміжжя Варвинець) вдалося виграти спринтерські перегони, випередивши трохи більше ніж на секунду своїх головних конкурентів.


Цікаво, що срібна призерка спринту Надія Бєлкіна довгий час вважала, що саме вона стала чемпіонкою України в цій дисципліні, однак після встановлення остаточних підсумків перегонів «золото» все ж дісталося більш досвідченій Петренко. Зовсім недавно Ірина вийшла з декретної відпустки й активно працює над тим, аби повернутися до першої збірної України.

 

Президент ФБУ Володимир Бринзак не приховує, що в тренерському штабі «синьо-жовтих» покладають великі сподівання на Петренко (Вавринець). А сама спортсменка своїми здобутками на ЧУ доводить небезпідставність їхніх сподівань.