У новий рік — зi снігом i дощем: Україну накриє східний антициклон

22.12.2020
У новий рік — зi снігом i дощем: Україну накриє східний антициклон

Останні дні високосного, 2020-го, року запам’ятаються жителям північних регіонів нашої країни крижаними дощами зі снігом, центральним областям синоптики обіцяють сильні морози з ожеледицею, а ось на півдні — традиційний дощ i холодний штормовий вітер.


«Сніг в Україні очікуємо 22-24 грудня, тоді ж нагряне похолодання, вночі місцями до мінус 10-12 градусів морозу, — розповідає синоптик Наталія Діденко.

 

— Але ближче до новорічних свят у більшості регіонів знову потеплішає й піде дощ. Різкий стрибок від похолодання до потепління може спровокувати складну ситуацію на дорогах i змусить помучитися людей із захворюваннями серцево-судинної системи. Тому уважно стежимо за розвитком щоденної синоптичної ситуації та готуємо свої будинки до зустрічі Нового року».


Фахівці українського Гідрометцентру також попереджають, що погода покаже свій крутий норов уже цього тижня. Упродовж трьох днів антициклон відступить i до Києва прийдуть морози, а ось 31 грудня очікується похмура погода та рясний снігопад при мінус 1-3 градусах нижче нуля.

 

На Різдво, 7 січня, у столиці знову похолодає до мінус 4-7 градусів морозу, зате встановиться ясна й сонячна погода.


На заході України (Карпати, Львів, Івано-Франківськ, Чернівці) потепління з густими туманами зміниться ясною погодою ще напередодні католицького Різдва.

 

А ось 31 грудня та 1 січня ці регіони також накриють сильні снігопади при температурі 0-1 градусів морозу. Сніг кружлятиме над Карпатами та Львовом усі новорічні свята, коли знову трохи похолодає до 3-5 градусів нижче нуля.


Ближче до Нового року щільний сніговий покрив прикрасить гірськолижний курорт Буковель i триматиметься тут щонайменше до Різдва, на яке очікується падіння температури повітря до мінус 6-8 градусів морозу.


У період із 23 по 25 грудня на радість дітям сильні снігопади накриють такі міста, як Харків, Дніпро, а морозна погода дозволить зберегти це диво до початку новорічних свят.

 

У Приазов’ї, на сході України та в місті Запоріжжя морози будуть трохи слабшими — до мінус 3 градусів, але сніжинки за вікном i білий покрив порадують людей святковою атмосферою.

 

Жителям півдня України доведеться змиритися з непроглядною мрякою, дощами зі снігом, нічними заморозками та денними відлигами, які перетворять дороги на непрохідне болото.

 

Хоча в Одесі під Новий рік i Різдво падатиме мокрий сніг, плюсова температура повітря (від 0 до 3 тепла) не дозволить йому створити білосніжні пейзажі.


Довгостроковий прогноз погоди для України на січень 2021 року віщує аномальне тепло для південних регіонів країни та помірні морози для інших областей. Синоптики попереджають, що хвиля серйозних морозів може прокотитися по всій країні у період із 18 по 27 січня, забезпечивши нам відмінні умови для святкування Водохреща.