Фуфло від Путіна: які ЗМІ нав’язують українцям неперевірену російську вакцину

18.12.2020
Фуфло від Путіна: які ЗМІ нав’язують українцям неперевірену російську вакцину

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА)

«Супутник V» — вакцина від «Ковід-19», яку розробили в Росії — стала ще одним проявом «гібридного» російського впливу на український інформаційний простір.

 

Неперевірені ліки з Росії, про які вже складають анекдоти, ще й у час воєнного протистояння та анексії частини території, більше схожі на сюр, ніж на антипандемічні заходи.

 

Проте частина українців, які некритично сприймають інформацію проросійських мас­медіа, може сприйняти ці аргументи всерйоз.


За повідомленнями канала «1+1» із посиланням на прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, Україна не може і не буде наразі використовувати для вакцинації населення від коронавірусу російську вакцину «Супутник V», оскільки вона не пройшла третьої стадії клінічних випробувань за вимогами ЄС. А тому невідомо, чи вона ефективна на 100%, також невідомі її наслідки.


«Навіть якщо не зважати на геополітичні моменти, то вона не може бути використана в Україні так само, як у розвинутих країнах», — сказав очільник українського уряду, пояснивши, що третя стадія клінічних випробувань є наймасовішою і передбачає вакцинацію десятків тисяч людей. Саме після останньої фази стають зрозумілими всі ризики і загрози, які може мати той чи інший препарат.
«Це найбільш масова стадія, що якраз і показує всі ризики, загрози, які ця вакцина може в собі нести. Тому сьогодні про закупівлю російської вакцини не йдеться», — резюмував Шмигаль.


Але на тлі цієї заяви відбувається «розхитування» суспільства, аби нав’язати мешканцям України думку про те, що російська вакцина не така вже й погана і що нею не варто нехтувати.


«Софт-подачу», тобто м’які методи пропаганди, використовує «112 канал», що входить в орбіту одіозного проросійського політика Віктора Медведчука. На сайті опубліковано огляд продукції головних виробників вакцин, де чільне місце займає... саме сумнівний «Супутник».


«За словами розробників препарату, ефективність вакцини на 42-й день після першої ін’єкції перевищила 95%, — пише сайт і зазначає: — Другий проміжний аналіз даних клінічних випробувань показав ефективність вакцини Sputnik V на рівні 91,4% на 28-й день після першої дози».


Для тих, хто вагається, — посилання на ВООЗ. Що, мовляв, ця організація внесе російський «Супутник» для екстреного використання. Якщо препарат відповідатиме обов’язковим критеріям.
А далі — вже суто рекламна інформація, надіслана з Москви: мовляв, «Супутник V» вже постачають до інших країн. «Так, зацікавленість у застосуванні російської вакцини висловила перша країна ЄС — Угорщина, раніше 1,5 млн доз вакцини «Супутник V» замовив Ізраїль. У Білорусі вже цього року планують розпочати виробництво російської вакцини», — повідомляє сайт, маніпулюючи інформацією.
Але найагресивнішою виглядає позиція канала «ЗіК». Не вдаючись до легких маніпуляцій та видавання бажаного за дійсне, керівництво рубає «правду-матку» просто в очі. Наприклад, надаючи слово... самому Віктору Медведчуку.


«Чинна українська влада знищує українців: поки вона відмовлялася від російської вакцини, смертність від коронавірусу в країні збільшилася більш ніж удвічі, — згущує фарби голова політради ОПЗЖ. — Коли я приїхав минулого разу, після зустрічі з Путіним, і ми домовилися про те, що Україна може придбати вакцину «Супутник V», то смертність була десь на рівні 90-110 осіб на день. Остання статистика: позавчора — 266, вчора — 282 померлі. А як почали спекулювати на щоденних цифрах захворюваності!».


Таким чином пан Медведчук провів чітку паралель між проблемами в Україні і своїми візитами до Путіна. Іншими словами: тільки Медведчук покидає Київ, у нас одразу стається щось погане.
«Це ж прямий обман наших громадян, який веде до того, що те, що загрожує національній безпеці, а здоров’я і життя людей — це найголовніший об’єкт національної безпеки, воно ігнорується владою. Влада намагається сьогодні робити те, чого не повинна робити. Я вважаю, що влада чинить злочинно в цьому контексті. Тому що треба купувати, треба виробляти те, що є, як засіб, який визнаний у всьому світі», — сказав він, називаючи чорне білим і навпаки. Адже «визнана у світі вакцина» — це, мабуть, «Пфайзер» або «Модерна», але аж ніяк не російський «Супутник».


Хоча при цьому сам лідер ОПЗЖ десь у глибині душі розуміє, що пропагує, м’яко кажучи, не ліки, а російське фуфло. Російський неліквід. «Аргументація, яка зараз звучить, — примітивна і абсурдна: «Немає вакцини, ми будемо чекати справжню вакцину, ми будемо чекати реальну вакцину», — звинуватив він владу України у бажанні лікуватися перевіреним препаратом. Адже, якщо вірити Віктору Медведчуку, українців треба колоти швидко і тим, чим дадуть. Із Москви...


А от соратник пана Медведчука, керівник молодіжного крила ОПЗЖ Артем Марчевський навіть вирішив стати піддослідним кроликом — задля улюбленої Росії. Причому в прямому ефірі. Про це він заявив у програмі «Український формат» на телеканалі Newsone.


Ідея провести вакцинацію у прямому ефірі, за його словами, виникла спонтанно. На запитання ведучої передачі Діани Панченко, чи готовий Марчевський вакцинуватися в прямому ефірі телеканала Newsone, політик дав позитивну відповідь.


А далі інтрига переросла у нову площину.


«Віктор Медведчук уже домовився про спільне виробництво на одному із заводів у Харківській області, і я сподіваюся, що злочинній владі Зеленського не вдасться перешкодити цьому виробництву. У такому випадку вже відносно незабаром українці зможуть почати реальну боротьбу з коронавірусом, і саме на плечах журналістів, політиків, громадських діячів лежить обов’язок роз’яснювальної роботи з вакцинування», — розповів Марчевський.


«Роз’яснювальну роботу» провів в ефірі ток-шоу «Право на владу» канала «1+1» голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. «Сьогодні не існує російської вакцини від коронавірусу, — наголосив він. — Я не хочу ставити під сумнів те, що заявляє ціла така велика країна. Але це не є вакцина. Тому сьогодні виробляти те, чого не існує, неможливо».

 

Насправді ж розроблений у Російській Федерації препарат «Супутник V» є лише одним із близько 60 світових кандидатів у вакцини від коронавірусу. Але спершу препарат має бути сертифікованим та зареєстрованим у країнах із «жорсткою реєстраційною політикою», зокрема в ЄС, США, Японії, Швейцарії чи Китаї, який також має власну несертифіковану вакцину.


Утім каналу «ЗіК» такі аргументи нецікаві. А тому там радо надають слово ще одному молодіжному «опезежисту», Дмитру Музиці: «Я впевнений, що ми не приступаємо до виробництва вакцини від коронавірусу, тому що є зовнішня вказівка. Поки весь світ прищеплюватиметься — нам вказали наше місце, де ми всі будемо сидіти і чекати, поки, можливо, нам щось перепаде». А «112 канал» ставить товсту крапку — так звану «народну соціологію»: опитування перехожих на вулиці.


«Якщо в Росії людей вакцинують і люди задоволені, то чому б не скористатися російською вакциною в Україні?»— дивується неназваний одесит.


...Логіка, як кажуть, залізна. Я чув, що і російським «Новачком» усі його жертви були також неабияк задоволені.