Із поправкою на «корону»: останнім учасником чвертьфіналу Кубка України стане «Зоря»

18.12.2020
Із поправкою на «корону»: останнім учасником чвертьфіналу Кубка України стане «Зоря»

Маючи за плечима чималий досвід єврокубкових баталій, «Зоря» подолала непростого опонента в Національному кубку. (Фото з сайта uaf.ua.)

У нинішньому спортивному році, котрий проходить під знаком «корони», багато що вперше та по-новому.

 

Приміром, в Україні ніколи раніше не грали офіційні матчі в другій половині грудня.

 

Однак іншої кращої дати, ніж 16 грудня, для проведення останнього матчу 1/8 фіналу Кубка України за участю «Десни» та «Зорі» в УАФ не знайшлося.


Загалом, базовим днем для поєдинків цієї стадії було обрано 2 грудня — пору, так само незвичну для проведення національних кубкових баталій.

 

Зазвичай команди Професіональної футбольної ліги, котрі на початкових етапах КУ мають велике представництво в турнірі, у футбол узимку взагалі не грають.

 

Утім через пізній початок нинішнього сезону та необхідність 12 травня 2021 року провести вже фінальний матч Кубка організатори змагань змушені вдаватися до нестандартних ходів.


Не секрет, що придатні для зимового футболу поля в Україні мають лише клуби прем’єр-ліги: наявність «галявини» з підігрівом є однією з головних передумов для участі команди в елітному дивізіоні.

 

І саме завдяки їхнім потужностям і було розв’язано проблему кондиційних футбольних газонів у кількох парах, де господарями мали бути колективи з першої ліги — «ВПК-Агро» та «Агробізнес».

 

До слова, колектив із Волочиська, попри гру на чужому полі, зумів залишити за бортом КУ фіналіста попереднього розіграшу — «Ворсклу».

 

Водночас поїздка «ВПК-аграріїв» із села Шевченківка, що на Дніпропетровщині, в гості до «Дніпра-1» завершилася їхнім розгромом — 0:5.


Зрештою, до чвертьфіналу КУ-2020/2021 вдалося пробитися двом представникам першого дивізіону. Окрім «Агробізнесау», бар’єр 1/8 фіналу підкорився ще одному лідеру Д-1 — «Вересу» з Рівного, котрий мінімально (1:0) здолав «Маріуполь».


У протистоянні «Десни» та «Зорі» також усе вирішив один-єдиний м’яч. Прийняти команду Віктора Скрипника чернігівський клуб вирішив у Києві, на стадіоні «Динамо». У рідному місті «Десна» має проблеми з новим керівництвом місцевого стадіону імені Ю. Гагаріна.

 

Подейкують, що віднедавна суттєвим чином зросла ціна оренди арени для чернігівського клубу і тепер за можливість проведення матчу на домашній арені «Десні» потрібно викладати не 20 тисяч, як раніше, а 300-500 тисяч грн.


Не маючи підтримки рідних стін, підопічним Олександра Рябоконя не вдалося досягти позитивного результату в поєдинку з «домашнім» статусом. Не допомогло «Десні» й вилучення зі складу «Зорі» Владлена Юрченка.

 

«Ми програли. Матч мені не сподобався. Занадто мало створила небезпечних моментів наша команда, хоча великий відрізок часу грала в більшості», — констатував очільник чернігівського колективу.


Першу частину чемпіонату країни команда Рябоконя завершила на високому для себе третьому місці. За словами голкіпера «Десни» Євгена Паста, перемога над «Зорею» могла б стати для чернігівців вишенькою на торті, утім на фініші календарного року отримали «деснянці» лише торт — без вишеньки.


Водночас для «Зорі» вихід у чвертьфінал КУ — гідне завершення 2020 року. «Недаремно мою команду називають «мужики». Так, вони в мене такі», — каже про своїх вихованців Віктор Скрипник.

 

У матчах групового раунду Ліги Європи футболісти луганського клубу здобули чимало досвіду. І в грі проти «Десни» він їм знадобився. За словами наставника «Зорі», попри фізичну втому, накопичену за час осінньої частини сезону, в дуелі з «Десною» його підопічні продемонстрували неабияку психологічну стійкість, котра в підсумку й допомогла їм здобути мінімальну перемогу.

ТАБЛО

Кубок України. 1/8 фіналу. «Десна» — «Зоря» — 0:1, «Верес» — «Маріуполь» — 1:0, «Нива» (В) — «Колос» — 0:4, «ВПК-Агро» — «Дніпро-1» — 0:5, «Агробізнес» — «Ворскла» — 1:0, «Олександрія» — «Минай» — 3:0.