Рятівна пігулка: як отримати препарати за програмою «Доступні ліки»

16.12.2020
Рятівна пігулка: як отримати препарати за програмою «Доступні ліки»

Переважна більшість користувачів програми — люди літнього віку. (Фото з сайта mynizhyn.com.)

Люди, які мають серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу чи бронхіальну астму, сьогодні можуть отримати необхідні ліки в аптеці безплатно або з невеликою доплатою.

 

Це передбачено державною програмою «Доступні ліки».

 

Завдяки цій програмі лікування найпоширеніших хронічних захворювань стає доступнішим, а хвороба — контрольованою.

Виписано понад 12 млн рецептів

На сьогодні в програму «Доступні ліки» увійшло 264 лікарські засоби, з яких 85 пацієнт може отримати безплатно. Зокрема, в програмі «Доступні ліки»:


— 200 препаратів для лікування серцево-судинних захворювань;
— 48 — діабету ІІ типу;
— 15 — бронхіальної астми;
— 1 — для лікування ревматичних хвороб.


Усі ці ліки пацієнт може отримати за рецептом в аптеці безплатно або з незначною доплатою. Єдиним винятком є препарат для лікування ревматичних хвороб, вартість якого повністю сплачує пацієнт.

 

Як повідомляє пресцентр Національної служби здоров’я України (НСЗУ), у 2020 році лікарі первинної медичної допомоги виписали своїм пацієнтам понад 12 млн електронних рецептів. Переважну більшість із них — майже 63% — отримали люди, старші 65 років.


На сьогодні, за даними Національної служби здоров’я, з програмою «Доступні ліки» співпрацюють 8,5 тисячі аптек по всій країні. 20 відсотків цих аптек розташовані в селах та селищах міського типу. Загалом на даний час програмою «Доступні ліки» користуються 2,35 млн пацієнтів, 462 тисячі з них мешкають у сільській місцевості.


Показово, що 88% залучених у програму аптечних закладів є приватними. Й оскільки справа участі в програмі — цілком добровільна, це свідчить про високий рівень довіри до держави. Національна служба здоров’я України, яка компенсує фармацевтичним закладам вартість ліків, у 2020 році вже виплатила аптекам 618 млн грн за відпущені в рамках програми препарати.


Кількість людей, які користуються «Доступними ліками», постійно зростає: лише впродовж 24 годин їх отримують майже 2 тис. пацієнтів. Переважна більшість учасників програми — 80% — люди, які потребують ліків від серцево-судинних захворювань.

 

І це не дивно, адже хвороби серця й судин лідирують у переліку хронічних недуг українців, вони ж найчастіше призводять до смертності. Крім того, на діабет II типу хворіють близько мільйона українців. Також маємо понад 210 тисяч осіб, хворих на бронхіальну астму, і це вже здебільшого діти та молодь. Водночас ці недуги можна успішно тримати в безпечних «рамках» за допомогою медпрепаратів, а значить — повноцінно жити.


Лікарі наголошують: пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою мають приймати призначені ліки безперервно. Це дозволяє контролювати перебіг захворювання, запобігати можливим ускладненням, краще почуватися.

 

Часто причиною, чому пацієнти не виконують приписи лікарів, є фінансові труднощі. Тому можливість отримувати потрібні ліки безплатно або з незначною доплатою нерідко є просто порятунком для пацієнтів із хронічними хворобами.

Два кроки до доступних ліків

Щоб отримати препарати за програмою «Доступні ліки», пацієнту необхідно зробити два нескладні кроки.


Крок перший. Звернутися до свого сімейного лікаря, який призначить ліки та випише на них електронний рецепт. У рецепті буде зазначено міжнародну непатентовану назву ліків — діючу речовину. На телефон пацієнта надійде смс із номером рецепта й кодом підтвердження, які потрібно назвати в аптеці. Якщо немає телефону, лікар надасть інформацію про рецепт у роздрукованому вигляді.


Крок другий. Прийти до аптеки, яка бере участь у програмі. Впізнати такий заклад можна за наліпкою на дверях «Доступні ліки». Назвати номер рецепта фармацевту та обрати препарати з тих, які він запропонує. Це може бути або повністю безплатний препарат, або з незначною доплатою. Після того як потрібні ліки обрано, фармацевту треба назвати код підтвердження рецепта.
До речі, пацієнту необов’язково йти в аптеку особисто: маючи електронний рецепт, отримати ліки може будь-хто з родичів або навіть соціальний працівник.


«Я постійно беру в аптеках ліки і для старенької свекрухи, і для своїх підопічних, — каже соціальна працівниця з Житомирщини Наталя Можарівська.

 

— Економія виходить досить суттєва. Наприклад, свекрусі беру препарат для зниження артеріального тиску з невеликою доплатою — гривень 5-10, тоді як вартість його в рази перевищує цю суму. Одній зі своїх підопічних бабусь, яка хворіє на астму, брала аерозолі з сальбутамолом та беклометазоном узагалі безкоштовно, хоча такі ліки досить дорогі. Аерозоль із беклометазоном, наприклад, коштує близько 300 гривень. Уявляєте, яка економія, якщо препарати людині потрібні щоденно».

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Кожні пів року перелік ліків, що входять у програму, оновлюється. Щоб дізнатись, які ліки безплатні, а які — з доплатою, потрібно подивитись на актуальний Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації (відшкодуванню). Зайдіть за посиланням на сайті Національної служби здоров’я України https://nszu.gov.ua/ogoloshennya-pro-ukladennya-dogovoriv/dostupni-liky та завантажте список ліків унизу сторінки.


Знайти найближчу аптеку, яка працює за програмою «Доступні ліки», також допоможе сайт НСЗУ: за посиланням завантажте Електронну карту аптек-учас­ниць програми. Крім цього, знайти найближчу аптеку з доступними ліками допоможе дзвінок до контакт-центру НСЗУ. Дзвінок на номер 16-77 безкоштовний.