Дива — на столі: страви для особливого приводу від Марії Пташнік

16.12.2020
Дива — на столі: страви для особливого приводу від Марії Пташнік

Марія Пташнік.

У ці передсвяткові дні дорослі ні-ні та й починають вірити в дива. Про дітей не мовиться — вони і не припиняють у них вірити.

 

А нам, дорослим, не вистачає часу, та й несолідно це...

 

А ще ми думаємо, що диво — це щось таке немислиме, про яке якщо й думати, то в спеціальний час і обставини.


Марія Пташнік, яка сьогодні розповість нам про смачні свята, так не думає. Молода господиня з Тернопільщини, мама чотирирічної Наталочки і десятирічного Сергійка, встигає все ще вранці: поки рідні, малеча дивляться казкові сни, вона встигає і по господарству попоратися, і смачно наготувати.

 

Марія не бачить причин, щоб це не подобалося — от і вся відповідь її моторності, життєлюбності, тендітності і доброзичливості.

 

Випічка в Марії Пташнік — якраз з розділу смачних див: багатошарові барвисті пляцки з найніжнішими кремами, торти з сюрпризами, печиво для найкращого настрою, бо ніби іграшкове і незвичайно смачне, і, звісно, перше, друге та, як водиться, узвар.

Колообіг кулінарних див

«Мої помічники ще підростають», — жартує господиня, у руках якої і справді все горить. Ось вона запарює мак, кришить яблука і перемелює сир. А за кілька хвилин на столі — чудовий пляцок, який я називаю шедевром. А кулінарні майстрині, які добре розуміються на випічці, вчаться у пані Марії, надихаються її творінням і створюють нові смаки. Оце і є кулінарне диво, якщо хочете знати. І ваша родина його відчує, і буде дуже здивована тим, що мама, сестра чи кохана спекла дуже смачний і красивий пиріг і назвала його по-родинному і буде той пляцок вашим маленьким родинним дивом.
«Я живу в селі Залужжя, що на Шумщині, Тернопільської області. Виховуємо з чоловіком Миколою двох дітей, з нами також живе мій тато Андрій. Навчалася я в Рівненському інституті слов’янознавства, за професією — менеджер - економіст, — розповідає відома кулінарка про себе. — Зовсім трішки працювала за фахом до декрету. Любов до кулінарії в мене з дитинства, перебрала її у мами — Зої Карпюк».


«На Святвечір ми ніколи не готували 12 страв, тільки кутя, горохова каша, капусняк, риба печена, салат з опеньками маринованими. А саме 12 страв завжди готую на Багатий Вечір, або, як іще кажуть, Щедрий Вечір — 13 січня. На Різдво обов’язково м’ясо і ковбаска печені, голубці ну і ще якісь різні цікаві закуски, якщо будуть гості. І, звичайно, випічка — 2 або 3 пляцки, які найбільше полюбляють у нашій сім’ї, та медово-імбирне печиво, бо діти обожнюють його».

Налисники з грибами — хоч для посту, хоч ні!

Якщо ми вирішимо готувати пісні млинці — молоко замінюємо на воду.


Для тіста на млинці потрібно: 3 яйця, 0,5 л молока, 10 ст. л. борошна (повних), сіль.


Яйця збиваємо з сіллю, вливаємо половину молока, перемішуємо, додаємо борошно і збиваємо міксером, щоб не було грудочок. Вливаємо решту молока, перемішуємо і смажимо млинці.
Начинка: 600 г грибів (у Марії — опеньки), 150 г свинячого фаршу, 1 цибулина (середня), 1 яйце, сіль і перець за смаком.


Якщо гриби були відварені і заморожені, їх спочатку потрібно розморозити і гарно просушити на сковорідці. Тоді беремо м’ясорубку з дрібною насадкою, перемелюємо цибулю і гриби (також м’ясо, якщо немає готового фаршу). В мисці все з’єднуємо для начинки і робимо налисники. Начинку гарно розмастити по млинці з обох боків, загорнути приблизно 1-2 см і скрутити в рулет.


Сформовані налисники потрібно обсмажити в яйці на сковорідці. Як правило, йде 2 яйця (їх також потрібно збити), налисники вмочати в яйця і смажити до золотистого кольору на середньому вогні.

 

Закуска з чорносливом до святкового столу

 

«Її можна подавати до святкового столу чи гарячою, чи холодною. Страва дуже смачна і цікава, тому із задоволенням ділюся рецептом», — заохочує до смачної справи кулінарна майстриня.
Тісто: 100 мл сметани, 75 г масла, 5 г пресованих дріжджів, 240-250 г борошна.


Сметану трішки пі­ді­гріти і додати дріжджі, залишити на 15 хвилин, щоб побродило. Тоді додати розтоплене масло і борошно. Замісити. Тісто розкачати товщиною 2-3 міліметри і розрізати на смужки шириною 2 см. Кожною смужкою обмотувати начинку і викладати на деко, застелене пергаментом.


Начинка: 300 г свинячого фаршу, 300 г філейного (курячого) фаршу, сіль і перець за смаком.


Маринад на чорнослив: 250 мл води, 0,5 ч л солі, 2 лаврових листочки, 5 горошин чорного перцю.


Усе закип’ятити й охолодити. Залити чорнослив (20-30 шт.) на одну годину. Якщо сливки, як у мене, сушені домашні, то потрібно їх проварити у маринаді 5 хвилин і залишити в ньому на 30 хвилин.

 

Після цього чорнослив відцідити і формувати начинку. Беремо фарш, у середину вкладаємо чорнослив і формуємо маленькі котлетки.

 

Обмотуємо смужками тіста начинку, складаємо на деко і змащуємо збитим жовтком. І випікаємо до зарум’янення (у газовій духовці на найвищій температурі). І маємо чим смачним дивувати рідних!

Печиво на смальці за родинним рецептом

Воно хрумке, ароматне, солоденьке, каже господиня. Спекти таке на Миколая — це вже долучитися до творення цього казкового дня.


Рецепт: 1 яйце, 0,5 склянки цукру, 3 ст. л. сметани, 10 г ванільного цукру, 125 г маргарину або масла, 0,5 склянки смальцю, 4 склянки борошна, 1 ч. л. амонію, 50 г маку, цукрова пудра для посипки.


Борошно, смалець, масло, амоній перетерти на крихту. Яйце, цукор, сметану і ванільний цукор збити міксером. Додати мак і замісити тісто, поставити в холодильник на годину. Готове тісто розкачати приблизно 5 мм і формувати печиво. Спекти і гарячим посипати цукровою пудрою.

Дивовижний пляцок із багатьма невідомими

Насправді всі ці інгредієнти — дуже відомі й улюблені нами. Але майстриня навчить нас приготувати з них такий торт, що вони видаватимуться казковими.


Він буде з яблуками, ароматними шоколадними коржами з корицею, безе з маком, горіхами та заварним кремом з кокосовою стружкою.

 

«Пляцок просто тане в роті, смак не передати словами, — каже Марія Пташнік. — Хоч і пляцок солоденький, але яблука додають саме тієї кислинки, що треба».


Отже, на форму 18 на 28 потрібні такі інгредієнти.


Шоколадні коржі: 4 жовтки, 1 яйце, 4 ст. л. цукру, 4 ст. л. сметани, 4 ст. л. олії, 50 мл молока, 1 ч. л. кориці, 3 ст. л. какао, 1,5 склянки борошна, 15 г розпушувача.


Жовтки, яйце, цукор збити до побіління, додати сметану, олію, молоко, легенько вимішати. Додати борошно, какао, розпушувач, корицю, все вимішати, розділити на 2 частини і спекти 2 коржі.


Безе: 4 білки, 5 ст. л. цукру, дрібка лимонної кислоти, 1 ч. л. крохмалю, 50 г меленого маку, 50 г мелених горіхів. Білки збити з цукром, додати лимону кислоту, ще раз збити, тоді додати решту інгредієнтів, усе перемішати і висушити на малому вогні приблизно 2 години.


Крем: 100 г кокосової стружки, 1 склянка цукру, 400 мл молока, 1 яйце, 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 200 г масла, 2 ст. л. горілки.


Приготування: кокос, цукор, 350 мл молока влити в каструльку і поставити на вогонь. Збити яйце з 50 г молока і крохмалем і влити в каструльку. Як закипить — усе варити до загустіння. Охолодити, збити масло, додаючи заварну масу в чотири етапи, збиваючи, наприкінці додати горілку.


Яблука: 6 великих яблук (бажано твердих і кислих) почистити, нарізати пластинками і скласти в каструлю, кожен шар пересипати цукром (2 ст. л. на всі яблука) і протушкувати 10-15 хвилин.
Збираємо пляцок: шоколадний корж — крем — яблука— крем — безе — крем — яблука — крем — корж. І прикрасити за бажанням. Ви будете дуже задоволені результатом такої робити. А ще більше задоволеними будуть ті, хто смакуватиме такою красою!

Кольоровий сирок

 «А ще хочу вам запропонувати десерт з дитинства. Зараз мені цей сирок ще смачніший, ніж колись був, особливо коли його готує моя мама. Щиро вдячна їй за таку смакоту і наповнене смачними сюрпризами дитинство!» — ділиться Марія своїм сприйняттям такого смаколика і рецептом.


Потрібно: 1 кг сиру, 0,5 кг цукру, склянка сметани, 40 г ванільного цукру, харчові барвники, 2 ст. ложки (повні, з чубком) желатину, 0,5 склянки води, 1 п. желе (галаретки), 400 мл води.


Желатин залити водою і поставити, щоб набух. Сир двічі перемолоти на м’ясорубці, додати сметану, цукор і ванільний цукор, змішати і поставити на малий вогонь, постійно помішуючи, щоб розтопився цукор (не доводити до кипіння).


Приготувати желе: закип’ятити 400 г води і залити желе, добре розмішати, поставити, щоб охолонуло.


Желатин розігріти в мікрохвильовій печі (головне — не перегріти, бо втратить свої желейні властивості, гріти до температури не більше 55 градусів) і влити в сирну масу, все гарно вимішати і розділити на 3 частини.

 

Зафарбувати різними кольорами (за бажанням). Потім у форму розміром 21Х21 висотою не менше 5 см викласти одну частину і поставити в холодильник, постійно поглядати, щоб сильно не застигло (бо будуть розшаровуватися шари, перевірити ложкою) і викласти другу частину, потім — третю, а зверху — желе. Ошатний, запашний сирний десерт готовий.


Готуйте з натхненням і задоволенням! Смачних свят!