Кошторис «під ялинку»: чому держбюджет-2021 є одним із найгірших у новітній історії

16.12.2020
Кошторис «під ялинку»: чому держбюджет-2021 є одним із найгірших у новітній історії

Учителі, попри передвиборчі обіцянки президента Володимира Зеленського, в 2021 році отримають менше коштів. Натомість сам офіс Зеленського — більше. (Фото з сайта 24tv.ua.)

Народні депутати України вже зірвали всі передбачені чинним законодавством терміни бюджетного процесу. Раніше монобільшість, як відомо, палко обіцяла ухвалити Державний бюджет-2021 вчасно, «не так, як стара влада». Насправді ж навіть до рівня попередників представники монобільшості не дійшли: час на ухвалення бюджету давно минув. При цьому документ, який породив уряд Дениса Шмигаля, на думку експертів, є популістським, несправедливим і небезпечним для держави. У своє виправдання «Слуги народу» використовують свій головний джокер — фактор коронавірусу.

Краще пізно, але дружно

Напередодні Комітет iз питань бюджету Верховної Ради України після двогодинних дискусій пізно ввечері затвердив бюджет на 2021 рік. Спікер парламенту Дмитро Разумков пообіцяв: Рада розгляне законопроєкт про державний бюджет України на 2021 рік у вівторок, 15 грудня.
Таке ж сподівання, що парламент зможе на цьому тижні ухвалити закон про Державний бюджет України на 2021 рік, під час погоджувальної ради у понеділок висловив голова Верховної Ради Дмитро Разумков. «Завтра ми з вами розглядаємо три ключовi законопроєкти — це №4100 №4000 і кошторис Верховної Ради України. Це бюджет», — зазначив спікер.
За його словами, сьогодні під час спілкування з представниками всіх фракцій і груп він побачив «абсолютний конструктив у підходах». «Сподіваюся, що до завтра він не зміниться і всі будуть готові попрацювати над цим документом. І все ж, щоб ми не перетворювали роботу парламенту на ту не зовсім приємну, і навіть не для народних депутатів, а для людей, практику, коли знову з’являються так звані бюджетні новорічні ночі. Я хотів би вірити в те, що ми завтра зможемо з вами розглянути всі необхідні законопроєкти і їх прийняти», — сказав Разумков.
«Слуги» вважають компроміс, досягнутий на погоджувальній раді, своєю великою перемогою. Втiм президентська фракція не зможе проголосувати за фінплан власними силами, як було в 2020-му, коли депутати «Слуги народу» дали 241 голос при мінімумі в 226. Цьогоріч проєкт бюджету при першому читанні підтримало тільки 209 «зелених» нардепів. Відтак суттєво зросла роль політсили Юлії Тимошенко, — діячка, яку раніше намагалися взагалі «списати» з політичного процесу в Україні, стала однією з ключових дійових осіб у бюджетному процесі цього року.
Головні ж нюанси і цифри Держбюджету наступного року такі. Депутати зберегли узго­джений iз МВФ дефіцит кошторису держави наступного року в 5,5% ВВП. Також нардепи і Мінфін розраховують на додаткові доходи від НАК «Нафтогаз», які можуть становити близько 75 млрд грн.
Серед відвертих мінусів — в оновленому бюджеті-2021 скорочують видатки на Міністерство освіти та розвиток регіонів, але на офіс президента видатки збільшують на 33%.

Бенефіс Тимошенко

ЗМІ на основі своїх джерел розповідають, що саме могли отримати керівники головних політичних сил України як допомогу за підтримку бюджету. Так, «Батьківщина» Юлії Тимошенко пролобіювала перерахування до бюджету дивідендів «Нафтогазу». На початку жовтня Держаудитслужба офіційно підтвердила, що через «фінансові порушення» в 2018-2019 роках НАК «Нафтогаз України» недоплатив 75 млрд грн дивідендів держбюджету. Депутати вирішили відшкодувати втрати в 2021 році — до другого читання в проєкт бюджету з’явилася відповідна стаття доходів. За рахунок цих грошей передбачається фінансувати боротьбу з пандемією COVID-19, у тому числі вакцинацію населення.
Юлія Тимошенко також ініціювала створення за рахунок цих грошей iще одного «Ковід-фонду», проте нардепи не підтримали її.
Друге бажання від Юлії Володимирівни — залишити місцевим бюджетам акциз на паливо і «залізничні» податки. Ця норма бюджетного кодексу була запроваджена в 2015 році, в 2021-му вона втрачала силу, проте перед другим читанням депутати вирішили все ж продовжити її. У Кабміні погодилися з цим, але за умови, що гроші витрачатимуть суворо на будівництво доріг.
Також продовжено норму про податки, які сплачує до місцевих бюджетів Укрзалізниця. Йдеться про податок на землю під залізничним полотном і акцизом iз палива, яке використовують тепловози. Укзалізниця неодноразово виступала за скасування цих податків.
Отримає Юлія Тимошенко і кадровий бонус. Точнiше, вже отримала. Так, 6 листопада, через день після «бюджетного» голосування, головою Державної продовольчо-зернової корпорації України дійсно була призначена людина, близька до політсили Тимошенко — Андрій Власенко, колишній обласний депутат від партії «Батьківщина». А днями Юлія Володимирівна спробує пролобіювати на посаду першого віцепрем’єр-міністра Юрія Вітренка, екстопменеджера НАК «Нафтогаз».

ВАЛЮТНИЙ РИНОК

Час рятувати долар
Тенденція на валютному ринку змінилася. Замість здорожчання іноземної валюти, яку ми спостерігали впродовж осені, сьогодні, навпаки, курс гривні укріплюється. Це зумовлює Національний банк України змінити свою поведінку на міжбанківському валютному ринку: замість продавати валюту, він став її купувати.
Так, упродовж 7-11 грудня Нацбанк купив на міжбанківському валютному ринку 79 млн доларів. Усю суму НБУ купив у ході інтервенцій за єдиним курсом розміщення пропозиції з купівлі іноземної валюти. При цьому інтервенцій iз продажу валюти Нацбанк не проводив. Останні ж інтервенції Нацбанку 2-6 грудня з продажу валюти на міжбанку становили 70 млн доларів, iз купівлі — 41 млн доларів.

 
А ТИМ ЧАСОМ...

«Місто»— вже не банк
Правління НБУ ухвалило рішення про віднесення АТ «Місто Банк» Івана Фурсіна  до категорії неплатоспроможних у зв’язку зі зменшенням нормативів капіталу.
«Проблеми в банку з капіталом відбулися через втрату одного з основних активів — підприємства з переробки сої у Херсонській області. Балансова вартість об’єкта нерухомості становила понад 271 млн грн (майже 17% від усіх активів банку). У результаті втрати об’єкта капітал банку впав нижче нормативного рівня, — повідомили в НБУ. — Віднесення АТ «Місто Банк» до категорії неплатоспроможних жодним чином не впливає на стабільність банківського сектору України. Частка фінустанови становить 0,1% від чистих активів платоспроможних банків».
При цьому 78% вкладників АТ «Місто Банк» (2 282 особи) отримають вклади у повному обсязі. Розмір їхніх вкладів не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму в 200 тис. грн.
Контролером АТ «Місто Банк» Іван Фурсін у 2019 році балотувався до Верховної Ради по 138-му округу (Одеська область) як безпартійний самовисуванець. Раніше був обраний народним депутатом від «Партії регіонів», з якої вийшов 23 лютого 2014 року. Був головою наглядової ради банку «Надра». За даними руху «Чесно», Фурсін голосував за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року.