Обіцяні «карантинні» 8 тисяч зможуть отримати лише близько 10% підприємців

16.12.2020
Обіцяні «карантинні» 8 тисяч зможуть отримати лише близько 10% підприємців

Гроші передбачені лише представникам шести видів економічної діяльності, куди входить торгівля, сфера творчості, мистецтва, розваг, спорту.

Днями в Україні таки запрацювала комп’ютерна програма «Дія», через яку можна отримати компенсацію за простій iще до початку нового локдауну.

 

Останній, за попередньою інформацією, триватиме з 8 до 24 січня.


Аби підтримати малий i середній бізнес, що постраждає від карантину, уряд передбачив у бюджеті 12 мільярдів гривень. Подати заявку можна до 21грудня.

 

«Зараз упродовж цих двох тижнів будемо максимально сконцентровані на тому, аби гроші роздати людям, які цього потребують, — повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка.

 

— Охоплені програмою будуть ті, хто легально працювали, сплачували ЄСВ. Ідеться про людей, які достатньо прозорі для держави. Реалізовуватиме й контролюватиме програму Пенсійний фонд».


Чиновники в один голос запевняють, що додатково не перевірятимуть ФОПи перед виплатою компенсації і не вираховуватимуть допомогу після завершення карантинних канікул. Але водночас умови отримання самих коштів настільки складні, що навряд чи можна чекати велику кількість ощасливлених абонентів. Той же пан Качка попередив, що державна допомога розрахована лише на 1 700 тисяч осiб, а це досить невисокий відсоток тих, хто зайнятий у цій сфері бізнесу.


Загалом сама система відбору тих, хто може розжитися карантинними тисячами, нагадує велике сито, де шанс не бути відсіяним досить мізерний.

 

Скажімо, заявку можуть подати лише ті, хто зареєстрував свій бізнес не раніше, ніж три місяці тому. До того ж гроші передбачені лише представникам шести видів економічної діяльності, куди входить торгівля, сфера творчості, мистецтва, розваг, спорту.

 

Тож «за бортом» державної турботи залишилася чимала кількість ФОПів, які постраждають від карантинних обмежень не менше, але не отримають жодної компенсації.


Не все так просто і з обіцяними податковими преференціями. Тим компаніям, які не мають боргів з ЄСВ, чиновники готові надати компенсацію на оплату податку за своїх робітників. Утім для цієї допомоги є суттєва умова: самі робітники не повинні мати зарплату понад 30 тисяч гривень.

 

Досить оптимістично пролунала також обіцянка Кабміну надати «потерпілим» податкову відстрочку до травня наступного року. Але оскільки йдеться лише про «сплячі» фірми, то щасливчиків буде теж небагато.


Словом, якщо ви підприємець і чиновницьке «сито» вас не просіяло, то можете ризикнути. Для цього треба мати банківський рахунок за стандартом IBAN, підключитися до порталу «Дія» і подати через нього заявку до 21 грудня. Видаватимуть кошти через цю ж програму впродовж шести днів.


На думку лідерки партії «Голос» Кіри Рудик, термін досить стислий, аби все минулося без проблем і технічного збою, хоча то вже нюанси. Зрештою, за два дні роботи порталу «Дія» мережі переповнилися обурливими коментарями тих, хто до списків не потрапив узагалі через аргументи на кшталт «ви можете отримати, але»...