Зручне взуття, обачність і увага: як уберегтися від травм під час ожеледиці та зимових розваг

15.12.2020
Зручне взуття, обачність і увага: як уберегтися від травм під час ожеледиці та зимових розваг

Типові «пейзажі» цих днів у багатьох областях України. (Фото з сайта kyiv.24tv.ua.)

Шина, хустка — і негайно до травматолога!

Зима — і слизько. І знову актуальною стає проблема травм під час падінь на вулицях. Тротуари перетворюються на імпровізовані «катки», дороги стають справжнім лихом і пасткою для перехожих.

 

І ось до травмпунктів уже шикуються черги потерпілих: вивихи, травми голови, переломи кінцівок... Особливо в зимову пору потерпає малеча. Причинами дитячих травм стають санки, лижі, ковзани, інші розваги, які так полюбляють дітлахи. Ожеледиця призводить до ударів, розтягнень розривів сухожиль, вивихів і переломів.


Переломи — сумний лідер серед зимових травм. Падаючи на льоду, дитина найчастіше травмує руки, намагаючись виставити їх уперед. Таким чином уся сила удару припадає на верхні кінцівки.

 

«Є ризик зламати не тільки кисть, а й плече, ліктьовий суглоб, — пояснює столичний лікар-травматолог Олексій Пилипенко. — Причинами переломів, окрім спортивних розваг, може стати взуття на слизькій підошві. Малюки найчастіше ризикують пошкодити стегнову кістку. Раджу батькам бути особливо пильними на прогулянці: навіть незначна тріщина у кістці маленької дитини може призвести до серйозної патології у більш старшому віці».


Прикрим наслідком невдалого падіння, особливо у малюків до 2 років, є вивихи. Вивих плеча, наприклад, може статися, якщо дитина послизнулася, а батько чи мама різко смикнули дитячу ручку вгору. Відтак хворе місце припухає, при русі з’являється біль, може змінитися форма суглоба. «У жодному разі не намагайтеся самостійно вправити суглоб, — застерігає фахівець. — Головне — зафіксувати ушкоджену кінцівку. Якщо постраждав суглоб руки — підв’яжіть руку пов’язкою у формі косинки. Якщо трапився вивих ноги — накладіть шину. У будь-якому випадку необхідно відразу ж везти дитину до травмпункту».


Під час катання з гірки може статися така прикрість, як компресійний перелом хребта. Варто малюкові підстрибнути на купині під час скочування з гірки, як у грудному або поперековому відділі хребта виникає сильний тиск, який і травмує хребці.

 

Спочатку з’являється тимчасова затримка дихання і тільки потім — біль. Перелом хребців у нижній частині грудного відділу супроводжує біль у зоні між лопатками, а якщо біль локалізується нижче, то, найімовірніше, пошкоджені поперекові хребці.

 

До речі, болісні відчуття можуть не з’являтися до декількох годин. Тож якщо дитина розказала вам про неприємні пригоди під час катання, постарайтеся якомога швидше показати її лікарю. Якщо подібна травма не повториться, хребет повністю відновиться з часом, кажуть фахівці.


Гра в сніжки стає найчастішою причиною травм голови. Майте на увазі, що ознаками струсу мозку є втрата свідомості, нудота, запаморочення, головний біль, який посилюється, порушення мови, орієнтації в просторі й часі, різний розмір зіниць. При виявленні даних симптомів завдання дорослих номер один — якнайшвидше доставити дитину до травматолога. Навіть якщо ви не бачите причин для такого візиту і малюк не скаржиться на самопочуття, але ви помітили, що дитина стала сонливою, — негайно викликайте лікаря.


Навантажуйте п’яту, а не носок. І не ходіть під стінами


Що робити, аби звести такі прикрі наслідки зимових прогулянок до мінімуму? Навчайте дітей переходити дорогу лише по пішохідному переходу і в жодному разі не перебігати проїжджу  частину. Лікарі радять вибирати дітям правильне зимове взуття: віддавайте перевагу черевикам із ребристою підошвою з м’якої гуми або термоеластопластів, без підборів.

 

Учіть правильно ходити слизькими вулицями: уникати різких рухів, ноги повинні бути злегка розслаблені й зігнуті в колінах, корпус при цьому трохи нахилений уперед. Тримати руки в кишенях під час ожеледиці небезпечно: при падінні навряд чи буде час їх вийняти і вхопитися за що-небудь рятівне.


«В ожеледицю краще уникати сходинок, а якщо це неможливо, то, спускаючись, необхідно ставити ногу вздовж сходинки і триматися за поручні, — радить Олексій Пилипенко.— Пам’ятайте, що найбільш небезпечні ковзанки — ті, що припорошені снігом. Ходіть освітленою частиною тротуару, найкраще — там, де посипано піском або сіллю або де ще не протоптаний сніжок. Ступаючи на лід, максимально навантажуйте не п’яту, а носок».


Лікарі-травматологи нагадують також, що під час відлиги небезпечними є бурульки. Тому уникайте ходити попід стінами будинків, аби нічого небезпечного не звалилося ненароком вам на голову.

ВАЖЛИВО!

 

Якщо внаслідок травмування розпочалася сильна кровотеча, зав’яжіть шарф, хустку, ремінь на 10-15 см вище місця пошкодження, паличкою сильно закрутіть їх. Травмованого слід відвезти в лікарню протягом години, якщо він перебуває на холоді, і впродовж 1,5 години — якщо у теплі. Якщо за цей час можливості доставити потерпілого в лікувальний заклад не було, то джгут необхідно розпустити, передавлюючи артерію вище рани, а через 8-10 хвилин — знову закрутити.