Вихідець із Донеччини, «слуга» і друг: що відомо про нового голову Харківської облради

15.12.2020

Новообрану Харківську обласну раду очолюватиме 39-річний виходець iз Донеччини Артур Товмасян.

 

Його кандидатура успішно пройшла голосування після домовленостей між «Блоком Кернеса «Успішний Харків» та партією «Слуга народу».

 

Про це повідомив пресі Сергій Чернов, відставка якого була сприйнята в регіоні, мов сенсація, оскільки той незмінно головував в облраді з 2008 року. «Сьогодні в нас немає монобільшості, — сказав він. — Мабуть, якби вона була, то розглядали б альтернативні варіанти від партій, що її утворили.

 

Враховуючи цю ситуацію, необхідно шукати компроміси. Кожен повинен у чомусь поступитися. Було знайдено формат саме фракції політпартії «Успішний Харків» та «Слуга народу». Ексголова також додав, що вважає себе командним гравцем, тому продовжить працювати на благо регіону як депутат.


До призначення головою облради Артур Товмасян керував Харківською РДА. Народився він у селищі Мангуш Донецької області, навчався в Харківському юридичному університеті імені Ярослава Мудрого. Тут же закінчив академію міського господарства та регіональний інститут державного управління.

 

На початку 2000-х працював у Маріуполі юристконсультом, але згодом повернувся до Харкова й почав успішно будувати кар’єру управлінця. Зокрема, після Революції гідності обіймав посаду радника тодішнього голови ХОДА Ігоря Балути.


За інформацією видання Kharkiv Today, Артур Товмасян є одним із най­ближчих друзів сина міністра МВС Арсена Авакова Олександра. Зокрема, у пресі з’явилося фото, де вони у 2014 році позують на тлі пам’ятника Леніну в Харкові за якусь мить до його знесення.


Як свідчить офіційна декларація новообраного голови за 2019 рік, від маріупольського «минулого» у нього залишилося у власності кілька чималих ділянок землі. Того ж року він заробив у Головному територіальному управлінні юстиції в Харківській області 362 163 тисячі гривень, а також отримав 90 тисяч у подарунок.

 

Задекларував він також 200 тисяч готівкою та автомобіль Toyota Camry 2014 року випуску. На новій посаді пан Товмасян пообіцяв продовжити реалізацію перспективних проєктів колишньої ради, хоча підкреслив при цьому, що життя диктує й нові завдання.