«Пиляти» бюджет буде сам: як Кличко взяв Київ і зібрався зайняти місце Зеленського

15.12.2020
«Пиляти» бюджет буде сам: як Кличко взяв Київ і зібрався зайняти місце Зеленського

Віталій Кличко у вікні КМДА. (Фото УНІАН.)

Вибори в Києві минули, а це означає, що прийшов час для десерту: паювання найцікавіших «тем» у місті.

 

І схоже на те, що меру столиці Віталію Кличку вдалося розділити «плюшки» таким чином, щоб отримати повну підтримку Київради і залишатися при цьому центральною фігурою.

 

Утім амбіції столичного градоначальника куди як більші, аніж просто крісло мера. Як розподілили владу в Києві і чому президентська кампанія Кличка вже стартувала — читайте в матеріалі «Апострофа».

«Кличко буде дружити з усіма»

Головною інтригою перед виборами в Києві було питання про те, з ким же стане дружити мер столиці Віталій Кличко — «Європейською Солідарністю», яка дуже активно набивалася до нього в партнери, або ж зі «Слугою народу», з якою у градоначальника-боксера давно діє пакт про ненапад.


Більшість експертів схилялися тоді до того, що симпатії Кличка виявляться саме на стороні «Слуги народу»: на користь цього свідчило і налагоджене взаємовигідне співробітництво мера з головою офісу президента Андрієм Єрмаком, і розуміння того, що дружба з партією влади завжди вигідніша. Та й загрозу ухвалення того самого Закону «Про столицю» все ж не варто скидати з рахунків.
Однак результат виборів у Києві вийшов для «Слуги народу» шокуючим: «зелені» програли не тільки «Євросолідарності» й «УДАРу», а навіть партії «Єдність Олександра Омельченка», отримавши всього 12 місць у Раді. Тоді як від партії Петра Порошенка пройшов аж 31 депутат, що теоретично ставило її в більш вигідне становище за столом переговорів.


Утім Кличко вирішив піти іншим шляхом, обравши цікаву стратегію — «ні вашим ні нашим». Точніше, всім дісталися «смачні» посади, але не можна сказати, щоб хтось отримав занадто багато «булочок». Принаймнi в «Європейській Солідарності», отримавши два крісла заступників глави мера, а також глав трьох комісій, відчули себе обдуреними. На публіку вони намагаються показати, що мало не пішли в опозицію. Насправді — це не так. Фактично одноголосне голосування за секретаря Київради Володимира Бондаренка, близького до Віталія Кличка, показало: і ЄС, й інші фракції в міськраді готові на співпрацю з мером.


«Кличко буде дружити з усіма, оскільки він хоче, щоб йому було комфортно. У свою чергу, політичні боси, які мають вагу в Київраді, хочуть для себе того ж. У Києві всі хочуть контролювати свій маленький «пиріжок». Тому я не чекав, що буде сильна сутичка. Те, що сталося, — природно. Так було в усі часи. У Києві ніколи не було поділу на правлячу партію та опозицію. В опозиції могли собі дозволити бути тільки особливо ідейні люди. Місто і не призначене для політичної боротьби», — сказав у коментарі «Апострофу» директор громадської організації «Центр проєктних досліджень «Рівень життя» Ігор Ляшенко.


Зв’язок з Єрмаком усе міцніший

Коли восени минулого року тоді ще лише радник президента Андрій Єрмак зупинив війну між офісом президента і Віталієм Кличком, мало хто міг подумати, яким перспективним виявиться їх союз. Джерела «Апострофа» на Банковій розповідали, що меру столиці вдалося заручитися підтримкою Єрмака, поділившись владою в місті. Відразу кілька людей, близьких до глави ОП, стали керувати районами столиці, а посаду начальника КП «Благоустрій», яка здавна вважається однією з найбільш «жирних» у Києві, отримав близький до Єрмака Олексій Кулеба, оскільки його попередник раптово вирішив піти в декретну відпустку. Інформацію про те, що Кулеба був призначений на прохання Єрмака, підтверджував навіть сам Кличко.


«У нас є список людей, iз якими ми проводимо співбесіди. Одна рекомендація була від пана Єрмака щодо... не рекомендація, я сам звернувся. У мене розмова була щодо корупційної складової і стосується КП «Благоустрій», — плутано розповів мер Києва журналістам «Схем».


8 грудня Київрада погодила призначення відразу чотирьох нових заступників Кличка. Одним iз них якраз виявився Олексій Кулеба, який став першим заступником Віталія Володимировича.
Три інших заступники теж вельми цікаві. Олена Говорова — одна з представників легіону радників Андрія Єрмака, яка відповідала в ОП за розвиток спорту. Ще два заступники Кличка представляють команду Петра Порошенка — це колишній секретар Київради Володимир Прокопів, а також екснардеп від Блоку Петра Порошенка Костянтин Усов.

Віталій Кличко та Андрій Єрмак.


Київ поділили так, щоб нікому не було образливо

Конфігурація влади, яку отримав Київ, свідчить про те, що Кличко постарався розділити посади між різними групами впливу, залишаючись при цьому центральною фігурою в розкладі.
За великим рахунком, на всіх ключових і грошових постах сидять люди мера. Показовим стало голосування на секретаря Київради Володимира Бондаренка, найближчого соратника Кличка, якого той рухає, незважаючи на скандал iз підробленим дипломом. Експерти відзначають дивовижну одностайність, з якою Київрада підтримала рішення щодо призначення Бондаренка — зi 120 членів депутатського корпусу за нього проголосувало 114 осіб. «Це означає, що Кличко взяв під контроль Київську міську раду. Такий результат говорить про те, що Кличко обростає інституційними можливостями балотуватися на пост президента», — вважає політичний експерт Костянтин Матвієнко.


Також дуже важливо подивитися, яким чином були розділені посади керівників у ключових комісіях: бюджетнiй, iз питань архітектури та містобудування, власності, транспорту та реклами. Також не варто забувати про комісію з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу.


Керувати бюджетною комісією поставили депутата з фракції «Слуга народу» Андрія Вітренка, який прийшов до Київради просто з Кабінету Міністрів, там він був заступником міністра освіти. Утім більшість у цій комісії (12 осіб iз 23) залишається за депутатами «УДАРу». За словами експертів, це означає, що Кличко фактично одноосібно зможе «пиляти» багатомільярдний бюджет столиці.
«Краще воно точно не стане. У минулому скликанні були шахраї від «Європейської Солідарності», які керували схемами, вони ж і залишилися. За основними напрямками нічого не зміниться. Важливо, що бюджетна комісія зараз під «УДАРом» — там у них більшість. Чим вона важлива? Бюджет ухвалює Київрада, але статті витрат можна дуже серйозно перерозподіляти. Умовно: було будівництво метро, а стало — Шулявського шляхопроводу. І хитрість полягає в тому, що всередині департаментів гроші переписуються розпорядженням Кличка, а потім вже просто узгоджуються Бюджетною комісією. Київрада розподіляє, тільки якщо з’являються додаткові гроші. Це питання чітко залишилося під Кличком і «УДАРом», — пояснив у коментарі «Апострофу» столичний активіст та експерт iз містобудування Георгій Могильний.


Ці вибори показали і спайку між Кличком і «молодою» командою Черновецького. Зокрема, комісію з питань архітектури очолив «ударівець» Михайло Терентьєв, який ще в 2019 році балотувався в народні депутати як мажоритарник від «Європейської Солідарності», але програв.


Керувати комісією з власності поставили колишнього телеведучого, представника «Слуги народу» Михайла Присяжнюка, хоча відразу третина депутатів у ній буде від «Європейської Солідарності» — три людини з дев’яти, а першим заступником Присяжнюка поставили члена фракції «УДАР» Дмитра Калиниченка.


Комісію з питань транспорту та реклами залишили представнику ЄС Олексію Окопному, який уже обіймав цю посаду в попередньому скликанні. Не забули вшанувати й Петра Порошенка — його дружині Марині, яка пройшла першим номером від ЄС, віддали комісію з питань охорони здоров’я та соціальної політики.


Виходить абсолютно цинічна, але досить струнка схема, яка дозволить Кличку вирішувати всі потрібні йому питання в Київраді. І навіть розраховувати на подальше просування в політичному табелі про ранги. Тим більше, що у столичного мера, за інформацією «Апострофа», вже всерйоз подумують над президентським кріслом.


Кличка вже готують у президенти?

До виборів глави держави ще три з половиною роки, але підготовка починається просто зараз. Так, на початку грудня соціологічна група «Рейтинг» випустила свіже соцопитування, в якому вказали і рейтинг довіри українців до політиків. І там виявився цікавий сюрприз: судячи з цифр, Віталію Кличку довіряє аж 33% опитаних — це другий результат у країні після Зеленського.


Мер Києва серйозно думає над тим, щоб висунути свою кандидатуру на наступних виборах — для цього у нього є підтримка дуже впливових друзів у найвищих політичних колах. Йдеться, в першу чергу, про представника групи «газовиків», нардепа від ОПЗЖ і колишнього главу адміністрації президента Януковича Сергія Льовочкіна — малопомітного, але вкрай впливового персонажа, що є «сірим кардиналом» Віталія Кличка. Якщо додати до цього надзвичайно тісні зв’язки Льовочкіна з Єрмаком, що окупував офіс президента (до слова, комунікатором між офісом президента та КМДА є радник мера Києва Юрій Чижмарь), то у мера вимальовуються досить цікаві перспективи. Адже в разі падіння рейтингів у Зеленського — що, схоже, неминуче — Єрмак цілком може зробити ставку на Кличка, як на ймовірного претендента на президентське крісло.


«Може, він і хоче стати президентом, але ж вибори тільки через три з половиною роки. Я думаю, що в мріях у нас кожен пересічний є маршалом. Але поки це мрії, а про плани говорити зарано. Кличку продовжує везти, і те, що ми бачимо, — результат цього», — сказав у бесіді з нашим виданням експерт Ігор Ляшенко.


Утім багато в чому це везіння Віталія Кличка — результат консенсусу декількох політичних фігур загальноукраїнського масштабу, а також величезних грошей зі столичного бюджету, якими можна розпоряджатися фактично монопольно. Ясна річ, що ці два фактори дають Віталію Володимировичу всі підстави розраховувати на те, що його президентська кампанія буде щедро профінансована...

 

Олександр ПОДОБРІЙ
(Інтернет-видання «Апостроф»)