«Пам’яті Мусліма Магомаєва»: міжнародний конкурс вокалістів у Трускавці зібрав близько 33 тисяч глядачів

15.12.2020
«Пам’яті Мусліма Магомаєва»: міжнародний конкурс вокалістів у Трускавці зібрав близько 33 тисяч глядачів

Сопрано Вікторія Мельник.

У столиці мінеральних вод України — курортному Трускавці — на початку грудня відбувся ІІІ Міжнародний конкурс вокалістів «Пам’яті Мусліма Магомаєва». Відбувся, незважаючи на пандемію, карантинні обмеження і відсутність глядачів офлайн.

 

Організатори довго вагались — проводити цього року вокальне змагання чи ні. Карантинні обмеження, посилення заходів безпеки суворішали з кожним днем.

 

Але все ж таки вирішили ризикнути і провести конкурс, навіть зсунули дати з вихідних на будні, щоб не потрапити під дію «карантину вихідного дня».


Змішаний формат

Тож цьогоріч конкурс уперше відбувся у змішаному форматі, як того і вимагали антивірусні обмеження. Виконавці, члени журі та представники ЗМІ під час відбіркових турів i заключного концерту були присутні наживо з дотриманням усіх карантинних обмежень. Глядачі могли спостерігати за «вокальними баттлами» завдяки прямій трансляції в інтернеті. І це вимушене нововведення спрацювало дуже вдало — загальна кількість глядачів усіх трьох днів конкурсу сягнула майже 33 тисяч глядачів, а в перерахунку це майже половина столичного стадіону «Олімпійській» або дев’ять повністю заповнених Палаців «Україна».


До участі у конкурсі за роки його існування подавали заявки учасники з України, Молдови, Нідерландів, США, Узбекистану, Литви, Казахстану та інших країн. У цьому році заявки подавали лише учасники з України. Навіть пройшовши етапи сліпих прослуховувань, іноземні учасники неодмінно потрапили б під карантин та двотижневу ізоляцію як в Україні, так і в себе вдома. З цієї ж причини не зміг приїхати в Трускавець як почесний гiсть виконавець із Казахстану Айбар Хайрханов, котрий на минулорічному конкурсі здобув друге призове місце та отримав цінний подарунок за найкраще виконання української пісні «Дивлюсь я на небо».


Умови в конкурсі вокалістів «Пам’яті Мусліма Магомаєва» відрізняються від інших конкурсів: участь у вокальному змаганні безкоштовна — без вступних внесків. Конкурсантам потрібно оплатити лише проїзд до Трускавця, решту витрат беруть на себе організатори. За такі умови варто дякувати Азербайджанському культурному центру ім. М. Магомаєва та Трускавецькій міській раді в особі міського голови Андрія Кульчинського, які докладають до проведення змагання значних зусиль, особливо в цей складний 2020-й.


І, знову ж таки, «дякуючи» обставинам, на конкурсі зібрався дуже сильний професійний склад учасників: через карантин молоді оперні співаки, які працювали на контрактах за кордоном, перебували в Україні й змогли взяти участь у вокальних змаганнях. Та й усі інші конкурси в Україні «притихли». Загалом, журі відслухало всліпу 49 претендентів, із яких вибрали 15 фіналістів.
До Трускавця доїхало 14 співаків — 11 виконавців i три виконавиці. Одного з відібраних учасників усе ж таки наздогнала ковідна недуга. Але яких виконавців! Зірка-учасник телешоу «Голос країни», кіноактор, соліст Центру співу Пласідо Домінго в іспанській Валенсії і навіть подружжя, про що журі не здогадувалось, поки не почався конкурс...


Сопрано і баритони

«Склад вокалістів цьогорічного змагання порадував своїм професіоналізмом і майстерністю. Вибирати кращих серед кращих було дуже важко», — ділиться своїми враженнями член журі Людмила Божко, народна артистка України, солістка Львівської опери. Обирати все ж таки довелося, тому що, крім призових місць і грошових нагород, на виконавців чекали безліч відзнак i сюрпризів від численних партнерів конкурсу.

 

Журі оцінювало конкурсантів простим математичним підсумком балів за результатами двох етапів прослуховувань. За два дні виконавці мали заспівати по декілька різних класичних арій, як із зарубіжної, так і з української класики, обов’язкову українську пісню та естрадну — з репертуару Магомаєва.


Слід зазначити, що цього року поважне журі гідно оцінило саме співачок. Так, перше місце і грошову премію у розмірі 1000 доларів США поділили між собою два сопрано — Анастасія Поважна та Вікторія Мельник. Друге місце і премія 750 доларів США — баритон Ігор Поважний та меццо-сопрано Ніколь Чірка. Третє місце і премія у 500 доларів США дісталися трьом баритонам: Євгену Рахманіну, Максиму Гарі та Павлу Грищенку.


Однією з найпочесніших гостей, що завітали цього року в Трускавець, стала Надзвичайний та Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Ельміра Ахундова. І завітала вона не з порожнiми руками: іменну премію від пані Посла у розмірі 500 доларів США за блискуче виконання магомаєвської «Ти, моя мелодія» отримав Андрій Оленин, соліст Тернопільської обласної філармонії.

 

Уже другий рік поспіль на конкурс приїжджає музичний продюсер Ірина Самсоненко, приз від якої — продюсерська підтримка організації сольного виступу на найвідомішій світовій сцені — в Карнегі Холлі. Вона відзначила, що чудове сопрано Анастасії Поважної варте такого престижного концертного майданчика. Взагалі, судячи з кількості призів i подарунків, які отримало подружжя Ігоря та Анастасії Поважних, можна робити висновки, що дуетом їздити на вокальні конкурси дуже і дуже вигідно.


Об’єднаний конгрес азербайджанців у Дніпропетровській області також обрав свого фаворита. Ним став блискучий тенор Марк Сердюк, соліст Центру співу Пласідо Домінго в іспанській Валенсії. В якості нагороди він відвідає Баку — батьківщину Мусліма Магомаєва. А бізнесмени з Дніпра відзначили власним призом баса Данила Санітара за найкраще виконання каверверсій світових хітів. Дипломантами конкурсу стали соліст Харківського Національного театру опери та балету імені М. В. Лисенка В’ячеслав Стрелков i соліст Київського Національного академічного театру оперети Віталій Іванов.


Організатори наголошують, що проведенням конкурсу дають меседж світу про Україну — мультикультурну, у якій цінують власну культуру та поважають усі культури народів, що проживають на її території. Отже, дуету натхненників й ініціаторів конкурсу, оперно-естрадного виконавця з естрадною співачкою, азербайджанця й українки — Гурбана Аббасова та Наталії Кудряшової — варто побажати розширення його географії до всіх країн — потенційних відвідувачів унікального бальнеологічного курорту на заході України та всеукраїнського розголосу. Адже всі мають знати, що в Трускавці лікують і оздоровлюють не тільки цілющою водою, кришталевим повітрям, а й чаруючим співом.