Різдво у скрині: Україна вперше представила вертеп на виставці у Ватикані

15.12.2020
Різдво у скрині: Україна вперше представила вертеп на виставці у Ватикані

Українська шопка з прихованим змістом. (Фото з сайта ugcc.ua.)

Український різдвяний вертеп уперше представили на міжнародній виставці у Ватикані «100 вертепів світу».

 

Відкриття традиційної експозиції відбулося 13 грудня на площі Святого Петра за участю посольства України при Святому престолі, повідомляє «Радіо «Свобода».

 

Зазвичай виставка проходить у ватиканських палацах. Цього року через пандемію COVID-19 її вирішили влаштувати на площі під колонадою архітектора Джан Лоренцо Берніні.


Із поміж сотні різдвяних шопок із різних куточків світу на помітному місці — художній вертеп схимонахині УГКЦ Теодозії Полотнюк. Уродженка Львівщини тривалий час служила на території Донецько-Харківського екзархату, згодом заснувала Свято-Успенський жіночий скит на Донеччині.

 

Останні два роки сестра живе у Зарваниці на Тернопільщині, де продовжує займатися улюбленим ремеслом — виготовленням вертепів. Шопку, представлену у Ватикані, Полотнюк виготовила власноруч з екологічних матеріалів: картону, моху, деревини, глини, каміння і піску.


Різдвяна експозиція має вигляд великої дерев’яної скрині, яка відкриває нам справжнє вертепне дійство: тут і Пресвята родина, народження Божого Сина в хліву, українська хата з орнаментами, криниця, ставок, Карпати і зоряне небо Батьківщини.

 

«У композиції  вертепу є прихований зміст, щоб спонукати людей замислитися над місцем Христа в їхньому житті, — каже монахиня-майстриня про свій задум.

 

— У вертепі попереду — українська хата, а позаду неї — хлів. У них прихилені двері. Так я хотіла показати, що люди, як колись, так і сьогодні, прибирають, прикрашають оселю, а Ісус часто залишається на задньому плані, як у вертепі. Дехто може відхилити двері для Нього, адже повністю відкрити Йому своє серце мало хто наважується».


Під час інавгурації лунали українські колядки у виконанні дитячого хору при римському храмі УГКЦ Святої Софії та семінаристів. Виставка вертепів у Ватикані триватиме до 10 січня, вхід для відвідувачів безплатний.