Одужати від «корони»: економіка Заходу відновлюється швидше, ніж очікувалось

15.12.2020
Одужати від «корони»: економіка Заходу відновлюється швидше, ніж очікувалось

Чутки про швидку смерть європейської економіки виявилися дещо перебільшеними. (Фото з сайта idnes.cz.)

Європейська економіка постраждає від пандемії коронавірусу дещо менше, ніж вважалося раніше.

 

І подолає проблеми значно швидше.

 

Натомість пост­карантинна економіка виглядатиме зовсім не так, як до початку пандемії, а деякі експерти навіть прогнозують відхід від глобалізації та початок сторічного безладу.

 

Який вони, втім, не вважають шкідливим для Заходу.


Захід виходить з піке


Повне відновлення світової економіки після кризи, викликаної пандемією «Ковід-19», може тривати до п’яти років.

 

«Ймовірно, станеться швидке відновлення на тлі скасування всіх обмежувальних заходів, але повне відновлення займе тривалий час», — зазначила головна економістка Світового банку Кармен Рейнхарт.


При цьому, за її оцінками, у деяких країнах економічна криза триватиме довше, ніж в інших, і посилить соціальну нерівність, оскільки бідні країни постраждають найбільше.


Раніше у Світовому банку заявили: запровадження масштабних і кардинальних заходів у зв’язку з пандемією коронавірусу призвело до серйозного скорочення світової економіки, яке може становити 5,2%.


При цьому рейтингове агентство «Фітч» вважає, що найбільші світові економіки вже повертаються до докризового рівня. А тому аналітики поліпшили прогноз світового ВВП на 2020 рік.

 

На їхню думку, відновлення економічної активності після без­прецедентно важкої посткоронавірусної кризи відбувається швидше, ніж очікувалося. Китай уже повернувся до докризового рівня ВВП, і показники роздрібних продажів у США, Франції і Великобританії перевершують лютневі рівні. Тому, на думку «Фітч», світовий ВВП у нинішньому році знизиться на 4,4%, а не на 4,6%, як очікувалося.


Змінити ситуацію в гіршу сторону здатний новий виток безробіття, у міру того як компанії скорочуватимуть капіталовкладення, а приватне споживання падатиме на тлі соціального дистанціювання і обмежувальних заходів.


З оптимізмом дивиться у майбутнє і Європейський центральний банк, який нещодавно покращив прогноз для економіки єврозони, затвердивши його на рівні 8% замість затверджених у червні 8,7%. При цьому банк прогнозує також уповільнення відновлення економіки в 2021 році: прогноз погіршили з 5,2% до 5%. Через загрозу другої хвилі пандемії банк залишив баланс ризиків для економіки схильним до зниження.


У банку залишили без змін річний прогноз інфляції в 0,3%, але додали, що попереду ще місяці зростання цін. За словами очільниці Центробанку Крістін Лагард, інфляція буде пов’язана зі зміцненням курсу євро. На 2021 рiк банк прогнозує зростання інфляції на 1% замість раніше очікуваних 0,8%. Прогноз зростання інфляції на 2022 рік ЄЦБ залишив без змін — 1,3%.


Лагард заявила, що банк використовує весь пакет екстреної допомоги (1,35 трлн. євро), щоб вивести регіон iз рецесії, і припустила, що ЄЦБ може надати додаткові стимули, щоб протистояти рекордному падінню виробництва у регіоні. Раніше Лагард спрогнозувала, що головними наслідками пандемії для світової економіки стануть стрімка роботизація, автоматизація галузей, скорочення ланцюжка поставок і падіння цін на більшість товарів і послуг.


Майже цілковите одужання


Глобальна економіка, на думку експертів, вступає в другу, більш «плоску», фазу дво­етапного відновлення. Британський інвестбанк HSBC передбачив світовій економіці час «великих змін», головні з яких полягатимуть у кардинальному перебалансуванні інвестиційних портфелів. За оцінкою аналітиків HSBC, у найближчі півроку-рік світовий ВВП відновиться до рівня 90-95 відсотків від докризових показників.


Основні зміни будуть пов’я­зані з масовою відмовою інве­сторів від державних облігацій різних країн, які вважалися одним iз найбільш надійних і привабливих активів протягом останнього десятиліття — багато в чому за рахунок позитивної прибутковості й негативної кореляції з котируваннями акцій.


Однак останнім часом через політику багатьох центробанків щодо зниження ставок для стимулювання національних економік прибутковість державних облігацій почала критично знижуватися. У таких умовах інвестори — як приватні, так і інституційні — з великою часткою ймовірності переорієнтуються на корпоративні папери, а також на інші активи, серед яких — золото.
Деякі інвестори в пошуках підвищеної прибутковості можуть також звернутися до венчурних вкладень у високотехнологічні стартапи, які характеризуються підвищеним рівнем ризику.


Ситуація виглядала тривожно


При цьому ще кілька місяців тому деяким експертам здавалося, що «бабуся Європа» не зуміє оклигати від важкого локдауну, який буквально паралізував її економіку. Так, у другому кварталі нинішнього року ВВП США впав на рекордні 32,9%, Німеччини — на 10,1%, на 13,8% знизилася економіка Франції. Ризиків існувало дуже багато.
«Пандемія «Ковід-19» з лякаючою швидкістю викликала глобальний економічний шок величезних масштабів, що призвело до різких спадів у багатьох країнах. Базовий прогноз передбачає найглибшу глобальну рецесію за останні вісім десятиліть, незважаючи на безпрецедентну політику підтримки», — повідомили у Світовому банку і визнали ймовірність навіть так званих каскадних дефолтів.
Карантинні заходи обрушили цілі галузі економіки, фінансові та товарні ринки, загальмували глобальну торгівлю та економічну активність і стали причиною рецесії, найглибшої з часів Другої світової війни. Експерти стверджували: долар ризикує втратити свій статус. «Почали проявлятися реальні побоювання щодо довговічності долара США як світової резервної валюти», — написав у своєму огляді Goldman Sachs.


Зростання котирувань золота — тривожний симптом, що відображає проблеми світової економіки. І зріст вартості унції благородного металу, що мав місце навесні та влітку, свідчив: справи на Заході не найкращі. Рекордне зростання котирувань золота відображає зростаюче занепокоєння щодо перспектив світової економіки.


До того ж глобальний карантин призвів до зниження доходів більшості домогосподарств планети, до різкого зростання безробіття і криз у реальній економіці, але фінансові системи, а за ними і найбільші корпорації отримали трильйони доларів: євро, єн, юанів тощо.


Одна з причин — медична. На думку експертів, бізнес сьогодні переконаний, що запроваджувати нові карантинні обмеження ніхто не буде. Адже сьогодні коронавірус значно краще вивчений, ніж було навесні, накопичений медичний досвід, у тому числі в організації лікування, з’являються противірусні препарати і вакцини різного ступеня ефективності, спостерігається тенденція скорочення смертності й ослаблення вірулентності вірусу, формується колективний імунітет.


Експерти також зазначають інші дії урядів західних дер­жав: монетизація державного боргу через викуп центральними банками облігацій урядів, блокування глобальних виробничих ланцюжків, у яких робоча сила та автоматизація допомагали дефляції, швидке збільшення грошової маси, зростання бюджетних витрат, кредити і держгарантії корпораціям. Усе разом це дало поштовх для розвитку економіки.

ДО РЕЧІ

70% тіні


Упродовж чотирьох місяців український уряд вивів iз тіні від 15 до 20 відсотків податку на додану вартість. У Міністерстві фінансів не вказали точний показник тіньової економіки, але уточнили, що приблизно цифра становить близько 50-70 відсотків. При цьому додали, що боротьба з ПДВ-скрутками довела, що з тіні вивели приблизно той відсоток, який вказано вище.


За словами експертів Мінфіну, ця сума врахована в Держбюджеті на 2021 рік: тобто якщо буде ефективність надходжень ПДВ, то кошторис наступного року буде виконано на всі сто відсотків.


Міністерство фінансів при цьому впевнене: Податкова служба успішно бореться з відхиленнями від ПДВ, але наразі ще завчасно говорити про перемоги. В Мінфіні заявляють, що існують позитивні зрушення у сплаті ПДВ до держбюджету, і бачить у цьому результат боротьби з податковими зловживаннями.


Тим часом фахівці «Гроуфорд Інституту» проаналізували найпроблемніші елементи доходів держбюджету в першому півріччі 2020 року і відзначили: дефіцит ПДВ iз товарів, ввезених в Україну, склав 33,2 мільярда гривень, або 22,3 відсотка від очікуваного показника.

А ТИМ ЧАСОМ...

Сто років безладу


Епоху глобалізації, яка тривала 40 років, замінить «століття безладу», головними характеристиками нової епохи буде «холодна війна» між США і Китаєм, зростання глобального боргу і посилення позицій мілленіалів.


У дослідженні «Дойче банку» також стверджується, що не кожен безлад є поганим.


Серед головних тем нового часу експерти німецького банку виділяють посилення економічної ваги Китаю і погіршення його відносин зi США на цьо­му тлі, новий імпульс для інтеграційних процесів у Європі після пандемії «Ковід-19», а також подальше поширення політики «вертолітних грошей».


«Новий час не слід сприймати як причину відмовлятися від покупки фінансових активів, оскільки нова епоха принесе масштабні інтервенції монетарної влади і ліквідність», — свідчать автори дослідження.


Але якщо попередня епоха глобалізації, за їхнiми словами, асоціювалася з рекордним сукупним зростанням цін на активи, то «століття безладу» несе загрозу поточним глобальним оцінкам, особливо в реальному вираженні.


При цьому експерти заявляють: ймовірним є зростання інфляції, посилення економічної нерівності на перших порах постковідної епохи, але в подальшому вони очікують зміну тренду в бік збільшення податків з багатих, посилення конкуренції між поколіннями, зростання стурбованості питаннями зміни клімату та нової технологічної революції.