Харківська фармкомпанія відхрестилась від випуску російської вакцини

11.12.2020
Харківська фармкомпанія відхрестилась від випуску російської вакцини

Компанія «Біолік», що має статус національного виробника вакцин, старанням агентства Interfax.ru, днями потрапила в непростий репутаційний скандал. Із посиланням на заяву глави Російського фонду прямих інвестицій Кирила Дмитрієва, там повідомили про готовність харківського підприємства вже зараз розпочати випуск скандального «Спутника V».

 

Йдеться про антивірусну вакцину, яку кремлівські пропагандисти встигли охрестити «другою нафтою», натякаючи на її затребуваність у всіх куточках світу. «РФПІ та НДЦЕМ ім. Гамалеї готові виробляти вакцину «Спутник V» на території України, — повідомив вищезгаданий чиновник, — і її випуск уже налагоджено компанією «Біолік».


Харків’яни швидко відхрестилися від неправдивої новини, наголосивши, що дійсно мають технічні ресурси для виробництва препарату. Але оскільки той не пройшов третю, основну, стадію тестування, про його випуск не може бути й мови.

 

«АТ «Біолік» не підписувало жодних контрактів, — повідомила пресслужба підприємства, — не отримувало жодних трансферних технологій відносно виробництва вакцини «Спутник V» чи будь-яких інших вакцин проти коронавірусу і ніколи не виробляла таких вакцин на технологічній базі компанії».


Утiм достовірність фактів у випадку з сумнівним російським препаратом, схоже, не має особливого значення. Адже його давно викори­стовують промосковські телеканали NewsOne, 112 і ZIK як потужну політичну зброю. Мейнстрім їхніх передач на цю тему чітко окреслений і однотипний.

 

Мовляв, Віктор Медведчук поїхав до Москви і випросив у свого кума Володимира Путіна вакцину для України. Той жертовно погодився, незважаючи на довжелезну чергу з бажаючих урятуватися «Спутником V», а злочинна українська влада відмовляється пустити панацею на свій ринок. Причина банальна — препарат російський.

 

«Тобто зносьте режим Зеленського, підтримуйте Медведчука, а також возз’єднання з Росією. Це ще одна цікава фішка останнього часу, — розшифрував прихований зміст тих меседжів відомий політтехнолог Олексій Голобуцький. — До речі, «ЛДНР» теж узялися «рятувати Україну від злочинного режиму Зеленського. Мовляв, українців урятує тільки референдум про приєднання до Росії. Цікаво, коли Зеленський дозріє до заборони ОПЗЖ і медведчуківських медіа?»


Словом, щоб не винайшли росіяни, той продукт все одно нагадуватиме зброю. Також німецька та американська компанії BioNTech і Pfizer повідомили про те, що завершують останні тестування препаратів, які придатні для щеплення проти COVID-19.

 

Тобто вони зібрали достатньо даних, аби вважати клінічні дослі­дження попередньо завершеними. Отримані результати свідчать про те, що ефективність нових вакцин сягає 95 відсотків.

 

З аналогічною заявою виступила й американська компанія Moderna, шведсько-британський концерн AstraZeneca та іншi фармацевтичнi фірми. Схоже, світ уже близький до вирішення цієї проблеми.