Хоч і в Лізі Європи: «Динамо» і «Шахтар» навесні продовжать виступи на міжнародній арені

11.12.2020
Хоч і в Лізі Європи: «Динамо» і «Шахтар» навесні продовжать виступи на міжнародній арені

Обидва повпреди України в цьогорічній Лізі чемпіонів крокують в «єврокубкову весну».

 

Щоправда, і «Динамо», і «Шахтар» свої виступи на міжнародній арені продовжать вже в турнірі нижчого рангу.

 

Утім для динамівців уже сам факт збереження єврокубкової прописки — великий успіх, адже конкурувати з «Барселоною» та «Ювентусом» за більш високі позиції в групі молодій команді Мірчи Луческу було не до снаги.

 

«Гірники» у своїй групі могли досягти більшого, ніж підсумкове третє місце, але, зважаючи на неймовірно потужний склад «пульки», у «Шахтарі» задоволені й таким здобутком.


Для гарантованої участі в «плей-оф» Ліги чемпіонів (аби не покладатися на підсумок паралельного матчу в групі) донецькому клубу потрібна була гостьова перемога над «Інтером».

 

Утім на вирішальну гру проти італійського віцечемпіона, котрий, нагадаємо, у півфіналі попереднього розіграшу Ліги Європи розгромив «Шахтар» iз рахунком — 0:5, наставник «гірників» Луїш Каштру обрав відверто захисну стратегію.

 

У разі поразки донецька команда взагалі б залишилася з порожніми руками, тож Луїш Каштру вирішив не ризикувати, обравши, замість гарного, але важко досяжного журавля, маленьку синицю. Зрештою, відстояну з боями нічию в таборі «гірників» порівнюють iз перемогою.


Відзначимо, що в теорії навіть нічия в Мілані могла подарувати донецькому клубу місце в 1/8 фіналу ЛЧ-2020/2021, але для того потрібно було дочекатися успішного виступу менхенгладбахської «Боруссії» в Мадриді.

 

Проте німецький колектив не здивував. У підсумку, команда Каштру набрала таку ж кількість очок, як і команда з Менхенгладбаха. Утім за додатковими показниками (негативним балансом очних зустрічей — 0:10) «гірники» були змушені пропустити поперед себе німецький клуб.

 

При цьому переможцем групи — попри подвійне фіаско «Шахтарю» — став мадридський «Реал», який свій непереконливий виступ у групі завершив гросмейстерською перемогою над «Боруссією» — 2:0.


«Зараз можна багато говорити про тактику, але найголовніше, що хлопці виконали стратегію і що нам усе вдалося», — зазначив португальський керманич українського чемпіона.
Того ж таки нічийного результату, аби посісти третю позицію в групі (щоправда, з конкретними цифрами — 0:0, 1:1, 2:2), було цілком достатньо «Динамо» в матчі проти «Ференцвароша».

Величезна відповідальність за результат, а також жорстке та мерзле поле змусили динамівського наставника Мірчу Луческу зосередити своїх підопічних на оборонних діях.

 

«Для нас результат мав першочергове значення», — так румунський очільник «біло-синіх» пояснював безбарвну гру своєї команди в атаці.


До перерви динамівці не зробили жодного влучного удару по воротах суперника. Однак грати «на нуль» все ж було ризиковано. Єдиної б помилки вистачило, аби зруйнувалися всі сподівання динамівців на євровесну.

 

Угорський чемпіон, очолюваний колишнім динамівським «коучем» Сергієм Ребровим, демонстрував неабияке завзяття. На думку експертів, «Ференцварош» у Києві показав кращу, ніж господарі, гру. Однак єдиний у матчі м’яч забило все ж «Динамо».


«У перерві я сказав своїм гравцям, що ми повинні активніше діяти в атаці, якщо хочемо виграти. Ми змусили суперників більше помилятися, забили гол. Ми дуже задоволені тим, як усе склалося, що ми здобули перемогу та забезпечили собі євровесну», — заявив Луческу.

ТАБЛО

    Ліга чемпіонів. 6-й тур. Група В. «Шахтар» (Україна) — «Інтер» (Італія) — 0:0,  «Реал» (Іспанія) — «Боруссія» (М, Німеччина) — 2:0 (Бензема, 9, 32).
    Підсумкове становище: «Реал» — 10, «Боруссія» (М), «Шахтар» — 8, «Інтер» — 6.
    Група G. «Динамо» (Україна) — «Ференцварош» (Угорщина) — 1:0 (Попов, 60), «Барселона» (Іспанія) — «Ювентус» (Італія) — 0:3 (К. Роналду, 13, 52 (обидва — пен.); Маккенні, 20).
    Підсумкове становище: «Ювентус», «Барселона» — 15, «Динамо» — 4, «Ференцварош» — 1.