Східний вектор: у Харкові проросійські партії процвітають, але втрачають популярність

09.12.2020

Активісти харківської громадської організації «Фрайкор» удруге за останній місяць облили стіни та східці місцевого офісу партії ОПЗЖ, натякаючи на пролиту кров.

 

У листопаді такою акцією патріоти висловили протест проти заборони Дарницьким судом столиці нового тиражу книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса». А цього разу виступили проти участі проросійської сили у владних структурах регіону.

 

«Підготовка ОПЗЖ до першого засідання міської та обласної рад йде повним ходом, — залишили вони «художнє» послання на тій же будівлі. — Невідомі патріоти нагадують, що колаборантам не місце у владі Харківщини».


Як «УМ» уже повідомляла, на останніх виборах «Опозиційна платформа — За життя» поступилася першістю «Блоку Кернеса — «Успішний Харків», набравши в обох радах відповідно 20,96 i 21,33 відсотка голосів.

 

Водночас представники іншого прокремлівського проєкту — «Партія Шарія» — спромоглися потрапити лише до міськради, що говорить загалом про зниження симпатій харків’ян до явно проросійських політичних сил. Але це не заважає останнім упевнено триматися на плаву, акумулюючи у своїх осередках чималі кошти.


За інформацією «Харківського антикорупційного центру», напередодні парламентських виборів ланцюг фінансування «шаріївців» сформувала родина екснардепа Володимира Кацуби.

 

Зокрема, його колишня дружина Наталія Гордієнко наразі є головою обласного осередку цієї політсили. Їхній офіс розташований по вулиці Суздальські ряди, 9, де міститься чимало фірм, засновники яких перераховують гроші партії.

 

«Ця будівля належить двом компаніям — COMTERRA LIMITED i BT BAUTEX LTD, — запевняють у ХАЦ. — За даними британського бізнес-реєстру, бенефіціаром цих фірм вважається Дар’я Гасан. Її батько, Олександр Цупило, був якраз помічником нардепа Кацуби».


Сама ж пані Наталя потрапила днями на сторінки ЗМІ не через активну політичну діяльність, а завдяки своїй любові до розкішного відпочинку. Фото з її персональної сторінки в Instagram опублікувало видання KHARKIV TODAY.

 

Там жінка залюбки ділиться своїми враженнями від перебування на мальовничому курорті в північно-західній частині архіпелагу Мальдіви. Вона похвалилася тим, що її родина відпочиває тут постійно, й озвучила список готелів, у яких, з її точки зору, варто зупинитися. Ціни там стартують від 4 тисяч доларів за одну ніч.