Катерина ІІ, Гайдар і Терешкова «на службі» у проросійських сил: в Одесі досі буксує декомунізація

09.12.2020

Громадські слухання щодо перейменування вулиць в Одесі провели в режимі iнтернет-конференції.

 

Люди, які зареєструвалися на сайті міськради, вносили свої пропозиції на порталі «Соціально-активний громадянин». Йдеться про «декомунізований» проспект Маршала Жукова та вулицю 25-ї Чапаєвської дивізії.


На захист перейменування висловилися голова ветеранської ради Київського району Венедикт Мотигін, члени історико-топонимічної комісії пані Наталія Мотирева та Олена Каракіна. Категорично проти повернення старих назв вулицям виступають депутати Одеської міськради від «Європейської Солідарності» Петро Обухів та Жанна Мандриченко, голова філіалу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк, головний редактор видання «Виборчком» Валерій Болган, Ілля Попков з ГО «Традиція та порядок» й Олександр Степанюк з організації «Спільна мета».

 


До 4 лютого уже наступного року кожен одесит через спеціальний сервіс «Громадське обговорення» на вебпорталі «Соціально активний громадянин» зможе залишити свої зауваження щодо перейменування вулиць в Одесі.


Нагадаємо, у 2016 році у рамках декомунізації тодішній глава Одеської ОДА Мiхеїл Саакашвілі своїм розпорядженням перейменував їх на проспект Небесної сотні та вулицю Інглезі. Нові імена отримали й інші об’єкти в Одесі, що викликало обурення проросійськи налаштованих городян і стало початком тривалих судових розглядів.


У 2017 році міськрада на чолі уже з новим мером проголосувала за повернення радянських назв, але суд це рішення скасував як таке, що суперечить закону України.


Прокуратура Одеської області донині веде кримінальне провадження за фактом повернення вулицям старих назв, проте поки що однозначного рішення з цього питання не ухвалено.


Зокрема, старі назви повернули ву­лиці та провулку Бабушкіна, вулицям 25-ї Чапаєвської дивізії, Бірюкова, Гайдара, Терешкової, Гончарова, Обнорського, Бєлінського, Бадаєва, Богданова — як таким, що не підпадають під дію декомунізаційного закону.


Тим часом активісти обурені демаршем влади та йдуть на акції непокори. Вже проведено акцію-перформанс біля пам’ятника Жукову, його облили червоною фарбою.


На початку грудня під монументом російської імператриці Катерини ІІ українські патріоти палили фаєри та вимагали демонтувати чужорідний для південного міста об’єкт.


— Це пам’ятник катам України, які знищували наш народ, то, може, прийшла пора його викинути на смітник, щоб привести до тями одеських чиновників? — запитує один з учасників акції протесту.

 

— Багатьом незрозуміло, чому в українському місті відверто ігнорують закон про декомунізацію та зберігають монумент російській цариці, яка знищила Запорозьку Січ та узаконила кріпацтво. А замість відновлення історичної справедливості нас тепер переслідує поліція, погрожуючи штрафами та реальними термінами покарання — тим, хто прийшов захистити українську історію від свавілля.


Прибрати пам’ятник Катерині ІІ намагаються вже вісім років поспіль, однак одеські суди чомусь не поспішають діяти відповідно до законів України. Нагадаємо, що в липні 2019 року Конституційний Суд визнав конституційним закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».