Сметанкова ніжність і цікавий оселедець: особливі рецепти від Валентини Кузьмової з Хмельницького

09.12.2020
Сметанкова ніжність і цікавий оселедець: особливі рецепти від Валентини Кузьмової з Хмельницького

Валентина Кузьмова.

У господинь зараз дуже відповідальна пора: продумати меню на різдвяно-новорічні свята. Бо пандемія пандемією, а свято має бути гарним, смачним і з дивами, вважають вони.

 

Треба сказати, що господині багато знають про ті дива, які кожен леліє в душі з дитинства, і власноруч прикладаються до їх здійснення.


Валентина Кузьмова, бухгалтерка з Хмельницького, каже, що диво — це спекти смачний фруктовий пиріг — великий, запашний, рум’яний. Зварити какао, прикрасити ялинку.

 

Скликати родину до столу і слухати, як рідні і близькі розповідають про день, що минає.

 

І тішитися успіхами своїх найрідніших, щось радити, усміхатися. І десь тут, посередині цього спілкування, наро­джується спокій, міцнішає надія і стає легше настільки, що чітко усвідомлюєш: диво — в тому, що бачиш зараз, у цей момент, що ти чуєш, із ким спілкуєшся, хто в тебе вірить.


За родинним столом пані Валентини збирається цілий «дівочий квітник», жартує вона: доньки Тетяна та Ірина і внучка Діана, яка цього року закінчує школу.

 

«Троє дівчат — мої помічниці», — пишається берегиня родини. Доньки і внучка вчаться в мудрої мами та бабусі, як у свій час пані Валентина вчилася готувати у своєї бабусі. «Зварила свій перший борщ у 14 років, і він вдався на славу, просили добавки!». А коли бачила славнозвісні галицькі пляцки, не знала, як робити, щоб ті багатошарові смачні витвори стали реальністю, але мріяла пекти такі.


Мало мріяти — треба діяти!

Валентина Кузьмова так і зробила: почала пекти те, що їй видавалося кулінарною фантастикою. Знайшла відому кулінарну спільноту Лілії Цвіт, де вправні господині підучили, додали впевненості. І, як кажуть, пішло-поїхало! Кулінарні шедеври пані Валентини тепер — натхнення для творчості для інших господинь.


Різдвяно-новорічні святкування в родині Валентини Кузьмової починаються з Дня Святого Миколая, потім — Новий рік, Різдво.

 

«Даруємо подарунки ми дітям, а діти нам. Просимо дітей, щоб нам не дарували, але вони не слухаються. Виходить така вже в нас традиція, — розповідає Валентина Кузьмова.

 

— Обов’язкові страви, які я готую на Новий рік: холодець, олів’є, шуба, голубці, запечене м’ясо або фарширова гуска чи курка. А ще мають бути гранати, мандарини, виноград, ананас обов’язково. Цього року буду пекти торт «Спартак» на 30 коржів і пляцок «Вишневий». На Різдвяні свята, Святвечір — кутя, (багато маку і горіхів, мед), вареники з різними начинками (картопля, капуста, вишні). Готую багато м’ясних страв (паштет, рулет). Діти приходять на свята, тож хочемо пригостити і ще їм дати. Вони теж готують і нам несуть, так ми обмінюємося смаколиками, тому свята видаються ще кращими, ріднішими, зі смачними сюрпризами».


Новорічний запах мандаринів!

 

«Новий рік уже незабаром, а це — запах мандаринів, — переходить до «смачного розділу» своєї розповіді кулінарка. — Приготуйте до святкового столу ці смачні мандаринові кульки».
Потрібно: 200 г курятини (гриль, копченої, вареної — яка знайдеться), 200 г твердого сиру, 3 яйця, зубчик часнику, 4 гілочку кропу, майонез, 3 морквини для прикрашання.
Яйця та моркву зварити. М’ясо і кріп порізати на дрібні шматочки.


Сир і яйця потерти на терці (крупній). Змішати м’ясо, сир, яйця, кріп, часник, майонез. З цієї маси формуємо кульки.


Моркву тремо на терці, як на деруни. Беремо харчову плівку, ложкою викладаємо моркву, розрівнюємо, як млинець. Посередині викладаємо кульку, акуратно піднімаємо плівку доверху і легенько скручуємо.


Викладаємо мандаринки на тацю, посередині легенько притискаємо, тобто робимо такі ямочки, щоб наші мандаринки виглядали, як оригінал. Зверху викладаємо мандаринові листочки (їх часто можна знайти в ящиках з мандаринами). А якщо немає мандаринових листочків, то можна зі шпинату, щавлю тощо.


Це дуже смачно і красиво!


Соковитий і ніжний рулет

 

Такий сподобається найвибагливішим гостям, не сумнівайтеся, запевняє Валентина Кузьмова. Дуже ошатний, апетитний, він довго на столі не затримується.


Потрібно: свинячий ошийок, сіль, перець, спеції, соус соєвий класичний, часник, сухе червоне вино.


Ошийок розрізаємо по горизонталі на три частини, щоб товщина була приблизно 1-1,5 см. Злегка відбиваємо, солимо і перчимо, посипаємо спеціями, натираємо часником, видавленим через часникодавку, поливаємо соєвим соусом. Звертаємо рулетом, зв’язуємо ниткою, щоб трималась форма рулета.

 

Рулети складаємо в посуд і заливаємо сухим червоним вином на 3-4 години або на всю ніч. Потім рулети викладаємо в рукав або закручуємо в фольгу і запікаємо при температурі 160 градусів 1,5 години.


За 10-15 хвилин до кінця рулети відкрити, щоб зарум’янились. Мрія гурмана, що сказати!


Ще один святковий рулет

 

Він і справді може прикрасити святковий стіл і дуже простий в приготуванні.


Потрібно 200 г твердого сиру, 3 яйця, 100 г майонезу, 300-400 г фаршу, 2-3 скибочки батона, цибулина, сіль і пе­рець за смаком.


Сир потерти на терці. Яйця збити вінчиком, додати майонез, збити і вилити до сиру, добре перемішати. Вилити на деко, застелене пергаментом, акуратно розрівняти і пекти сирний корж при температурі 180 градусів 10-15 хвилин.

 

Фарш приготувати такий, як на котлети. Коли спікся сирний корж, на ще теплий викладаємо фарш рівномірно по всьо­му коржу. Акуратно скручуємо рулет і печемо в духовці 20-25 хвилин. Ще одна святкова страва готова!

 

Цікавий оселедець

 

Виявляється, буває ще й таке! «Хтось робить оселедець під шубою, а я роблю в шубі», — розкриває смачну інтригу Валентина Кузьмова і ділиться секретом приготування такого оселедця.
Потрібно: 2 оселедці, 2 буряки, 2 морквини, 4 картоплини, цибулина, майонез.


Буряк, моркву, картоплю тремо на буряковій терці. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками оселедець чистимо, вибираємо кісточки і також ріжемо кубиками. Складаємо в такій послідовності: майонез, буряк, морква, картопля, цибуля, оселедець, цибуля, картопля, морква, буряк, майонез.


«Якщо оселедець не жирний, то можна зверху полити олією — 1 ст. ложка», — уточнює господиня. І от багатошарова смачна краса готова!

Сирні сочники, як на картинках

Такі вміє пекти пані Валентина і береться навчити нас це робити легко, приємно і з натхненням.


Запастися треба такими інгредієнтами: 1 яйце, 1 стакан цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 1 стакан сметани, пів чайної ложки соди, 100 г маргарину, дрібка солі, 3 стакани борошна.
Начинка: 600 г сиру, ванілін,1 яйце, цукор.


Сир, цукор, ванілін, яйце — все перемішати. Вінчиком збити яйце з цукром і ванільним цукром. Соду добавити до сметани, перемішати.


Маргарин розтопити в мікрохвильовці чи на плиті. До збитого цукру додаємо сметану, перемішуємо, потім додаємо маргарин. Все перемішуємо і поступово додаємо борошно. Замішуємо тісто.

Тісто має бути м’яке не забите. Ділимо на рівні частинки, як на вареники, але більші за розміром. Розкачуємо, і на одну половинку викладаємо сир, а другою накриваємо. За бажанням на верхній половинці робимо надрізи.


Виходить 22-24 шт. Печемо при температурі 180 градусів 20 хвилин.


Сметанкова ніжність

 

Цей торт — дуже пухкий і надзвичайно ніжний — буквально тане в роті. Мрія, а не торт, — так відгукуються господині про торт за рецептом Валентини Кузьмової «Сметанкова ніжність».

 

Кулінарка при цьому скромно додає, що він дуже простий у приготуванні, і запевняє, що такий тортик вдасться з першого разу будь-кому, хто зважиться взяти і спекти!


Потрібно: 6 яєць, 2 банки згущеного молока (не варене), 2 склянки борошна, 2 столові ложки какао, 2 чайні ложки соди, 2 столові ложки оцту.
Форма: 26-37 см.


Збиваємо міксером яйця, додаємо молоко і знову збиваємо, додаємо борошно і какао, знову ж збиваємо. У збиту масу додаємо соду й оцет (але щоб не погасити).

 

З одного боку сода (перемішати ложкою), а з іншого боку оцет (теж перемішати). І тільки тоді збити все разом міксером.


Тісто розділяємо на три коржі, виливаємо у форму, застелену пергаментом, і випікаємо при температурі 180 градусів 15-20 хвилин, до сухого сірника.

 

Коли коржі вистигнуть, перемастити кремом і залишити при кімнатній температурі на 5-6 годин, а потім — у холодильник.


Крем: 1 літр сметани, 1,5 склянки цукру. Збити міксером і додати 2 чайні ложки лимонного соку.


Прикрашаєте верх і боки за вашим бажанням: тертим шоколадом, сушеними ягідками, галареткою, горішками. І кличте за стіл родину!


Нехай смачними вдаються свята, а також нехай смакує і перед святами!