GRA оголосила переможців! Топ-12 театральних вистав 2019 року

08.12.2020

Оголосили 12 найкращих театральних вистав за авторитетною версією експертів ІІІ Всеукраїнського театрального фестивалю-премії ГРА (Great Real Art).

 

Через форсмажорні обставини, спричинені пандемією COVID-19, напрацьований формат відбору довелося змінити.

 

Зважаючи на обставини, організаційній комітет вирішив відмовитися від підсумкового фестивального тижня за участю міжнародного журі. Цьогоріч лауреатами щорічної національної театральної премії стали усі вистави, що увійшли до шорт­ліста (12 вистав).


Нагадаємо, засновником та організатором Фестивалю-премії ГРА є НСТДУ — Національна спілка театральних діячів України. ГРА проводиться на конкурсній основі раз на рік за підсумками минулого календарного року.

 

Цьогоріч театри представляли прем’єри, що вийшли у період з 1 січня по 31 грудня 2019 року. Участь у проєкті взяли професійні театральні колективи різних форм власності і форматів роботи. Цього року на адресу організаторів надійшло 83 заявки.


Найкращих гравців у ГРА нагородили відзнакою фестивалю-премії та грошовою винагородою на реалізацію нового творчого проєкту. Так, найкращими виставами для дітей визнали «Алісу» Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва та «На хвилі» Полтавського академічного обласного театру ляльок.


У номінації «Найкраща хореографічна/балетна/пластична вистава» цього року переможців не обрано. Натомість найкращих вистав камерної сцени аж три: «Лимерівна» Івана Уривського Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка; «Ласкаво просимо до пекла» Андрія Білоуса Київського національного академічного Молодого театру та  «miLoSC/ Любов» у постановці польського режисера Миколи Миколайчика Київського академічного театру «Золоті ворота».


Найкраща музична вистава у жанрі опери/оперети/мюзиклу — La Traviata у постановці Євгена Лавренчука Одеського національного академічного театру опери та балету та «Любов до трьох апельсинів» режисера Армена Калояна Харківського національного академічного театру опери та балету імені Миколи Лисенка.


Найкраща експериментально-пошукова вистава — «Дванадцята ніч, або Що захочете» Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка та «Сімейний альбом / Album di Famiglia» Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра.


Три й найкращі драматичні вистави: «Альбатроси» Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра; «Енеїда XXI» Одеського академічного українського музично-драматичного театру імені Василя Василька та «Пер Гюнт» Сумського національного академічного театру драми та музичної комедії імені М. С. Щепкіна.