Саморозпускаються: на Ізраїль очікують четверті поспіль дострокові вибори до парламенту

04.12.2020
Саморозпускаються: на Ізраїль очікують четверті поспіль дострокові вибори до парламенту

Учасники протесту проти Біньяміна Нетаньяху в Єрусалимі.

Депутати ізраїльського парламенту — Кнесету — попередньо проголосували в середу, 2 грудня, за пропозицію власного саморозпуску. 61 депутат проголосував «за», а 54 — «проти» відповідної постанови.

 

Тепер законопроєкт про розпуск парламенту має схвалити відповідний комітет, після чого він має пройти ще два читання.

 

Втім уже наступного тижня в Кнесеті може відбутися остаточне голосування щодо саморозпуску парламенту, інформує «Німецька хвиля».


Але, як очікується, дві партії, які є зараз коаліційними партнерами, спробують на переговорах уникнути розпуску. Якщо ж переговори проваляться, на ізраїльтян у березні або квітні чекатимуть уже четверті парламентські вибори за два роки, інформує «Асошіейтед Пресс».


Розпуску парламенту прагне блок «Кахоль-лаван» («Блакитно-білі») на чолі з міністром оборони Бені Ганцем, який є коаліційним партнером партії «Лікуд» прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху. У блоці обвинувачують главу уряду в тому, що він поставив свої правові інтереси вище інтересів країни. Нагадаємо, що раніше цього року Нетаньяху обвинуватили в шахрайстві та хабарництві. Наступного місяця він має з’явитися в цій справі в суді.


«Розпуск Кнесету, — це не перемога, це перший крок до іншого уряду, який займеться коронавірусом та економікою, а не змушуватиме ізраїльтян ненавидіти одне одного», — написав у «Твіттері» лідер опозиції Джаїр Лапід, за ініціативою якого це подання було направлено до парламенту.


Голосування відбулося лише через сім місяців після приходу до влади коаліції правої партії «Лікуд» прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху та лівої партії «Кахоль-лаван» на чолі з міністром оборони Бені Ганцем, які, незважаючи на розбіжності в програмах, заявили про свою готовність протистояти кризі, спричиненій COVID-19.

 

Однак коментатори зазначають, що почуття національної єдності швидко вивітрилося через нескінченні конфлікти та сутички в кабінеті. Ганц звинувачує прем’єр-міністра у перешкоджанні ключовим завданням уряду, в тому числі щодо бюджету, в надії затягнути або скасувати судовий процес проти нього.


Однак схоже, що сам Нетаньяху також прагне дострокових виборів, щоб, як зазначає портал Times of Israel, він міг не виконувати домовленість про чергування посади прем’єр-міністра, яку він підписав із Ганцем у травні.

 

Згідно з її умовами, Ганц повинен вступити на посаду глави уряду в листопаді 2021 року, але вже багато тижнів поспіль ізраїльські ЗМІ повідомляють, що це малоймовірно.

 


Десятки тисяч ізраїльтян вже кілька місяців поспіль вимагають відставки Біньяміна Нетаньяху та висловлювали невдоволення запровадженими урядом карантинними обмеженнями. Демонстрації відбуваються переважно по вихідних, як у Тель-Авіві та Єрусалимі, так і перед будинком, у якому мешкає глава уряду.