Велика Британія розпочинає вакцинацію від коронавірусу вже наступного тижня

04.12.2020
Велика Британія розпочинає вакцинацію від коронавірусу вже наступного тижня

Це найшвидший випадок розробки вакцини в історії людства.

Велика Британія схвалила застосування вакцини від COVID-19 американсько-німецької розробки Pfizer/BioNTech для широкого використання.

 

Експерти національної Агенції з регулювання лікарських препаратів і товарів медичного призначення (MHRA) з 23 листопада вивчали дані про вакцину та дійшли висновку, що вона «відповідає вимогам безпеки, якості та ефективності». Відтак уже в найближчі дні почнеться щеплення груп ризику, повідомляє Бі-Бі-Сі.

 

Для цього Велика Британія замовила 40 мільйонів доз — їх вистачить, щоб вакцинувати 20 мільйонів людей. Близько 10 мільйонів доз доставлять найближчим часом.


Вакцинні перегони

Це найшвидший випадок розробки вакцини в історії людства. Те, що зазвичай займає роки, вчені зробили за 10 місяців. Це підтвердив прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон.

 

«Це приголомшливо, що MHRA офіційно схвалило вакцину Pfizer / BioNTech проти COVID-19. Вакцина стане доступною в усій Великій Британії з наступного тижня», — написав Джонсон у «Твіттері».
Міністр охорони здоров’я Метт Хенкок також висловив радість у зв’язку з тим, що Велика Британія стала першою у світі країною, яка почне застосовувати схвалений клінічно препарат.

 

За його словами, першими пройти вакцинацію зможуть мешканці будинків престарілих, медичні працівники, а також люди похилого віку та ті, хто страждає на захворювання, які можуть викликати ускладнення після зараження коронавірусом.


Британія, згідно з офіційними даними, посідає перше місце в Європі за кількістю загиблих від COVID-19 (близько 60 тис. осіб) і п’яте в світі.

 

В уряді сподіваються, що вакцинація і масове тестування дозволять зняти карантинні обмеження вже навесні. Масова імунізація всіх людей, старших 50 років, а також молодих, які мають хвороби, може відбутися у 2021 році, коли буде більше вакцин.
Препарат від Pfizer/BioNTech є новим типом вакцин, який називається матрична РНК-вакцина.

 

Вона використовує крихітний фрагмент генетичного коду коронавірусу, щоб навчити організм людини боротися з COVID-19 та створити імунітет. Її вводять у вигляді двох ін’єкцій з інтервалом у 21 день.

 

Недоліком вакцини є те, що її мають зберігати при температурі -70 градусів і транспортувати у спеціальних ящиках із сухий льодом. Після доставки її можна зберігати до п’яти днів у холодильнику. Зараз літаки та шпиталі у терміновому порядку переобладнують для перевезення такої «примхливої» вакцини.


Найближчим часом у Британії очікують на схвалення ще кількох вакцин, зокрема від американської компанії Moderna, яка використовує ту саму технологію, але менш вимоглива до температурного режиму зберігання. У Британії вже замовили сім мільйонів доз цих вакцин, які можуть бути готові вже навесні. Велика Британія також замовила 100 мільйонів доз різних типів вакцин від Оксфордського університету і компанії AstraZeneca.


1 грудня BioNTech і Pfizer направили запит у Європейське агентство лікарських засобів (EMA) для отримання дозволу на запуск їхніх вакцини в Європі, повідомляє «Рейтер». Очікується, що агенція прийме рішення в середині цього місяця, але не пізніше 29 грудня.


Президент Франції Емманюель Макрон намагається утримуватися від поспішного оптимізму, тому заявив 1 грудня, що масова кампанія вакцинації від COVID-19 у країні почнеться між квітнем і червнем 2021 року.


Представляючи 2 грудня в Сенаті план щеплень, глава міністерства охорони здоров’я Італії Роберто Сперанца оголосив, що вони розпочнуться у січні.

 

Першими, наголосив він, будуть вакцинувати працівників охорони здоров’я, мешканців та працівників будинків для людей похилого віку. Надалі — працівники базових служб у країні, включаючи правоохоронні органи та освіту. Масова вакцинація також планується у районах зі спалахами інфекції.

 

Загалом у кампанії з вакцинації будуть задіяні 20 тисяч людей, включаючи лікарів загальної практики та сімейних лікарів. Кульмінація щеплень очікується навесні та влітку, сказав Роберто Сперанца.


Міністр здоров’я нашого найближчого західного сусіда — Польщі — Адам Нєдзєльський повідомив, що вакцинація дає надію на швидке завершення епідемії та повернення до нормального життя. Польський уряд готує інформаційну кампанію, що заохочуватиме робити щеплення проти коронавірусу.

 

За словами Нєдзєльського, її метою є вакцинація приблизно 70 відсотків населення. Щеплення в Польщі можуть почати робити вже в лютому, вакцини будуть безкоштовними і добровільними, доступними для всіх охочих щепитися. Прем’єр-міністр країни Матеуш Моравєцький повідомив, що особи, котрі хочуть вакцинуватися, зможуть зареєструватися онлайн або телефоном.


«Супутник V» на російській орбіті

Стосовно нашого найближчого північно-східного сусіда, то президент Росії Володимир Путін 2 грудня доручив почати масштабну вакцинацію від COVID-19 російською вакциною «Супутник V».

 

За його словами, найближчим часом вдасться виробити близько двох мільйонів доз вакцини, що дає можливість почати масштабну вакцинацію населення, насамперед лікарів та вчителів. Щеплення робитимуть безплатно та добровільно.


Путін попросив віце­прем’єрку Тетяну Голікову вже наприкінці наступного тижня запустити в країні масштабну кампанію з вакцинації. 

 

«Якщо ви вважаєте, що ми до такого кроку підійшли впритул, то просив би вас організувати роботу таким чином, щоб наприкінці наступного тижня ви приступили до масштабної вакцинації», — порекомендував Путін Голіковій.

 

У словах володаря Кремля проглядає не стільки турбота про здоров’я населення, а традиційне ідеологічно-пропагандистське бажання виставити Росію «першою у всьому світі». У балеті, хокеї, космосі, міжконтинентальних балістичних ракетах, а тепер ще й у вакцинації проти коронавірусу.


У серпні Росія повідомила, що першою у світі розробила вакцину від COVID-19. 11 листопада творці російської вакцини «Супутник V» відзвітували про перші результати тре­тьої фази клінічних випробувань, і того ж дня вона була офіційно зареєстрована в Росії. Розробники з Національного дослідницького центру епідеміології і мікробіології імені М. Ф. Гамалії стверджують, що ефективність становила 92 відсотки. Але це лише попередні результати.

 

Центр імені Гамалії подав заявку на сертифікацію своєї вакцини в штаб-квартиру Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Про це повідомила 19 листопада представниця організації в Росії Меліта Вуйнович в ефірі радіостанції «Ехо Москви».

 

При цьому вона зазначила, що поки ВООЗ не рекомендувала жодну вакцину проти COVID-19, тому що препарати мають пройти систему оцінки спочатку в своїй країні, потім на міжнародному рівні. Цього у випадку російської вакцини не було зроблено. Російські розробники, як завжди, діють «на ура»: спочатку запустимо, а якщо щось піде не так, то підкоригуємо з допомогою «зубила, кувалди та міцних російських слів».


Глава Російського фонду прямих інвестицій Кирило Дмитрієв заявив 2 грудня на спецсесії Генасамблеї ООН, що в Росії замовлено вже понад 1 мільярд 200 мільйонів доз «Супутника V». Заявки подали понад 40 країн, зокрема Бразилія та Індія. У грудні на зарубіжних виробництвах Росія зробить 2 мільйони доз, сказав Дмитрієв.

 

Адже Росія нездатна виконати той обсяг замовлень, якими похвалилася з трибуни ООН. Бо, по-перше, не має складових для виробництва вакцини в промислових обсягах, а по-друге, не має підприємств, на яких могла б виробляти її промисловими партіями. Адже Кирило Дмитрієв визнав, що навіть ті два мільйони доз, які він згадав, планується виготовити на «зарубіжних виробництвах», якщо вже точніше, то в Індії.