Леоніда Кравчука звинувачують у причетності до вбивства журналіста Вадима Бойка у 1992 році

04.12.2020
Леоніда Кравчука звинувачують у причетності до вбивства журналіста Вадима Бойка у 1992 році

Член Народної Ради Вадим Бойко поруч із лідером НРУ В’ячеславом Чорноволом.

Леонід Кравчук міг бути причетним до організації і замовлення вбивства відомого журналіста і народного депутата Верховної Ради першого скликання Вадима Бойка, яке було скоєне у лютому 1992 року.


Принаймні у цьому не має жодних сумнівів народний депутат Верховної Ради першого скликання, доктор медичних наук і лікар Валерій Івасюк, який особисто товаришував із колегою по парламенту, тодішнім заступником глави парламентської комісії з питань гласності та ЗМІ Вадимом Бойком.


До цього часу смерть журналіста і парламентарiя оповита загадками і нез’ясованими обставинами, утім пан Івасюк стверджує, що йдеться таки про цілеспрямоване і підступне вбивство.


Так, про це він заявив у ефірі телеканалу «Прямий» і додав, що вважає передбачуваною причину вбивства свого друга. Мовляв, нардеп Бойко випадково зробив фото, що компрометувало першого президента.

 

Меморіальна дошка на честь журналіста і нардепа Вадима Бойка.


«Бойко випадково сфотографував Кравчука і Спіженка під час переговорів iз мафіозними структурами щодо незаконної приватизації готелю «Либідь». Свідками того є і Марчук (Євген Марчук, тодішній перший голова Служби безпеки незалежної України. — Ред.), і я, поки що живий», — сказав колишній обранець Івасюк.


Ведучий телепрограми на телеканалі «Прямий» Тарас Березовець зазначив, що це серйозне звинувачення, і запитав у гостя, чи готовий той відповідати за свої слова. При цьому інший гість програми — нардеп Микола Княжицький — тактовно промовчав на все це.


«Я готовий від лютого 1992 року», — відповів Валерій Івасюк і додав також, що в інтернеті багато архівних даних у справі про загибель Бойка.


За його словами, тоді ж було вбито і патологоанатома на прізвище Рак, який провів судово-медичну експертизу тіла нардепа Бойка.


Пан Івасюк також зауважив з нагоди нещодавнього 29-річчя Всеукраїнського референдуму 1991 року, що Леонід Кравчук «ніколи не мав стосунку до незалежності України, а був людиною, яка завжди боролася з незалежністю і досі бореться з нею у так званій Тройственній групі».


Нагадаємо, що наприкінці липня 2020 року Кравчук погодився очолити українську делегацію в ТКГ щодо Донбасу. Перед цим головою був Леонід Кучма. Перший президент активно виступає в інформаційному просторі (під час численних інтерв’ю і коментарів) проти російської агресії: засуджує анексію Криму і вторгнення на Донбас.


Зауважимо, що через три дні після вбивства журналіста — 17 лютого 1991 року — по УТ-1 показали пресконференцію президента України Кравчука, який на запитання про загибель журналіста, народного депутата України Вадима Бойка відповів: «Слідство схиляється до версії: трагедія сталася внаслідок нещасного випадку — вибуху телевізора».


Уже тоді ці слова Кравчука обурили багатьох парламентаріїв, адже слова глави держави про «нещасний випадок» у прокуратурі сприйняли як заклик до дій: тобто слідчим треба довести, що саме так і було...

ДОВІДКА «УМ»

Вадим Бойко — відомий тележурналіст, уродженець міста Світловодськ  Кіровоградської області. Закінчив СШ №2 у Світловодську з золотою медаллю. Навчався у Київському державному університеті імені Т. Г. Шевченка на факультеті журналістики.


Головний редактор програм для молоді Українського телебачення, позаштатний кореспондент програми «Взгляд» (укр. «Погляд») Центрального телебачення СРСР, постійно виступав на сторінках газет «Комсомольская правда», «Комсомольское знамя», «Независимость».

Бойко також відомий тим, що висвітлював події, пов’язані з ліквідацією аварії на ЧАЕС. 18 березня 1990 року був обраний депутатом Верховної Ради першого скликання (у другому турі набрав 56,38 %, перемігши шiстьох претендентів). Також він був заступником глави парламентської комісії з питань гласності та ЗМІ й членом депутатського об’єднання Народна Рада.


14 лютого 1992 року 29-річний Вадим Бойко загинув за нез’ясованих обставин під час вибуху і подальшої пожежі в кімнаті гуртожитку, де він жив. Експертиза встановила, що він був мертвий iще до пожежі.

 

Слідство з’ясувало, що у приміщенні стався вибух. За офіційною версією, Вадим Бойко згорів у пожежі, яку спричинив вибух телевізора. Хоча експерти зазначали, що потужність, із якою стався вибух, та залишки каністри з бензином свідчили про зумисний підпал.


На той час Бойко вів розслідування, куди поділися гроші КПУ після її заборони Президією Верховної Ради УРСР. Імовірно, Вадим Бойко — перший журналіст, убитий в Україні від 1991 року