За бортом процедури: в українському хокеї назрівають великі зміни

04.12.2020
За бортом процедури: в українському хокеї назрівають великі зміни

В українському хокеї назрівають великі зміни — багаторічний президент ФХУ Анатолій Брезвін не збирається переобиратися на четвертий термін. (Фото з сайта uhl.ua.)

За кілька місяців до звітно-виборчого Конгресу федерації хокею України, котрий має відбутися 18 грудня, близько семи десятків знаних українських хокеїстів підписали відкритий лист-звернення до президента України Володимира Зеленського, в якому закликали главу держави звернути увагу на діяльність ФХУ, котру вже 14 років очолює Анатолій Брезвін, i посприяти тому, аби в роботі цієї організації відбулися суттєві зміни.


Олексій Житник, Дмитро Христич, Руслан Федотенко, Антон Бабчук, Валерій Ширяєв та інші підписанти звернення наголосили на тому, що з кожним роком український хокей лише регресує.
Приміром, національна збірна України вже давно вибула з еліти світового хокею і нині грає лише в третьому за силою дивізіоні планети. Тривалий час не можуть потрапити українські хокеїсти й на Олімпійські ігри.


Звернули знані ветерани вітчизняного хокею увагу президента країни й на серйозні проблеми з хокейною інфраструктурою в Києві, де вже багато років ніяк не можуть відновити діяльність льодові арени, реконструкція котрих розпочиналася за участі ФХУ. Свою пропозицію про необхідність змін у ФХУ ветерани направили також і до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та голови НОК України Сергія Бубки.


Днями ж з’явилася інформація, що Анатолій Брезвін учетверте вже не висуватиме свою кандидатуру на пост очільника хокейного господарства. При цьому, як повідомили окремі ЗМІ, боротьбу за пост керівника ФХУ вестимуть двоє претендентів: колишній гравець НХЛ і нинішній голова правління громадської організації ХК «Сокіл-Київ» Олексій Житник i віцепрезидент ФХУ Георгій Зубко.


Однак на офіційному сайті федерації з’явилося уточнення: «Згідно з вимогами чинного Статуту ФХУ щодо процедури та строків висування кандидатів на виборчі посади до органів управління, кандидатів мають висувати загальні збори відокремлених підрозділів. Станом на 1 грудня  офіційного висування кандидатури Олексія Житника у визначений спосіб не  відбулось. Таким чином він не братиме участі у прийдешніх виборах».


Власне, кандидатів для участі в президентській гонці повинні висувати регіональні федерації, однак, як свідчать у ФХУ, жодна з таких організацій подібного подання щодо Житника не робила.


Водночас у мережі неважко знайти підписаний 1 грудня лист керівником підрозділу Федерації хокею України в Київській області Юрієм Загороднім, у якому йдеться про те, що підпорядкована йому структура направляє у ФХУ програму кандидата на посаду президента ФХУ Олексія Житника для презентації та розгляду на майбутньому звітно-виборчому конгресі.


Вочевидь, боротьба за крісло очільника ФХУ набуває запеклого характеру. Можна припустити, що так просто Житник та К° з дистанції не зійдуть. Утім, яким буде підсумок протистояння, покаже час.