Ювілей в умовах карантину: як львівський оркестр відзначить 250-ліття Бетховена

02.12.2020

Мистецький світ святкує цьогоріч 250-ліття німецького композитора Людвіга ван Бетховена, чия музика стала гімном Європейського Союзу і звучить по всьому світу з найважливіших та найурочистіших нагод.

 

Бетховенський ювілей наповнив репертуар багатьох театральних і концертних залів світу творами композитора.

 

Проте через карантинну перерву для культурної індустрії небагатьом вдалося втілити грандіозні плани: найбільші фестивалі та локальні проєкти були закритими або переходили в digital-формати.

 

Музику останнього представника «віденської класичної школи» в найбільш «мовчазний» рік офлайн представить 3 грудня на сцені Львівської національної філармонії у проєкті Beethoven 250 оркестр Inso-Lviv.


Талановиті і зіркові солісти, відомі за межами України: Валерій Соколов — скрипка, Роман Лопатинський — фортепіано та Олексій Шадрін — віолончель. Вони зіграють програму, до якої увійшло кілька найвідоміших та найскладніших творів Людвіга ван Бетховена.

 

Концерт для скрипки, віолончелі та фортепіано, відомий також як Потрійний концерт, був написаний Бетховеном у 1803 році, а наступного року опублікований видавництвом Breitkopf & Hartel. Вибір соло-інструментів робить його фактично концертом для фортепіанного тріо, і це єдиний концерт Бетховена для понад одного сольного інструмента.


Єдиний у Бетховена і Концерт для скрипки з оркестром належить до найскладніших творів скрипкового репертуару. Справа не стільки в технічних труднощах, які не мають самодостатньої цінності, скільки в глибині змісту, що вимагає високої виконавської зрілості.

 

Бетховен присвятив його своєму  другу дитинства Стефану фон Бройнінгу. Офіційна критика не відразу гідно оцінила новий шедевр Бетховена. Однак чудова музика швидко завойо­вувала популярність у слухачів і виконавців, і невдовзі він став одним iз найпрекрасніших творів цього жанру — справжньою перлиною світового скрипкового репертуару.


Львівська філармонія й оркестр Inso-Lviv дотримуються карантинних вимог. Тож у продажу є лише 50 квитків.