В УЄФА пояснили, чому зарахували збірній України технічну поразку за незіграний матч зi Швейцарією

02.12.2020
В УЄФА пояснили, чому зарахували збірній України технічну поразку за незіграний матч зi Швейцарією

Гравці молодіжної збірної України, формально, могли врятувати національну збірну України від технічної поразки в матчі Ліги націй, однак вони були зайняті у відборі на Євро-2021. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Щойно отримавши рішення контрольно-дисциплінарного комітету УЄФА про присудження національній збірній України технічної поразки в матчі шостого туру групового раунду Ліги націй проти Швейцарії, в Українській асоціації футболу висловили категоричну незгоду з таким вердиктом і пообіцяли оскаржити його в Спортивному арбітражному суді Лозанни.


Юристи УАФ уже отримали мотиваційну частину дисциплінарного рішення й тепер активно готують обґрунтоване подання до Лозаннського арбітражу, сподіваючись, що судді дослухаються до їхніх аргументів.


«Шанси у нас є завжди, навіть з урахуванням усієї специфіки — хто наші опоненти й де розташований спортивний арбітраж. Ми зробимо все від нас залежне, щоб довести нашу правоту. Будемо просити дати нам можливість вирішити питання на футбольному полі», — у коментарі ТК «Футбол» заявив генеральний секретар УАФ Юрій Запісоцький.
Нагадаємо, що на заваді проведенню цього сумнозвісного поєдинку стало рішення санітарного лікаря кантону Люцерн, який відправив на карантин усю українську команду після того, як троє вітчизняних збірників у день матчу отримали позитивні ПЛР-тести на коронавірус.


А дійти зi стороною, що приймає, згоди в питанні проведення поєдинку абсолютно іншим складом (як того вимагає протокол УЄФА), який не мав би жодного контакту з відправленим у карантин колективом, УАФ не змогла. Через що в підсумку збірна України й отримала технічну поразку в надважливому для неї матчі ЛН.


«Головний аргумент КДК УЄФА полягав у тому, що українська сторона повинна була на наступний день забезпечити появу в Швейцарії нової команди, — розповідає Юрій Запісоцький. —  Але цю команду було б складно назвати національною збірною — хто б не приїхав, яких би максимальних зусиль ми не доклали. Якби цю команду вивів на поле не Андрій Шевченко, спортивна вартість цього матчу була б нульовою або близькою до цього. Хоча це не аргумент. Ми до останнього намагалися все ж виконати вимоги, розуміючи, що спортивна значимість цього поєдинку буде мінімальною».
За словами Запісоцького, УАФ опинилася в часовому цейтноті: 24 годин, виділених протоколом на формування нового складу, їй банально не вистачило. «Команда повинна була прибути з України, не контактувати зі складом, який був на той час у Люцерні, але, оскільки протокол УЄФА по матчах на виїзді дуже жорсткий, забезпечити це було неможливо. З точки зору того, що потрібно було здати тести, пройти кілька процедур, забезпечити чартер, перетнути кордон і так далі. Це все було неможливо зробити за 24 години. Якби ми мали 48 годин, ми б упоралися», — зазначив Запісоцький.
Загалом, топ-функціонери УАФ наголошують, що вердикт КДК УЄФА став для них повною несподіванкою, оскільки вони взагалі не розраховували на такий результат, вважаючи свої аргументи «досить сильними» й будучи переконаними в своїй правоті.


Водночас очільник УАФ вважає, що протокол УЄФА «Повернення до гри» в частині визначення строків, які надаються національним асоціаціям на формування нового складу збірної у випадку переведення основної команди на карантин, потребує серйозних змін і доповнень.


«На найближчому засіданні Виконкому УЄФА, яке відбудеться на початку грудня, запропоную колегам затвердити в протоколі «Повернення до гри» строк не менше 48 годин — на формування нової збірної в разі, якщо команда проводить матч на виїзді, і не менше 24 годин — якщо вдома», — заявляє Андрій Павелко, наголошуючи на тому, що УАФ не змогла зібрати й привезти за одну добу з України до Швейцарії нову команду з об’єктивних, незалежних від неї, причин.