Дев’ять сходинок до гармонії: як фізичне здоров’я залежить від емоцій

01.12.2020
Дев’ять сходинок до гармонії: як фізичне здоров’я залежить від емоцій

Щоб не потерпати від стресів, учіться казати «ні». (Фото з сайта supermutlu.com.)

Що допомагає людині зберігати спокій, а відтак — досягти успіху в житті?

 

Таке питання тривалий час аналізував американський психолог Тревіс Бредбері і, зрештою, дійшов висновку, що секрет — у правильному керуванні власними емоціями. Своїми висновками і міркуваннями він поділився в книзі «Емоційний інтелект».

 

На думку автора видання, людина, яка хоче залишатися спокійною, стриманою, зберігати контроль над собою, має пам’ятати про важливі дев’ять «сходинок» гармонії. Візьміть їх собі до нотатника. І намагайтесь користуватися щодня.

 

1. Будьте господарем власного життя

 

Коли ви порівнюєте своє життя, свої досягнення зі здобутками інших людей, ви не є господарем власного щастя, — переконаний американський психолог.

 

А коли почуваєтеся задоволеними власними досягненнями, то жодні оцінки недоброзичливців не стануть на заваді вашій радості. Звісно, важко залишатися емоційно байдужим до того, як інші люди реагують на вас, що думають про ваші звершення.

 

Однак до думок тих, хто вас оточує, слід ставитися з певною недовірою, переконаний Бредбері. Таким чином ваша самооцінка завжди йтиме від вас, вам її не нав’язуватимуть люди, що заздрять і не ладні порадіти за інших.

 

«Незалежно від того, що інші думають про вас, одне залишається безперечним: ви ніколи не буваєте настільки чудовим або таким недолугим, як вам про це говорять», — стверджує психолог.

 

2. Пробачайте і відпускайте

 

Для психологічної рівноваги важливо навчитися швидко пробачати образи. Це зовсім не означає забути. Простити — це відпустити те, що вже відбулося, аби мати змогу рухатися далі. Ніхто не каже, що кривднику варто дати другий шанс. Важливіше зрозуміти: людина, яка завдала вам прикрощів, помиляється. Але аналізувати її помилки, риторично запитуючи себе — «Чому він зі мною так?» — марна витрата часу. Це — не ваші проблеми. Краще подумайте над тим, як у майбутньому убезпечити себе від подібних ситуацій.

 

3. Доводьте свою правоту «без нервів»

 

Миттєва перемога в ситуації — доволі сумнівний привід для тріумфу. Конфлікт часто породжує безконтрольну хвилю емоцій, як наслідок — можете більше втратити, ніж здобути. Розберіться зі своїми емоціями в спокійній обстановці. І якщо вирішите, що ваші аргументи справді варті того, аби стояти на своєму, — доводьте свою правоту, але без надмірної нервової напруги.

 

4. Не марнуйте часу на пошук досконалості. Її не існує

 

Як часто помиляються ті, хто прагнуть досягнути досконалості будь­якою ціною. Насправді досконалість — недосяжна, і якщо ви знехтуєте цією істиною, то марнуватимете свої емоції, стикаючись із розчаруванням, оплакуючи нереалізовані шанси, тероризуючи себе думками про те, що б ви могли зробити краще, але не зробили. Чи не ліпше просто насолоджуватися тим, чого таки вдалося досягти?

 

5. Сприймайте поразки

філософськи

 

Навчіться сприймати поразки філософськи, радять психологи. Не треба кожну невдачу сприймати як пересторогу, що досягти кращого результату ви просто не в змозі. Успіх залежить від здатності працювати в умовах невдач. Аби чогось досягнути, необхідно зважитися на певний ризик. Бо коли ви живите минулим — минуле стає вашим теперішнім. І заважає рухатися вперед.

 

6. Не зациклюйтесь на проблемах

 

Те, на чому ви концентруєте свою увагу, визначає ваш емоційний стан. Якщо надмірно зосереджуєтесь на проблемах, з якими зіткнулися, то підтримуєте в собі негативні емоції. Відтак стрес знижує вашу активність. А варто зосереджуватися на діях, які допоможуть вам змінити на краще і себе, й обставини. Не зациклюйтеся на проблемах, значно ефективніше сконцентрувати себе на вирішенні цих проблем.

 

7. Віддаліть від себе «вічно засмучених»

 

Є люди, які постійно нарікають на життя. Вони ніби «смакують» прикрощі, не в змозі розібратися у причинах своїх невдач. Але їм цього не досить.

 

Скиглії прагнуть, аби й інші приєдналися до їхнього ниття, адже в компанії «вічно засмучені» почуваються значно краще. Проте для чого це вам? Ви не хочете, аби вас вважали черствими, байдужими, і тому витрачаєте свій час, вислуховуючи скигліїв?

 

Навіть якщо це так, не забувайте: існує тонка грань між вислуховуванням вдячного скиглія і участю в його негативних емоціях. Встановіть для себе цю межу, і віддаляйте від себе скиглія тоді, коли це потрібно.

 

Міркуйте тверезо: якщо людина поруч із вами курить, ви ж не будете сидіти поруч увесь день, терпляче вдихаючи дим? Ви зробите все, аби дистанціюватися від курця. Зі скигліями слід робити так само.

 

Є чудовий спосіб зупинити потік чужого ниття. Просто запитайте у скиглія, як він збирається вирішити свою проблему. У відповідь ваш співрозмовник або заспокоїться, або змінить плин розмови в інше — продуктивніше русло.

8. Не тримайте стрес у собі

 

Негативні емоції, які приходять разом з образою, насправді є реакцією на стрес. Психологи кажуть, що людина в такій ситуації перемикається в режим «бий або біжи». Коли загроза справді серйозна, така реакція має важливе значення для того, аби вижити.

 

Однак коли ви так реагуєте на якусь давню образу, це може мати руйнівні наслідки для вашого здоров’я. Дослідники з Університету Еморі (США) встановили, що постійний стрес завжди супроводжують високий тиск і хвороби серця.

 

Якщо ви затамували якусь образу — ви тримаєте в собі стрес. Уникайте таких ситуацій за будь­яку ціну. Уміння прощати старі образи дозволить відчути себе краще — прямо тут і зараз.

 

9. Не бійтесь казати «ні»

 

Психологи наголошують: чим важче вам сказати комусь «ні», тим сильніше ви потерпатиметевід стресу і депресії. Нездатність сказати «ні» — справді серйозна проблема багатьох. «Ні» — це сильне слово, не бійтеся його вживати.

 

Не намагайтеся заховатися за фразами «я не думаю, що можу», або «я не впевнений». Якщо ви кажете «ні» новим проханням, то маєте змогу дотримати слова перед уже взятими зобов’язаннями, успішно виконати їх і почуватися впевнено.