«Бук» і крапка: Окружний суд Гааги не буде розглядати російські версії катастрофи МН17

27.11.2020
«Бук» і крапка: Окружний суд Гааги не буде розглядати російські версії катастрофи МН17

Олег Пулатов і його нідерландський адвокат під час особистої зустрічі в Росії.

Окружний суд Гааги, який розглядає справу щодо катастрофи пасажирського «Боїнга» на сході України в 2014 році, відхилив клопотання захисту росіянина Олега Пулатова, якого обвинувачують у причетності до збиття літака, про надання додаткового часу для розслідування альтернативних сценаріїв катастрофи лайнера.

 

Як передає агенція «Рейтер», на думку головуючого судді Гендріка Стейнгаюса, альтернативні версії не мають стосунку до процесу, де сторона обвинувачення доводить, що літак був збитий із доставленого з Росії зенітно­ракетного комплексу «Бук».

 

«У захисту немає необмежених прав на те, щоб подавати запити на додаткові розслідування. Суд повинен домогтися, аби розгляд справи проводився без затягування часу», — додав суддя.

 

Додаткові нові розслідування продовжили б у часі процес, який називають наймасштабнішим в історії Нідерландів і який, імовірно, і так триватиме кілька років. Але суд задовольнив окремі вимоги адвокатів Олега Пулатова, єдиного обвинуваченого, інтереси якого в суді представляють захисники. Зокрема, суддя погодився на ще один запит про допит командувачів російської 53­ї бригади протиповітряних військ.

 

У літаку, що впав у Донецькій області 17 липня 2014 року, загинули 298 людей — більшість із них — громадяни Нідерландів, які летіли з Амстердама в Куала Лумпур.

 

Трьох громадян Росії та одного громадянина України судять заочно за звинуваченнями нідерландської прокуратури за те, що вони були причетні до завезення на українську територію російської ракетної установки «Бук», якою, згідно з висновками міжнародного розслідування, літак був збитий.

 

9 березня в місцевості Схіпгол біля Амстердама почався перший судовий процес над першими чотирма обвинуваченими в збитті літака рейсу MH17. 25 листопада відбулося чергове судове слухання. Судові засідання на процесі поновляться 1 лютого 2021 року.