Збірна України отримала технічну поразку за незіграний матч проти Швейцарії в Лізі націй

27.11.2020
Збірна України отримала технічну поразку за незіграний матч проти Швейцарії в Лізі націй

Долю незіграного через коронавірус протистояння між Швейцарією та Україною вирішив дисциплінарний комітет УЄФА. (Фото з сайта football.ua.)

Відправивши минулого вівторка збірну України на коронавірусний карантин і позбавивши її таким чином можливості провести принциповий поєдинок заключного туру групового етапу Ліги націй проти Швейцарії, санітарний лікар кантону Люцерн Роджер Харстолл автоматично вирішив долю матчу на користь своїх співвітчизників.

 

«Як для шанувальника футболу, для мене було б краще, якби збірна Швейцарії отримала три очки звичайний способом, проте медичні факти зрозумілі — через неконтрольоване поширення коронавірусу всередині команди «синьо­жовті» не мали права грати той матч», — так пояснював своє рішення Харстолл, натякаючи на те, що за неналежне виконання медичного протоколу УЄФА українській збірній загрожує технічна поразка.

 

Зрештою, так і сталося. У середу, після вивчення всіх деталей справи контрольно­дисциплінарний комітет УЄФА в швейцарському Ньоні постановив присудити українській команді технічну поразку — 0:3. Генеральний секретар Української асоціації футболу Юрій Запісоцький одразу заявив, що Україна категорично незгодна з таким вердиктом і обов’язково звернеться з апеляцією до Спортивного арбітражного суду в Лозанні.

 

Поки ж, зважаючи на вердикт УЄФА, доводиться говорити, що саме збірна Швейцарії залишиться в елітному дивізіону Ліги націй. При цьому українська команда, якщо нічого не зміниться, наступний розіграш Ліги націй проведе в другій за силою лізі, де, власне, й розпочинався її шлях у нещодавно створеному турнірі.

 

«Я не буду коментувати рішення УЄФА. Хочу подякувати тренерському складу, медперсоналу, УАФ, усім футболістам нашої команди і вболівальникам за високий професіоналізм і єдність із командою. Ми не несемо відповідальності за результат», — заявив головний тренер «синьо­жовтих» Андрій Шевченко.

 

І справді, неймовірно прикро, що саме так — у позаспортивний спосіб — було розв’язано надпринципове питання, котре стосувалося очної боротьби за місце в елітній когорті Ліги націй. Аби залишитися в еліті, швейцарцям потрібна була лише перемога — з будь­яким «сухим» рахунком. І вони її здобули. Зрівнявшись з Україною в турнірній таблиці за кількістю набраних очок, швейцарці випередили конкурента за додатковим показником — кращою різницею забитих та пропущених м’ячів в очних двобоях (2:1 і 0:3).

 

Варто сказати, що в процесі захисту своїх позицій у Дивізіоні А Ліги націй збірній Швейцарії неймовірно щастило. Взяти очко в матчі з Іспанією в передостан­ньому турі команді Владимира Петковича допоміг капітан «Червоної фурії» Серхіо Рамос, котрий примудрився двічі за матч не забити пенальті. В історії з карантином у Люцерні також є свій герой, який так само не має прямого відношення до швейцарської футбольної команди.

 

Що стосується української сторони, то, окрім розчарування, подиву та спустошеності, подібні речі інших емоцій не викликають. «Це повна неповага до держави. Повне свавілля», — заявив голова комітету національних збірних УАФ Мирон Маркевич. Відомий футбольний коментатор Ігор Циганик емоційно запитує: «Навіщо тоді взагалі грати в Лізі націй, якщо до нас таке ставлення?».

 

Півзахисник збірної України та італійської «Аталанти» Руслан Малиновський не розуміє, чому взагалі доля матчу повинна вирішуватися в кабінетах, а не на футбольному полі. «Прикро, коли все так відбувається. Україна не заслуговувала на технічну поразку. Сподіваюся, що УАФ докладе всіх зусиль, аби цей матч таки відбувся», — каже Малиновський.

 

Президент УАФ Андрій Павелко вже пообіцяв, що він буде боротися за збірну до кінця. Водночас колишній віцепрезидент федерації футболу України Артем Франков, який постійно виступає в опозиції до чинного очільника вітчизняного футболу, наголошує, що в УАФ припустилися кількох організаційних проколів, які, в підсумку, призвели до такого неприємного результату.

 

Спочатку, за словами Франкова, в Асоціації не наважилися відмовитися від товариського поєдинку з поляками в серйозно ураженому коронавірусом Хожуві. Необачливо в УАФ вчинили й тоді, коли не знайшли можливості зібрати на гру зі Швейцарією — як пропонували в УЄФА — повністю нову, не пов’язану з коронавірусним спалахом, команду.

 

Не виключено, що в УАФ вірили в можливість перенесення гри на іншу дату або бодай на процедуру жеребкування, але аж ніяк не чекали на технічну поразку. Зрештою, Андрій Павелко та його помічники ще можуть ви­правити ситуацію в Спортивному арбітражі, але й у цьому випадку українській делегації знову доведеться грати, як кажуть у спорті, на чужому полі — в Швейцарії, в Лозанні.