Екскерманичі СБУ, Міноборони, ЗСУ, УДО, Нацполіції і Нацгвардії отримали мільйонні компенсації після звільнення

25.11.2020
Екскерманичі СБУ, Міноборони, ЗСУ, УДО, Нацполіції і Нацгвардії отримали мільйонні компенсації після звільнення

Віктор Муженко і Степан Полторак отримали близько 2 млн гривень компенсації кожен.

Керівники силових відомств часів президенства Порошенка отримали непогані «відступні» після звільнення вже президентом Зеленським. Зазвичай, залежно від посади та річного окладу такі суми компенсацій звільненим посадовцям склали від 900 тисяч до 2,3 мільйона гривень.
    

Як повідомляють журналісти-розслідувачі Bihus.info, ці суми відображено в деклараціях колишніх можновладців.
    

Зокрема, у розслідуванні зазначається, що колишній начальник управління держохорони Валерій Гелетей отримував на цій посаді понад 889 тисяч на рік, тому при звільненні отримав майже 805 тисяч компенсації.
    

Тоді як колишній голова Служби безпеки Василь Грицак отримав значно більше: 1 мільйон 426 тисяч гривень.
    

Водночас колишній головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко може похвалитися значно кращим рівнем забезпечення, а відтак і компенсації від держави: при звільненні він отримав близько 2 млн грн.
    

При цьому фактичний керівник Муженка — Степан Полторак, який був міністром оборони в уряді Володимира Гройсмана, при звільненні з військової служби отримав трохи менше: 1 925 261 гривень компенсації. На цій посаді за рік генерал армії Полторак заробляв трохи більше мільйона ста тисяч гривень.
    

Справжнім рекордсменом серед колишніх є ексголова Національної поліції Сергій Князєв, який, за даними розслідувачів, при звільненні отримав понад 2,3 млн грн. Що й казати, у воюючій країні чомусь саме структури МВС, а не армії, мають краще матеріальне забезпечення. І ця тенденція продовжується і нині, під час пандемії коронавірусу, уряд урізав бюджети багатьох відомств, от тільки не МВС.
    

Це засвідчують і компенсаційні виплати колишньо­му керівнику Національної гвардії Юрію Аллерову, який при звільненні отримав понад 1,8 млн грн. Але в 2020 році Нацгвардія «докинула» йому ще понад 524 тисячі.
    

Утім ці посадовці отримали передбачені законодавством і урядовими постановами компенсації і перебувають у резерві. Тоді як окремі їхні наступники значно вигадливіші.

 

Як раніше повідомляла «УМ», своєрідне «компенсаційне ноухау» вигадав чоловік генеральної прокурорки Ірини Венедіктової Денис Колесник, який 25 вересня звільнився з посади заступника начальника департаменту кіберполіції та отримав 774 тисячі гривень разової фінансової допомоги.

 

А вже через 10 днів пан Колесник, не кліпнувши оком, поновився на посаді за конкурсом. Навіщо ж тоді звільнявся? У Нацполіції досі не пояснили ці кадрові викрутаси Колесника, які обійшлися бюджету в кругленьку суму.