Критичне (не) узгодження з МВФ: у уряду досі немає фінальної версії дербюджету-2020

25.11.2020
Критичне (не) узгодження з МВФ: у уряду досі немає фінальної версії дербюджету-2020

Кабмін проголосував за перший варіант проєкту Держбюджету-2021 у вересні.

Під питанням лишається доля головного фінансового документа країни на наступний рік.

 

Раніше голова Комітету ВР з питань фінансів та банківської діяльності Данило Гетманцев припустив, що парламент може не встигнути ухвалити проєкт закону про державний бюджет на 2021 рік не лише у визначений законодавством строк до 1 грудня, а й узагалі до кінця поточного року.

 

А представник уряду в Раді Василь Мокан заявляв, що Кабмін передасть до Верховної Ради проєкт держбюджету-2021 до другого читання ще до кінця... минулого тижня.
    

Перший заступник голови фінансового комітету Ради Ярослав Железняк, нардеп від «Голосу», напередодні ймовірної дати затвердження бюджету на Кабміні — 25 листопада повідомив у Telegram:

 

«Досі фінальний документ не сформовано. Причина — (не) узгодження з МВФ. Поки зрозуміло, що дефіцит треба все-таки знизити з 6% ближче до 5,3%. Ніби як пару десятих, але в грошах це близько 20 млрд із витрат.
    

Макропрогноз треба переглянути на більш реалістичний. Криза ж. Та й у чергові оптимістичні цифри від нас уже ніхто не вірить. Це якраз те, що найболючіше».
    

Раніше Ярослав Железняк повідомляв, що Кабмін у п’ятницю ввечері, 20 листопада, затвердить бюджет-2021 до другого читання і передасть у Раду. Проте на зазначеному засіданні минулого тижня це питання не розглядали.
    

Якщо проєкт закону про держбюджет-2021 не приймуть до кінця нинішного року, це означатиме, зокрема, що в січні не відбудеться заплановане підвищення мінімальної заробітної плати з 5 до 6 тис. грн, а також не буде видатків на фінан­сування вакцинації від COVID-19.
    

«Поки ймовірна дата затвердження бюджету на Кабміні — завтра, 25.11. Але без узгодження з МВФ ніхто вже виносити не буде. Обпеклися після першого читання. Тому можуть знову перенести», — пише Ярослав Железняк.

 

Він зазначив, що з таким графіком «уже очевидно, що траншу не буде в цьому році». «Але залишається шанс на приїзд місії і staff agreement, а в поточній ситуації навіть це нам критично необхідно».