У Тернополі встановили пам'ятник Майстру Йоді з «Зоряних воєн»

24.11.2020
У Тернополі встановили пам'ятник Майстру Йоді з «Зоряних воєн»

Тернопільський Майстер Йода. (Фото зi сторінки Тараса Ковальчука у «Фейсбуцi».)

Іще влітку позаминулого року «УМ» повідомляла про появу в тернопільській Єдиній системі місцевих петицій пропозиції встановити в Тернополі пам’ятник Майстру Йоді — герою широковідомої фантастичної кіносаги «Зоряні війни».

 

Тернополяни тоді дружно посміялися і досхочу поприколювалися в соцмережах. Однак до належного строку петиція несподівано набрала навіть більше голосів, ніж було необхідно для розгляду, тож виконкомом міськради змушений був обговорити її на своєму засіданні.
    

Дехто й «поплювався», однак багато хто не мав нічого проти увіковiчення фантастичної істоти — персонаж, мовляв, популярний, а місту потрібні нові оригінальні туристичні атракції.

 

Вдалося Йоді подолати й решту ймовірних перешкод для його появи у «файному місті», і насамперед фінансову, для чого у «Фейсбуцi» навіть було створено спеціальну групу, що офіційно оголосила про збір необхідних коштів — скульптура обійшлася у понад 8 тисяч доларів.
    

І ось у минулі вихідні Майстер Йода нарешті з’явився на невеличкій вулиці Качали у самому центрі Тернополя, біля входу в теж досить оригінальний заклад — першу старотернопільську ресторацію «Леліва».

 

Саме ту, про яку останнім часом дізналося, мабуть, пів України завдяки несподіваному креативу її власника і водночас радника тернопільського міського голови з питань туризму Тараса Ковальчука.

 

Щоб якось обійти заборону працювати у карантинні вихідні, він «перетворив» свій хостел на... монастир, а ресторан «Леліва» – на його трапезну.