Коронавірусний антирекорд: депутати Верховної Ради вимагають відставки міністра охорони здоров’я

20.11.2020

Новий тривожний рекорд: за добу 18 листопада в Україні підтвердили 13 тисяч 357 нових випадків захворювання на COVID-19. Від ускладнень померло 257 хворих.

 

Найбільше нових випадків зафіксували в Києві, а також у Дніпропетровській, Запорізькій i Черкаській областях.
    

Тим часом, за інформацією житомирських лікарів, українці помирають у лікарнях, так і не дочекавшись кисню. У Житомирі від коронавірусу померла 39-річна викладачка Ольга Грабар.

 

Чотири дні тому вона написала у «Фейсбуцi» пост, у якому закликала владу допомогти, бо кисень у реанімації закінчився.

 

Однак за кілька днів жінка померла — лікарям не вдалося врятувати її саме через відсутність кисню. Про ще один випадок у соцмережах розповіла волонтерка Дана Ярова: про смерть чоловіка, який віддав свій кисень синові. Кисень кожному з них давали лише на 15 хвилин у день.
    

Лише в середу уряд ухвалив рішення виділити ще 900 млн гривень на кисень для стаціонарів. Крім того, пообіцяли закупити 6 млн експрес-тестів визначення коронавірусу. Водночас прем’єр попередив: карантин вихідного дня поки що скасовувати не планують, адже повного локдауну українська економіка не витримає.

 

«Карантин вихідного дня — це виважена альтернатива повному локдауну. І якщо ми всі дотримуватимемося правил, то зможемо побачити результат за два-три тижні», — зазначив Денис Шмигаль.

 

Результатом він називає вихід на плато в кількості хворих — 12-15 тисяч випадків на добу. Адже поки статистика досить стрімко зростає.
    

Водночас у Міністерстві фінансів повідомили, що понад 30 мільярдів грн iз ковід-фонду виділили на будівництво доріг. Тоді як на потреби медицини — трохи більше 7 мільярдів.

 

Колишній міністр фінансів i позаштатний радник глави офісу президента Ігор Уманський заявив, що уряд замість того, щоб підготуватися до другої хвилі епідемії, витратив 40 мільярдів гривень на інші пріоритети.
    

Більше грошей на медицину просить міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Із самоізоляції він записав відеозвернення, в якому поскаржився, що в держбюджеті на наступний рік заклали замало коштів на потреби медичної галузі. Тож міністр сподівається, що до другого читання депутати внесуть поправки і  збільшать фінансування МОЗу.
    

Через ситуацію з киснем у лікарнях, відсутність безкоштовного тестування та провал у боротьбі з другою хвилею коронавірусу народні депутати вимагають відставки міністра охорони здоров’я Максима Степанова.

 

Вони збирають підписи, щоб звільнити його з посади. Поки відповідну постанову підтримали понад сто народних обранців. Серед них і частина «слуг народу». Найближчим часом цього зробити точно неможливо.

 

Адже міністр перебуває на самоізоляції, тим паче Верховна Рада до 1 грудня працюватиме в комітетах. За інформацією депутатів з опозиції, в офісі президента та Кабміні нiбито погодили відставку очільника МОЗу.

 

Сам міністр цю інформацію не коментує і звернувся з вимогою виділити більше грошей на медицину. Сподівається, що до другого читання бюджету народні депутати таки збільшать витрати.