Українську збірну атакував коронавірус: поєдинок заключного туру Ліги націй проти Швейцарії скасували

20.11.2020
Українську збірну атакував коронавірус: поєдинок заключного туру Ліги націй проти Швейцарії скасували

Через коронавірус збірна України може втратити своє місце в еліті Ліги націй. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Аби в умовах коронавірусної пандемії національні збірні Старого світу змогли повернутися до своїх змагань, в Європейському футбольному союзі був розроблений спеціальний протокол під назвою «Повернення до гри».

 

Утім навіть він, де існує можливість проведення матчу лише з 13 футболістами в заявочному листі, не вирішив проблему поєдинку заключного туру Ліги націй між Швейцарією та Україною.
    

Зважаючи на те, що напередодні гри зі швейцарцями позитивні ПЛР-тести здали загалом шестеро українських футболістів (іще четверо українських гравців через коронавірус залишили розташування збірної перед грою з Німеччиною), санітарний лікар кантону Люцерн постановив відправити всю українську делегацію на карантин — як застереження від «неконтрольованої передачі COVID-2019 від національної збірної України до футболістів швейцарської команди, а також місцевого населення».

 

Тож в УЄФА не залишалося іншого вибору, як оголосити про скасування поєдинку, хоча безпосередні його учасники, як, власне, й самі представники Європейського футбольного союзу, були аж ніяк не проти проведення двобою.
    

Однак, як наголосив президент Швейцарського футбольного союзу Домінік Блан, для господарів рішення представника державної влади мало першочергове значення.
    

Тепер долю незіграного поєдинку між Швейцарією та Україною, в якому, до слова, мала визначитися збірна, що залишить елітний дивізіон Ліги націй, визначатиме дисциплінарний комітет УЄФА. Пресаташе «синьо-жовтих» Олександр Гливінський повідомив, що вердикт у цій справі — питання не найближчих днів.
    

Водночас інші джерела припускають, що УЄФА може оголосити рішення щодо цього поєдинку вже 20 листопада. Власне груповий раунд Ліги націй завершився минулого «мід-уїку», тож особливої потреби затягувати з відповіддю на останнє відкрите запитання немає.

 

Згідно зі спеціальним коронавірусним протоколом УЄФА, варіантів вердикту для збірної України може бути три: технічна поразка, перенесення гри на іншу дату або ж встановлення результату шляхом жеребкування.
    

Звісно, найкращим рішенням для «синьо-жовтих» виглядає проведення матчу в інший час, утім для цього вочевидь потрібна згода іншої сторони, однак Домінік Блан наголошує: «У збірної Швейцарії вільних «вікон» немає».
    

Щодо зарахування технічної поразки українській команді, котра б автоматично залишила в еліті ЛН швейцарську збірну, то, на думку окремих футбольних юристів, скасування поєдинку відбулося не з вини «синьо-жовтих», а третьої сторони.

 

Щоправда, в швейцарській збірній вважають трохи інакше, натякаючи на те, що українська сторона не доклала всіх зусиль для убезпечення себе від коронавірусу.
    

Утім не виключено, що підсумок двобою встановлять шляхом жеребкування, котре, на випадок втручання третьої сторони саме й передбачене спецпротоколом УЄФА. Із трьох варіантів — 1:0, 0:0, 0:1 — збірну України влаштує два останні. Натомість швейцарцям для збереження прописки в елітному дивізіоні ЛН знову-таки потрібна лише перемога.