Попри коронавірусні перепони: біатлонна збірна України готується перемагати у новому сезоні

18.11.2020
Попри коронавірусні перепони: біатлонна збірна України готується перемагати у новому сезоні

До старту сезону національна біатлонна збірна України готується у фінському Вуокатті. (Фото з мережі «Інстаграм».)

Традиційно саме наприкінці осені в біатлоністів розпочинається новий сезон. Цього разу дебютний етап Кубка світу прийме фінський Контіолахті.

 

Якщо ж говорити точніше, то тут відбудуться одразу два стартові етапи КС-2020/2021.

 

На думку організаторів, спарені старти дозволяють зменшити кількість переїздів і понизять таким чином ризик зараження коронавірусом спортсменів та членів команд.


Загалом вірус серйозно коригує плани стріляючих лижників на новий сезон. Приміром, через значне зростання випадків коронавірусного інфікування в Європі біатлонна збірна Китаю вирішила відмовитися від участі в чотирьох перших етапах КС.


«Ситуація з коронавірусом у Європі — головна причина, котра не дозволить нам узяти участь у змаганнях. Мені дуже шкода команду. Залишається тільки готуватися до наступних стартів, які відбудуться в січні в Обергофі», — так прокоментував ситуацію в китайській команді її тренер, легендарний норвезький біатлоніст Уле Ейнар Бйорндален.


Пристосовуватися до видозмінених коронавірусом обставин змушений і головний тренер української біатлонної збірної Юрай Санітра. «Зробити все за планом дуже складно, адже ситуація постійно змінюється: працюємо з великим психологічним навантаженням», — каже словацький наставник.


Відзначимо, що в минулі роки він опікувався винятково справами в чоловічій команді. Тепер же йому довірили контроль і за українським жіночим колективом.


Санітра вже назвав склад національної збірної на перші етапи КС. У чоловіків до Контіолахті поїдуть Дмитро Підручний, Артем Прима, Сергій Семенов, Руслан Ткаленко, Антон Дудченко, Богдан Цимбал і Тарас Лесюк. У жінок — Олена Підгрушна, Віта та Валентина Семеренко, Юлія Джима, Дар’я Блашко та Катерина Бех.


Як пояснив словацький тренер, в основі його вибору – результати спортсменів, показані ними в минулому сезоні, за підсумками котрого, до слова, обидві наші збірні отримали по п’ять квот для стартів на етапах майбутнього Кубка світу.


Водночас у своїй заявці на Контіолахті «синьо-жовті» мають кількох запасних: наявність у складі резервних біатлоністів обумовлена епідемією, через яку в будь-який момент хтось може опинитися поза змагальним процесом.


Як розповідає Санітра, в команді всі бояться контакту з коронавірусом, адже на старті сезону кожен хоче бути готовим та здоровим, щоб показати ту підготовку, яка була зроблена влітку. Водночас необхідність регулярного тестування на вірус справляє на біатлоністів додатковий психологічний тиск.

 

«Здаєш тест, потім доводиться чекати результату. А якщо у когось він виявляється позитивним, то це впливає на всю команду: змінюється режим, а також організаційні моменти навколо команди», — зазначив Санітра.


Відзначимо, що на початку зборів у фінському Вуокатті українській збірній певний час довелося провести в карантинних умовах, оскільки кілька членів нашої «команди Б» захворіли на коронавірус. Утім, як наголошує тренер, хоч ситуація й не сприяла хорошій роботі, але його підопічні поступово призвичаюються до життя в нових умовах.

 

«Я здивований, як спортсмени і вся команда працюють та витримують у цій атмосфері», — наголосив Санітра. Зрештою, наставник із нетерпінням очікує старту сезону, аби якнайшвидше оцінити плоди своєї роботи в міжсезоння.