«Я виходжу»: у Білорусі затримали понад тисячу учасників акції протесту

17.11.2020
«Я виходжу»: у Білорусі затримали понад тисячу учасників акції протесту

Понад тисячу людей затримали білоруські спецназівці.

У неділю, 15 листопада, марші пам’яті під назвою «Я виходжу» відбулися у кільканадцяти містах Білорусі. Їх учасники вшановували пам’ять 31-річного Романа Бондаренка, який після жорстокого побиття міліцією помер у лікарні.

 

«Я виходжу» — останні слова, які перед смертю надіслав друзям у месенджері Роман Бондаренко. Після побиття міліція привезла Бондаренка до лікарні, де він уже не вийшов зі стану коми, його смерть лікарі констатували ввечері 12 листопада.


Як і в попередні вихідні, силовики застосували тактику попередження об’єднання окремих людських потоків в одну колону, оскільки менші групи людей легше розганяти. Тож у Мінську міліція та ОМОН намагалися заблокувати людей, щоби запобігти великій демонстрації. Для розгону людей міліція використовувала сльозогінний газ, шумові гранати та гумові кулі. Також відбувалися масові арешти учасників акцій протесту.

 

Попри перешкоди, на «Площі змін» у Мінську зібралося кілька тисяч людей. Нагадаємо, саме тут було затримано 31-річного Романа Бондаренка, який після побиття силовиками помер у лікарні. Згодом Telegram-канал «Країна для життя» закликав жителів Мінська відновити народний меморіал пам’яті Романа Бондаренка у дворі, що отримав назву «Площа змін». Люди приносять на площу квіти та лампадки. 

 

Силовики спочатку оточили натовп людей, котрий прийшов до меморіалу, а потім стали зривати плакати і прапори, розбивати лампадки на імпровізованому меморіалі пам’яті. Десятки людей відвели в автозаки, затримання проводили досить жорстко, тож є постраждалі. Операцію розгону натовпу силовики провели за якісь 9 хвилин.
    

За даними правозахисного центру «Весна», білоруські силовики 15 листопада затримали загалом понад тисячу людей. Правозахисники повідомляють, що більшість затримань відбувалися в Мінську, де силовики в чорному спорядженні застосували сльозогінний газ і світлошумові гранати, щоб розігнати тисячі демонстрантів.

 

Також людей затримували в інших містах: Гомелі, Гродні, Могилеві, Бресті, Новополоцьку. За даними асоціації журналістів Білорусі, серед затриманих — щонайменше 18 представників ЗМІ, із них — четверо авторів білоруської служби «Радіо «Свобода».