ХХ радіодиктант національної єдності цьогоріч писали у 8 країнах і навіть в Антарктиді

11.11.2020
ХХ радіодиктант національної єдності цьогоріч писали у 8 країнах і навіть в Антарктиді

Сьогодні (11 листопада) об 11-й годині в інформаційному просторі  нарешті з’явиться текст ювілейного радіодиктанту, який усі бажаючі змогли написати в День української писемності та мови.

Цього року патріотичну акцію, що традиційно проводилася у формі масового флешмобу, підтримала рекордна кількість учасників.

Зокрема, «Суспільна студія» показала, як пишуть диктант у різних регіонах України, а також у Німеччині, Чехії, Словаччині, Об’єднаних Арабських Еміратах, Лівані, Австралії та Канаді, де на цей час була друга ночі.

До написання радіодиктанту долучилися учні Харківського спец­інтернату з вадами зору, які користувалися шрифтом Брайля, а також команда експедиції української антарктичної станції «Академік Вернадський».

Оскільки текст диктанту впорядкував поет і видавець Іван Малкович, його зміст був очікувано присвячений проблемі витіснення традиційних книг електронними носіями й обґрунтуванню переваг паперових видань над їх цифровими аналогами. Втім основний меседж виявився досить універсальним.

«Головне — читати, і не так важливо, з яких носіїв, — підкреслив автор.  — Бо книжки — це знання й емоції, які, на відміну від щоденного потоку інформації, залишаються з нами надовго».

Традиційно мовний флешмоб підтримало чимало відомих політиків та митців, які зібралися у залі столичної бібліотеки імені Вернадського. Серед них був і прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Своїми враженнями від події урядовець поділився у «Фейсбуці», назвавши радіодиктант знаковою подією, що «заряджає енергією, духовністю й натхненням».

«Українська мова — неперевершена, витончена та мелодійна, — впевнений  він. —  Це наш культурний скарб, який ми маємо цінувати та оберігати».

Не менш емоційно відреагувала на подію і голова партії «Голос» Кіра Рудик. За її словами, участь у написанні радіодиктанту — це чудовий спосіб продемон­струвати силу національної єдності.

«Коли я думаю про всіх українців, великих і маленьких, які одночасно сьогодні писали диктант, сконцентровано, — в мене щемить серце, приблизно так само, як коли співаю Гімн України. Відчуття єдності та приналежності», — написала вона у соціальних мережах.

Участь у флешмобі взяли також мовний омбудсман Тарас Кремінь, заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко, заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук, акторка Наталія Сумська, ведуча Анжеліка Рудницька.

Організатори цьогорічного і попередніх диктантів не ставили за мету оцінити рівень грамотності учасників. Традиційно відзначають лише переможців, яких не так уже й багато. Так, у 2018 році свої роботи на перевірку надіслали понад 30 тисяч українців.

Із них лише 311 не зробили жодної помилки, а припустилися лише однієї —1 тис. 4 людини. А от у 2019 році лише двоє людей, що надіслали свої листи, впоралися із завданням бездоганно. Які будуть результати тепер, дізнаємося менш ніж за два місяці.