Міністерство юстиції планує до кінця року виставити на продаж перші в’язниці

11.11.2020
Міністерство юстиції планує до кінця року виставити на продаж перші в’язниці

Згідно з даними звіту Ради Європи, в Україні нараховується близько 54 тис. ув’язнених: ми перебуваємо в десятці країн із найбільшою кількістю «зеків» на 100 тисяч населення — 125,7.

«Від суми та тюрми» ніхто з нас не застрахований, і, як свідчить досвід, людина, котра через ті чи інші обставини потрапила до в’язниці, там не виправляється.

А після виходу з буцегарні зазвичай продовжує вчиняти злочини, які дуже часто бувають тяжчі, ніж ті, за які перший раз сиділа.

До того ж у тюрмі залишитися здоровим неможливо через високі темпи розповсюдження туберкульозу, ВІЛ-СНІДу, гепатиту.

Саме тому в Україні на пенітенціарну систему чекають суттєві зміни: Міністерство юстиції хоче переналаштуватись на модель Північної Європи, де сфокусовані на покараннях, не пов’язаних із позбавленням волі.

Мін’юст, зокрема, планує суттєво скоротити кількість в’язниць і загалом залишити їх лише... дві на всю країну. (Зараз в Україні десятки в’язниць, на утримання яких щорічно витрачається до... семи мільярдів гривень).

Однак, за словами міністра юстиції Дениса Малюськи, слідчі ізолятори (СІЗО) потрібні в кожному великому місті, адже під час слідства та досудового розслідування необхідно десь розміщувати підозрюваних. (Нагадаємо, що раніше в Мін’юсті повідомляли: слідчі ізолятори в Україні заповнені на 95% і майже всі не відповідають нормам, які є в Європі).

У Мін’юсті мають намір до кінця року виставити на продаж перші три в’язниці — в Київській області, у Львові та Одесі. Так, ціна однієї в’язниці під Києвом перевищує 200 млн гривень, однак під час реальних торгів очікується її збільшення.

При цьому в’язниці не продаватимуть за ціною нижче певної балансової вартості. Загалом, у най­ближчій перспективі Мін’юст хоче продати на електронних торгах через систему ProZorro 27 непрацюючих, законсервованих в’язниць, які не використовують останні два роки.

Заступник міністра юстиції Олена Висоцька зазначила, що при виставленні в’язниці на продаж прораховуються витрати держави. «Якщо, наприклад, Чернігівська колонія заповнена на 18%, то утримувати всю колонію через те, що там є швейне виробництво, — недоцільно. Державі буде вигідніше її закрити і перевести жінок в іншу колонію».

У Мін’юсті «зізналися», що в них накопичилося багато надлишкового майна, на утримання якого витрачають шалені гроші, й саме такі об’єкти виставлятимуть на продаж насамперед.

У свою чергу міністр юстиції окреслив сім кроків, які міністерство планує здійснювати щодо «великого розпродажу»: продаємо заморожені тюрми, які не використовуються і держава лише марнує кошти на їх охорону; оптимізуємо мережу існуючих в’язниць, вивільняємо, заморожуємо і продаємо ще до десятка поки що функціонуючих тюрем; обираємо міста, в яких слідчі ізолятори будуть виводити з центральних частин міста у промзону або взагалі за міську смугу.

Чим лояльнішою буде міська влада, тим більше шансів, що відповідне місто потрапить у список перших; проєктуємо та будуємо перші нові та сучасні слідчі ізолятори на околицях; продаємо старі слідчі ізолятори у центральних частинах міст та переїжджаємо в нові; повторюємо кроки 4 та 5, поки не отримаємо повністю нову мережу сучасних СІЗО; будуємо/реконструюємо установи виконання покарань. Перші три кроки вже перебувають у процесі реалізації.

Додамо, що нещодавнє «ноу-хау» — платні камери в СІЗО — вже принесли в дер­жавну казну майже 1,22 млн гривень.